Kawon ( arbuz ) - część 3
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Też mi się wydaje że to mączniak.
Dobrze by było sprawdzić dolną stronę liścia.
Dobrze by było sprawdzić dolną stronę liścia.
Pozdrawiam, Jacek
Przed 10 dniami przycinając nieco arbuzy w szklarni - dwa pędy wsadziłem w doniczki z substratem. Podobnie z 2 pędami kiwano.
Wczoraj doskonale ukorzenione wsadziłem w miejsce docelowe.
Od razu są kwitnące.
Może tak jak i pomidory z sadzonek - dogonią rośliny macierzyste....
Może to będzie dobry sposób by przytrzymać ile się tylko da, pod zadaszeniem
jedną, dwie rośliny a potem robić z nich sadzonki i wsadzać później niż zwykle do
gruntu.
O efektach poinformuję za jakiś czas.
Wczoraj doskonale ukorzenione wsadziłem w miejsce docelowe.
Od razu są kwitnące.
Może tak jak i pomidory z sadzonek - dogonią rośliny macierzyste....
Może to będzie dobry sposób by przytrzymać ile się tylko da, pod zadaszeniem
jedną, dwie rośliny a potem robić z nich sadzonki i wsadzać później niż zwykle do
gruntu.
O efektach poinformuję za jakiś czas.
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O ciekawe, informuj informuj;).
Zawiązały u was już arbuzy owoce? Bo u mnie ni hu hu. Pewnie przez te deszcze, zmoknięte kwiatki nie mają szans się zapylić i odpadają...
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
No właśnie co z tym przycinaniem? Czy to jest konieczne, pomaga w czymś? W którym miejscu to zrobić?
Ja na jednym krzaczku już zapyliłem, a do tego mam jeszcze kwiaty żeńskie na 2 krzaczkach. Tylko na jednym się w ogóle nie otwiera, a jest już od kilku dni. Czy mam się martwić o niego?
Ja na jednym krzaczku już zapyliłem, a do tego mam jeszcze kwiaty żeńskie na 2 krzaczkach. Tylko na jednym się w ogóle nie otwiera, a jest już od kilku dni. Czy mam się martwić o niego?
Gdzieś w sieci znalazłem zalecenie, by pęd z zawiązanym owocem przyciąć za 2 liściem licząc od zawiązanego owocu.fabianos13366 pisze:No właśnie co z tym przycinaniem? Czy to jest konieczne, pomaga w czymś? W którym miejscu to zrobić?
Ale problem w tym że niby mam sporo zawiązanych, ale one nie rosną, po kilku dniach odpadają.
Jedynie na mini-arbuziku (zwanym inaczej mysim melonem) od momentu pojawienia się męskich kwiatków (na początku były tylko żeńskie) trzmiele intensywnie zapylają. Widzę że te owoce akurat rosną, dość szybko.
te które ci odpadają nie są zawiązane, to po prostu żeńskie kwiaty mają zalążki owocu który wygląda jak mikro arbuzik. Są niezapylone i dlatego odpadają...
- fabianos13366
- 50p
To poczekam kilka dni i zobaczymy co na tych krzaczkach wyrośnie, a później być może przytnę.
To akurat potrafię rozróżnić.kored pisze:te które ci odpadają nie są zawiązane, to po prostu żeńskie kwiaty mają zalążki owocu który wygląda jak mikro arbuzik. Są niezapylone i dlatego odpadają...
Jeśli po odpadnięciu kwiatu zalążek powiększy się - oznaczać będzie że skutecznie zapylony.
- fabianos13366
- 50p
Kwiaty żeńskie się nie otwierają, czy to może być wina ograniczonego dostępu do słońca ( mają ciepło i odpowiednio mokro)? Kwiaty męskie jakoś się bardzo dobrze rozwijają, nie mają z tym żadnych problemów.
- fabianos13366
- 50p
One zamiast się otwierać usychają.
Czemu cała roślina arbuza najpierw usycha a potem wieczorem robi się normalna,z góry dzięki za odpowiedz