Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

vYVYv pisze: 18 wrz 2024, o 17:48Nie dostało jakiegoś negatywnego jak cała fermentacja była na owocach?
Nie rozumiem pytania. Negatywnego czego?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
vYVYv
50p
50p
Posty: 86
Od: 10 maja 2024, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

:oops: Zjadłem słowo ze środka zdania i faktycznie wyszło bez sensu.
Miało być: nie dostało jakiegoś negatywnego posmaku jak cała fermentacja była na owocach?

Tzn. czy nie czuć że wino pracowało razem ze skórkami, pestkami i tym "środkiem" (który przy malinach zostaje na krzaku, a przy jeżynach zostaje z owocami - czy to w ogóle ma jakąś nazwę?).
Pytam bo jak się robi wina z niektórych owoców fermentując długo na miazdze, to smak jest inny (najczęściej gorszy) w porównaniu do win robionych z soku i tych gdzie po 1-2 dni fermentacji na miazdze odciska się ciecz i wywala wytłoki.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Trudno mi powiedzieć, nie jestem koneserem. Wydaje mi się, że żadnego niedobrego posmaku nie ma. W każdym razie smakuje dużo lepiej niż druga partia, z której wyszedł ocet :D
Ten środek to chyba szypułka, wydaje mi się, że od moich jeżyn odchodzi tak jak od malin.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 736
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontakt:

Re: Pigwa - informacje o uprawie

Post »

Marmolada z pigwy/Marmelo


Co rok robię marmoladę (marmelada od marmelo - pigwa po portugalsku). Kroję na ćwiartki, odcinam i wyrzucam gniazda nasienne z kamieniami (jest ich dość dużo). zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości w szybkowarze. Miksuję blenderem na gładko i wylewam na gęste sito aby oddzielić pozostałe kamienie, następnie wylewam na jeszcze gęstsze sito do przesiewania mąki żeby pozbyć się wszystkich kamieni. Teraz ważę i dodaję tyle samo cukru co waży przetarta rozgotowana pigwa. W rondlu wstawiam do piekarnika i smażę do uzyskania gęstej i ciemnej jak powidła śliwkowe marmolady. Przekładam gorącą do słoików. Nie wymaga gotowania i jest pyszna.
ania1590
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”