Cięcie winorośli cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie winorośli
Księżyc wespół ze słońcem to ogromna siła i energia, jest coś na rzeczy bo nawet starzy ludzie opowiadają o rzeczach co się nie da zmierzyć a się dzieją. Ja też się z dziadka śmiałem i wmawiałem Mu zabobony, On jednak wiedział swoje i np w południe zawsze robił przerwę w pracy w polu, mówił że słońce jest zmęczone i trza spocząć,(ale to tak u nos na Szlunsku, kaj indzij to może inakszy obczaj)
per aspera ad astra
-
- 50p
- Od: 1 lis 2018, o 10:22
Poczekam jeszcze z cięciem swoich kilku krzaczków winorośli... Zapowiadane jest kilka nocy po -8. Jak się ociepli, może w drugiej połowie lutego, to wtedy.
Trochę się boję do nich zaglądać, nie mam pojęcia jak przetrwały te 3 doby z mrozem po -20 w połowie stycznia. Zrobiłem kopczyki, kokony z włókniny, zobaczymy.
Czy przemarźnięte pąki od razu zmieniają kolor w środku z zielonego na brązowy/szary, itd?
Trochę się boję do nich zaglądać, nie mam pojęcia jak przetrwały te 3 doby z mrozem po -20 w połowie stycznia. Zrobiłem kopczyki, kokony z włókniny, zobaczymy.
Czy przemarźnięte pąki od razu zmieniają kolor w środku z zielonego na brązowy/szary, itd?
-
- 50p
- Od: 1 lis 2018, o 10:22
Mam odmiany jak niżej. Czy któreś z nich wymagają/lepiej się czują z cięciem innym niż typowe?
Alden
Swenson Red
Kristaly
Nero
Ametyst Nowoczerkasski
Piesnia
Kiszmisz Zaporoski
Marechal Foch
Aładdin
Prima Ukrainy
Jubilej Nowoczerkasska
Alden
Swenson Red
Kristaly
Nero
Ametyst Nowoczerkasski
Piesnia
Kiszmisz Zaporoski
Marechal Foch
Aładdin
Prima Ukrainy
Jubilej Nowoczerkasska
-
Marszałka i Krystali możesz ciąć krótko i forma wysoka bo rośnie silnie
Pozostałe to odmiany deserowe, raczej powinno się ciąć długo - min 6 oczek , najlepszy będzie sznur stały o deser lubi dużo starego drewna
Pozostałe to odmiany deserowe, raczej powinno się ciąć długo - min 6 oczek , najlepszy będzie sznur stały o deser lubi dużo starego drewna
per aspera ad astra
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tnę winorośl w marcu lub kwietniu, żeby płakała właśnie. To opóźnia start pąków, a w mojej lokalizacji kilka dni różnicy w rozwoju może decydować o tym, czy będzie co zbierać, czy nie na jesień, jak przymrozki majowe przyjdą.
Nie namawiam jednak nikogo do późnego cięcia. Każdy musi ocenić sam w swojej lokalizacji.
Nie namawiam jednak nikogo do późnego cięcia. Każdy musi ocenić sam w swojej lokalizacji.
-
Jest to jedna z metod na przymrozki.
Ja tnę po pierwszych mrozach w grudniu, ale zostawiam długie łozy z dużym zapasem oczek, Wiosną wieszam na rusztowaniu wszystkie pionowo w góre, i startują oczka wierzchołkowe, po Zośce tnę normalnie.
Ja tnę po pierwszych mrozach w grudniu, ale zostawiam długie łozy z dużym zapasem oczek, Wiosną wieszam na rusztowaniu wszystkie pionowo w góre, i startują oczka wierzchołkowe, po Zośce tnę normalnie.
per aspera ad astra
Aby mieć wcześniej owoce planuję nie dopuścić do płaczu winorośli po zbyt późnym cięciu.
Podobnie jak w ubiegłym roku zacznę ciąć gdy gleba na głębokościach -10 i -50 cm ogrzeje się do 5 stopni. Na dziś od dłuższego czasu temperatura waha się w przedziale 2-3 stopnie.
W związku z opóźnianiem cięcia nasuwa się pytanie: jak długo zasychają rany po cięciu ?
Podobnie jak w ubiegłym roku zacznę ciąć gdy gleba na głębokościach -10 i -50 cm ogrzeje się do 5 stopni. Na dziś od dłuższego czasu temperatura waha się w przedziale 2-3 stopnie.
W związku z opóźnianiem cięcia nasuwa się pytanie: jak długo zasychają rany po cięciu ?
UWAGA! PROŚBA O POMOC!
Szukam kogoś, kto doradzi mi, jak przyciąć stare zaniedbane winogrono? Jest bardzo dużo drewna, a "patyczki, które wypuszczają są cieniutkie, w ogóle jest bardzo zaniedbane przez teścia (raz było cięte, potem nie i taki efekt). Nie wiem, jak się za to zabrać. Czy jeśli załączę zdjęcia, ktoś pomoże?
Oglądałam już kilka filmików w Internecie, ale wszystkie pokazują coroczne cięcie, zadbanego winogrona. Nie mogę znaleźć takiego, który by mi wyjaśnił, jak to zrobić ze starym egzemplarzem. A może ktoś z Państwa może mi polecić jakiś filmik? Będę wdzięczna.
Szukam kogoś, kto doradzi mi, jak przyciąć stare zaniedbane winogrono? Jest bardzo dużo drewna, a "patyczki, które wypuszczają są cieniutkie, w ogóle jest bardzo zaniedbane przez teścia (raz było cięte, potem nie i taki efekt). Nie wiem, jak się za to zabrać. Czy jeśli załączę zdjęcia, ktoś pomoże?
Oglądałam już kilka filmików w Internecie, ale wszystkie pokazują coroczne cięcie, zadbanego winogrona. Nie mogę znaleźć takiego, który by mi wyjaśnił, jak to zrobić ze starym egzemplarzem. A może ktoś z Państwa może mi polecić jakiś filmik? Będę wdzięczna.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Koniecznie wstaw zdjęcia, jeśli dałoby się za winoroślą dać jakiś ekran z tektury, czy z prześcieradła,
to zdjęcie będzie czytelniejsze i będzie też łatwiej zaznaczyć cięcie.
to zdjęcie będzie czytelniejsze i będzie też łatwiej zaznaczyć cięcie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Dziękuję za chęci. Jakoś przycięłam. I tak działka będzie może jeszcze rok, a na nowym miejscu będę pilnować, by nie doprowadzić do takiego stanu.
Kolejna część 2 wątku znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=34&t=124349
Kolejna część 2 wątku znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=34&t=124349