Grubosz (Crasula)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2015, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Witam. Mam pytanie. Czy Crassula argentea to ten sam rodzaj co Crassula obliqua? Liście podobne itp. Ze zdjęć ciężko jest rozróżnić (chyba, że się jest specem). A ja dostaję już z tym na głowę Niech mnie ktoś nakieruje .
Marcin
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno nie. Ja mam dwie - tak właśnie podpisane, też nie widzę różnicy, ale może dlatego, że na razie małe...
Zawsze sobie obiecuję, że poszperam w necie, ale chyba szybciej mi wyrosną, niż się doszukam... ;)
Zawsze sobie obiecuję, że poszperam w necie, ale chyba szybciej mi wyrosną, niż się doszukam... ;)
Mam takie maluteńkie pytanko Czy grubosz stożkowaty i buddha tample to to samo ?
Ewa
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie. C. pyramidalis ma wysmukłe, drobne pędy. Buddha's tempe jest masywna, pędy sa grube.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Dzięki za odpowiedź
Poluje na budde,ale jakoś nie mogę go nigdzie znaleźć
Poluje na budde,ale jakoś nie mogę go nigdzie znaleźć
Ewa
Mam, znalazłam
Podpisany jest crassula pyramidalis Buddha Temple A podobno to nie to samo...Sama już nie wiem...
Podpisany jest crassula pyramidalis Buddha Temple A podobno to nie to samo...Sama już nie wiem...
Ewa
-
Szczerze powiedziawszy też nie mam pewności czy jest to C.pyramidalis czy Buddha's Temple. Zdjęcie jest trochę gorszej jakości. W moim przypadku będę się cieszył z każdej opcji bo chciałbym mieć obie . Jak już dojdzie to dam ładne zdjęcie do zidentyfikowania.
aha. I przepraszam Ewa ale nie mogę jeszcze odpisywać na PW bo jeszcze nie mam uprawnień .
aha. I przepraszam Ewa ale nie mogę jeszcze odpisywać na PW bo jeszcze nie mam uprawnień .
Marcin
-
Jest to "podstawowa wersja" grubosza. Crassula ovata. No i trochę swobodnie sobie rośnie .
Marcin