Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Przygotowuje obiad, a tam:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiełkujące nasiona w dyni to już miałam ale w tak rozwiniętej fazie to nigdy ;:oj
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Widok świetny , szkoda że to styczeń miałabyś od razu sadzonki na nowy sezon .
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Widok świetny, ale zapach nieciekawy. I chociaż dynia była na zimnym parapecie, w środku, po rozkrojeniu było w niej ciepło. I ma gorzkawy posmak. Także trafiła na kompost.

Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyła kiełkująca dynia, ten egzemplarz był od koleżanki, która dzieliła się nadmiarem (u mnie były dyńki pyszne ale mało).
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaniepokoiłaś mnie, bo jutro ja kroję ostatnią dynię, przechowywana była w ciepłej piwnicy (ok.15st.C). Mam nadzieję, ze będzie dobra. Zdam Wam relację.
Czy uważasz, że zgorzkniała przez te kiełki?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Myślę, że tak, bo jak tą wyrzuciłam, to rozkroiłam drugą, której nasiona były normalne i ona gorzka nie była. Nie było też tego dziwnego zapachu.
Moja dynia przechowywana była na parapecie w temp. ok. 16 stopni, ale spod okna mocno ciągnie zimnem, więc tam mogło być chłodniej, niż termometr w pomieszczeniu pokazywał.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

krynka pisze:Kupiona w sklepie dynia Hokkaido ( w celu pozyskania nasion )była po prostu niesmaczna :roll: Wygladała pięknie,rasowo,ale smak pozostawiał dużo do życzenia.Pewnie smak w duzej mierze zależy od warunków uprawy- wiadomo- swoje najlepsze ! :lol: ;:333

Niedawno rozpłatałam dynę Ambar,bo pojawiła się jakaś plamka na skórce. Po upieczeniu okazała sie wprost wyśmienita. Miąższ bardzo zwarty, ,ceglasto-pomarańczowy,bardzo smaczny,słodkawy,bez charakterystecznego zapachu ;:333 Jak dla mnie smaczniejsza od Hokkaido.
Cytując klasyczny opis sprzedawców nasion :wink:
"Rewelacyjna odmiana zawierająca 3-razy więcej suchej masy (18-25 %), 3-razy więcej białka (1,5-2 g) i 6-razy więcej betakarotenu (10-12 mg) niż pozostałe odmiany uprawiane w Polsce, a także 2-krotnie więcej suchej masy niż marchew. Gniazda nasienne są małe, dzięki czemu owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Nie kumuluje metali ciężkich i azotanów, a więc może być uprawiana w pobliżu dróg. Owoce mogą być przechowywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C."

Dynia ta ma jednak sporą wadę- jest mało plenna. Miałam wprawdzie tylko jeden krzak,( dość zwarty,kompaktowy,w przeciwieństwie do innych odmian ),na którym początkowo rósł w wolnym tempie tylko jeden owoc,a dopiero po jego zerwaniu zawiązały sie dwa nowe,które musiałam zerwać w fazie niedojrzałęj,bo zbliżały się przymrozki. Nie wiem,czy ta kiepska plenność to cecha odmianowa,czy może dynia ma wieksze wymagania glebowe od innych odmian,które w tym roku obrodziły u mnie rewelacyjnie ;:333

Czy ktoś uprawiał tą odmianę i może podzielić się doświadczeniem ?
Miałam jej nie sadzić w tym sezonie,ale ten smak .... ;:224

Zdjęcie dyni pokazywałam tu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770
Ja mogę się podzielić :wink:.Miałam Ambar po raz pierwszy w tym roku. Rosła na kompostowniku. Liście były olbrzymie, łodygi grube. Robiła wrażenie. Dynia była plenna i zawiązywała ładnie, ale usuwałam, zostawiając tylko po 2 owoce na krzaku.(błąd, trzeba było zostawić conajmniej 4).
Owoce przeciętnie o wadze 3,6 kg.Skóra gruba, nie mogłam jej obrać, musiałam ją piec, miąższ łatwo wybierałam łyżką.
Dla mnie to najsmaczniejsza dynia jaką jadłam. Po upieczeniu jest wyśmienita, w smaku dla mnie orzechowo -kasztanowa. Zupa z upieczonej dyni jest niesamowicie kremowa. A jakie pyszne tarty z niej wychodzą, wlasnie przez tą kremową konsystencje i ten orzechowy posmak.
W tym roku sadzę tylko tę odmianę, ale dużo więcej krzaków. Hokkaido przy tej odmianie jest dla bezsmakowa.
Aga
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

W takim razie ja też ja wysieję w tym roku i lepiej o nią zadbam.
Mam jeszcze dwie małe ,takie niedorosnięte,waża po ok 1 kg.Póki co,ładnie sie przechowują w kuchni na szafkach. Ciekawe,jak będą smakować?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ela jak coś będziesz z niej robiła to napisz jak smakują te kg maluchy.
Wydaje mi się, że Amber jest żerna, bo u mnie kompostownik to trawa skoszona wcześniej mocno nawożona + kurzak prosto od kury.
Aga
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja dynia okazała się dobra i już jest w garnku a jutro porcje powędrują do słoiczków i po zawekowaniu bedą mi służyć jako baza pod wszelakie dania.
Część wymieszam z musem jabłkowym, sokiem i skórką pomarańczową i we wtorek jemy naleśniki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Post »

Moje dynie wyglądały tak. Obrazek Obrazek

Może w tym roku będą większe.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Uff... dopiero na trzeciej stronie znalazłam wątek dyniowy. Wyszukałam sobie w wątku informacje o Australian Butter i widzę że mój wybór odmiany jest trafiony, tą dyńkę chwalicie ;:215
Natomiast nic nie znalazłam o Galeus D'eysines, czy może ktoś ja uprawiał i może napisać o niej kilka słów?
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Neko pisze:Mam w planie posiać dynię bezłupinową, to będzie mój dyniowy debiut :D.
Czy miąższ tej dyni jest w miarę smaczny?
Miałam ( właściwie mam jeszcze 2 szt ) dynie Olga , przepyszna , pestki bez łupin , zupa pyszna , pieczona też wyśmienita ,w tym sezonie tylko ja posieje , nie wiem skąd ludzie zachwycają się hokkaido , dla mnie beznadziejna, są inne dużo lepsze i lepiej się przechowujące
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”