Nikt tego Ci nie powie nie znając jaką masz glebę. Dlatego będziesz musiał pokombinować metodą prób i błędów. W mądrych książkach pisze w przeliczeniu na powierzchnię w zależności od parametrów gleby. Różnice są nawet dziesięciokrotne więc nie znając twoich parametrów nawet bym się nie pokusił o jakiekolwiek szacunki aby nie zniszczyć twojej uprawy.Doni pisze:Ile gram siarki można sypać do dołku przed posadzeniem nowej borówki i ile można sypnąć na posadzonych już jednorocznych roślinkach po wegetacji na trociny bo coś czytałem o 15 -20g wokół roślinki?
Mogę nieco pomóc w postaci zacytowania fragmentu książki dr Pliszki: "...co najmniej rok przed założeniem plantacji siarkę rozsiewa się na powierzchni gleby a następnie ... miesza do głębokości 15 cm... Na glebach lżejszych o pH = 5 wystarczy 5 kg siarki na 100 m2. Przy pH = 6 dawka powinna być 2X większa. Pod krzewami już rosnącymi zakwaszanie siarką wykonuje się w kilku terminach, dając małe dawki (0,5-1 kg/100 m2), ponieważ aktywna siarka może wywoływać uszkodzenia korzeni.". Tyle cytat. W innej książce - K. Smolarza z której cytowałem poprzednie dawki widać, że dawki na ziemi ciężkiej są nawet 3X większe od tych a ziemi lekkiej.
Nie potrafię więc autorytatywnie powiedzieć ile gramów dawać w przeliczeniu na krzaczka, szczególnie, że sam tego nie robiłem. Myślę jednak, że można mniej więcej oszacować na podstawie w/w autorytetów. Zakładając, że obsypujemy siarką powierzchnię 1 m2 to dawka jest 100X mniejsza od powyższych, czyli np.5 g dla gleby lekkiej i pH = 5 a 10 g przy pH=6. Przy glebie ciężkiej pewnie byłoby to w granicach 3X większych: odpowiednio 15 i 30 g. Jeżeli jednak nie sypiemy na obszarze 1m2 ale mniejszym to musimy dać mniej. Rośliny rosnące obsypać możemy kilka razy dawką od 1 do ok. 6 g w zależności od pH i zwięzłości gleby.
Nie mam pojęcia. Może niektóre odmiany tak mają.A tak już odbiegając od tematu co może być przyczyną że taki bordowy kolor ma nerw i utrzmuje się on już od dłuzszego czau