Lilie-uprawa cz.7
-
- 50p
- Od: 8 wrz 2018, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Chciałbym w tym roku zadebiutować z liliami, tylko na działce mam glebę bardzo ubogą, czy wystarczyłoby żebym przed posadzeniem do dołka na cebulę nasypał dobrej ziemi a potem nawoził azofoską? Gleba jest też kwaśna to może spróbować z orientalnymi?
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Kamil jak wsypiesz do dołka przed posadzeniem lilii dobrej ziemi to liliom nic więcej nie potrzeba. Z nawożeniem ostrożnie, daj im jeść jak wypuszczą kiełki, potem ze 2 razy podlej nawozem dla roślin kwitnących, w czasie kiedy zawiązują pąki daj nawóz a po kwitnięciu już nie.
Lilia przenawożona choruje. Musisz wiedzieć jedno, że lilia odżywia cebulę korzonkami, które wyrastają od góry. Ziemia nad cebulą jest ważniejsza, powinna być dobra, pod cebula musi być drenaż, który nie będzie zatrzymywał wody.
Ninia orientalne sadzi się do gleby kwaśnej. Oprócz tego ze zamawiam w sklepach internetowych zdarza mi się kupować dodatkowo w Biedrze czy w innych marketach. Powiem Ci że te z marketów są zgodne prawie w 100%. Nie jeden sklep internetowy nie ma tak wysokiego wskaźnika zgodności
Lilia przenawożona choruje. Musisz wiedzieć jedno, że lilia odżywia cebulę korzonkami, które wyrastają od góry. Ziemia nad cebulą jest ważniejsza, powinna być dobra, pod cebula musi być drenaż, który nie będzie zatrzymywał wody.
Ninia orientalne sadzi się do gleby kwaśnej. Oprócz tego ze zamawiam w sklepach internetowych zdarza mi się kupować dodatkowo w Biedrze czy w innych marketach. Powiem Ci że te z marketów są zgodne prawie w 100%. Nie jeden sklep internetowy nie ma tak wysokiego wskaźnika zgodności
Pozdrawiam Ela
-
- 50p
- Od: 8 wrz 2018, o 14:10
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, na pewno udam się na wiosenne łowy a dalsze przygody z liliami uwiecznie na forum wraz ze zdjęciami
Podczas porządków rabaty zobaczyłem wybrzuszenie gruntu. W tym miejscu rosła lilia trąbkowa Golden Splendor (2 cebule). Bałem się, że mogła zostać podkopana przez kreta, więc ją wykopałem. Na szczęście cebula sama "wyszła" na wierzch, ale moim oczom ukazała się mega cebula... ważyła przynajmniej 0,5 kg, nie miałem czym zmierzyć obwodu, ale mierząc metrówką jeden "bok" miał 15cmx16cm... w zeszłym sezonie lilia miała wysokość około 2,2 metra.
Cebula w porównaniu z sekatorem,
druga cebula (to ta niższa lilia z pierwszego zdjęcia).
Cebula w porównaniu z sekatorem,
druga cebula (to ta niższa lilia z pierwszego zdjęcia).
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Eliza52 dzięki, na początek próbuję z liliami z marketów - mam nadzieję że dam radę z ich uprawą.
Ninia jeśli masz ciężką, zwięzłą glebę na spód dołka pod cebule wsyp drenaż: żwir, drobne kamyki, czy nawet rozbite gliniane donice. Jeśli gleba jest piaszczysta miejsce, w którym sadzimy lilie dobrze jest wzbogacić kompostem, czy przekompostowanym obornikiem. Lilie to lubią. Ogólnie lilie lubią żyzną, pulchną, głęboko przekopaną glebę. Zauważyłem, że nie lubią zbitej ziemi oraz gdy chodzi się w miejscu gdzie rosną. Moja lilia powyżej rosła 3 lata w jednym miejscu.. były to 2 cebulki lilii bardzo marne, wręcz gnijące, łuski rozpadały się, kupione w markecie w kapersie i widać jak wyrosła. Sprawdź cebule na targach lub bazarach. Są często zdecydowanie lepszej jakości niż te w marketach, które zasychają w trocinach, w woreczkach foliowych. Na bazarku cebule są też większe, sprzedający może dać jakiś upust a często doradzi jak posadzić dane lilie. Powodzenia w uprawie
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
Ziemię w ogródku mam ... sam piach .... - lilie będą na nowo założonej rabacie: piach głęboko przekopany, wymieszany z dużą ilością ziemi z worka, niestety obornika nie mam, ale zaopatrzyłam się w granulowany. Lilie na razie są wsadzone w doniczkach a w maju przesadzę do gruntu. W tym roku już nie kupię żadnej lilii (takie mocne postanowienie), bo dopiero z nimi zaczynam a jak przeliczyłam doniczki to naliczyłam 33 - normalnie sama byłam w szoku jak je zliczyłam dzisiaj (co nowo zakupiona - to do doniczki i doniczka wędrowała na poddasze nieogrzewane i nieużywane na co dzień - to się nie rzucały w oczy i jak wyniosłam dziś też tam popikowane jednoroczne to pomimo dokupionego dodatkowego regału - brakło miejsca, więc lilie powędrowały na podłogę, bo jeszcze nie wyszły, ale i tak świeci na nie słoneczko z południowego okna - to chyba dadzą radę).
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
Nie jestem jakimś mega ekspertem jeżeli chodzi o lilie, ale w moim przypadku opieka nad liliami sprowadza się do podsypania ich Azofoską, jak tylko wystawią pierwsze kiełki z ziemi oraz podwiązania ich do bambusowych tyczek, gdy mają już pąki kwiatowe. W miejscu gdzie rosną lilie mam dosłownie i bez przenośni piach, który na samym początku (jakieś 6-7 lat temu) przekopałam z 50L workiem ziemi (najtańszej jaką znalazłam). Liliom chyba pasuje to miejsce, bo co roku odwdzięczają się pięknymi kwiatami. Dodatkowo mnożą się na potęgę - co rok/dwa wykopuję cebulki i przenoszę w inne miejsca, bo zaczyna im być ciasno. "Dzieci" także doczekały już kwiatów. Miejsce jest mega słoneczne, a na mojej "wspaniałej" glebie w sąsiedztwie rabatki z liliami nawet trawa nie chce rosnąćKamil73 pisze:Chciałbym w tym roku zadebiutować z liliami, tylko na działce mam glebę bardzo ubogą, czy wystarczyłoby żebym przed posadzeniem do dołka na cebulę nasypał dobrej ziemi a potem nawoził azofoską? Gleba jest też kwaśna to może spróbować z orientalnymi?
Pozdrawiam
Ps. Lilie to był mix kolorów z Aldi , który okazał się żółtym mixem Chyba zdecydowanie przyszła już wiosna, bo zaczynają wystawiać kiełki z ziemi
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilie mają już po 10 cm wysokości.
Usunięto nie na temat. Iwona
Usunięto nie na temat. Iwona
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Weź im julian daj coś na spowolnienie bo narobią przełomu w hodowli tych kwiatów i będą dwa razy w sezonie kwitły.
No pokazują się już i to trochę mnie przeraża gdyż straszą nawet i temperaturą -6 w nocy. Ale aż takich jak Julian to nie mam...
No pokazują się już i to trochę mnie przeraża gdyż straszą nawet i temperaturą -6 w nocy. Ale aż takich jak Julian to nie mam...
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Coś bym im dał, ale co Ta odmiana (Sweet Desire) u mnie robi tak co roku bardzo szybko zaczyna wegetację i rośnie równie szybko. Lilie obok tak się nie zachowują, bo dopiero wychodzą z ziemi. U mnie zapowiadają z tego co widzę w prognozie długoterminowej: jutro w nocy 0*C, we wtorek -1*C, a pierwszego kwietnia -2*C. Mam nadzieję, że pogoda zmieni się trochę na lepsze, bo nie mam ochoty wszystkiego okrywać
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mimula lilie azjatki zakwitną nawet na ścieżce. Dlatego Twoje lilie będą rosły, bo w piachu nie stoi woda, ale jak posadzisz bardziej wymagające gatunki to przekonasz się, że lilie z innego gatunku nie będą rosły na takiej ziemi, muszą mieć żyzną. Nawozem podsypuje się dopiero jak mają pędy w granicach 10 cm. Lilii mam około 500szt i każdy gatunek wymaga innego podejścia
Pozdrawiam Ela