Pod puszczą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod puszczą cz.2

Post »

Suuper warzywnik.Moje pomidorki jeszcze nie posadzone.może jutro będzie cieplej to wysadzę je.
Szkoda,ze takiego pięknego klonika mrozik dotknął i ślad zostawiał. :evil:
Rodki i azalie śliczne. Ja jeszcze na ich kwitnienia czekam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elusiu, nie pamiętam którego białego brałaś iryska, bo możliwe, że to Re la Blanche - on ma takie pąki, a później otwiera wielkie, pachnące kwiaty, które są białe w pełni kwitnienia :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu..kwasoluby rozkręcają się, lada dzień powinny pokazać się w pełnej krasie, widok będzie piękny ;:180 Czy u ciebie je coś osłania czy w pełnym słońcu :?: . Moje po przerobieniu rabatek i wycięciu tui nic je nie osłania..czyli będzie patelnia. Liczę że sobie jakoś poradzą , albo muszą bo jak nie to padną ;:oj . Mamy paskudną wiosnę, na działkę nie jeżdżę bo i zimnica i deszcz nie pozwala. :evil:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Elu u mnie wszystkie parapetowce pojechały dziś na działeczkę, nie są dość zahartowane, nie miałam za bardzo jak, ale trudno, teraz już ma być ciepło, więc niech sobie radzą ;:108 Klonik widzę przymroziło trochę :( , pomidorki już w gruncie też posadziłaś widzę, no ja chyba jutro to zrobie i tak będzie ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Z dużą uwagą oglądam różaneczniki i azalie. Szkoda tylko Elu, że niepodpisów pod odmianami, bo bardzo ich jestem ciekawa. Również niecierpliwie czekam na kwitnienia Calsapa. Kupiłam go tej wiosny i bardzo już bym chciała zobaczyć jego kwiaty.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit

Nareszcie i u mnie ogród obficie podlany , rośliny ruszyły z kopyta , chociaż niektóre azalie i różaneczniki z powodu przymrozków kwitną byle jak .Na warzywniku nic nie ucierpiało , wręcz wszystko rośnie w oczach .Zrobiłam dwa ostatnie zagony , posiałam drugą partię szparagówki ,cukinię , zainstalowałam siatkę dla ogórków żeby miały się po czym wspinać i posiałam drugą ich partię . Na ziołowniku posadziłam kilka kępek melisy , szałwię lekarską i imbir .Miałam jeszcze do posadzenia iryski , trawkę i dwie azalie , ale te ostatnie zostawiłam sobie na przyszły tydzień bo po dwóch dniach byłam już mocno zmęczona . Pielenia jest ogrom i trudno to idzie bo ziemia ciężka i mokra . Dobrze , że kupiłam proszek na mrówki bo znowu ich wszędzie pełno , ale ogród zaczyna mnie cieszyć , wszystko nabiera wielkości , grubości i mimo że pracy ciągle dużo to pielenia jakby trochę jednak mniej . ;:oj

Martuniu , z warzywnika mimo jego gabarytów bardzo jestem zadowolona , jeszcze zdałaby się szklarenka albo chociaż tunel , ale to może za rok .Właśnie przywiozłam z sobą własne olbrzymie sałaty i dymkę .Póki co jakoś to ogarniam , tragedii nie ma , daję radę i jak dla mnie to na warzywa chciałabym mieć naprawdę dużo miejsca .Ty też ogrodowo się nie oszczędzasz i zastanawiam się kiedy wysadzisz taką ilość pomidorów ? ,a przecież potem trzeba to opalikować , podwiązywać , zbierać i przerabiać , więc jak dla mnie 30 szt . to max .Podejdź do tematu ze spokojem i się nie szarp bo masz ogród na miejscu , zdążysz ze wszystkim nawet jak zajmie Ci to 3 dni więcej . ;:196

Oleńko , u mnie też nie wszystkie po przymrozkach mnie cieszą , ale nie mam na to wpływu , taki mamy klimat :;230 Na warzywniku się dzieje i oby tak zostało do jesieni .Pozdrawiam cieplutko ;:167

Aniu , pomidorki będę jeszcze dosadzała za tydzień i została mi jeszcze do posiania fasola Jasiek bo nie wyrobiłam się wcześniej .Tak się cieszyłam , że klonik nareszcie mi ruszył a tu niestety niemiła niespodzianka , ale co można poradzić , nauczka żeby nie odkrywać za wcześnie .Kwasoluby mają właśnie swoje pięć minut i jest ładnie . ;:167

Moniczko , wsadziłam nos i mogę stwierdzić , że pachnie ;:oj Dzięki , czekam na kwiaty reszty irysów . ;:196

Zuziu , w większości moje Rh mają dużo słońca i całkiem dobrze sobie radzą , wiadomo , trzeba mocno podlewać .Mam nadzieję , że jesteś już na działce bo zimnica się skończyła , koniec lenistwa . ;:196

Iwonko , mam nadzieję , że masz już luzik na parapetach a gęściej na zagonkach ;:108

Wandeczko , w zasadzie wszystkie rośliny kupuję oczami i pod określoną rabatę , a do nazw nie przywiązuję większej wagi , i pewnie wynika to głównie z tego powodu , że mam mało czasu dla ogrodu , znaczniki się gubią , lub nazwy na nich zanikają , a ja nie mam czasu o to specjalnie dbać . Nazwy niektórych roślin np. róż pamiętam prawie wszystkie , krzewy i drzewa w większości też , hortensje mam zapisane , żebym nie kupiła takiej samej ,ale nazw azalii i różaneczników w większości nie pamiętam , i przy niewielu widzę jeszcze jakieś etykiety , zresztą one przeważnie mają trudne nazwy , więc nie zawracam sobie tym głowy , a jak kupuję nowe to kieruję się kolorem i budową kwiatów . Podobnie mam z irysami , czy innymi bylinami , czasami nazwa zostaje mi w pamięci , ale to są wyjątki .Calsapa zobaczyłam pierwszy raz u kogoś w ogrodzie i był to olbrzym pięknie kwitnący , sporo czasu go szukałam , więc dlatego nazwa utkwiła mi w pamięci ;:306 , jest to mój ulubieniec wśród Rh.Pozdrawiam ;:167

Calsap
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/UR

[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/b3b9613aafd6f802]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Elu to Ty już masz wiosnę na talerzu ,wszystko wielkie. Ogród masz przepiękny i wyobrażam sobie jakby nie było mrozu cóż by to była za piękna paleta barw,ale to nic ,dobre i to co ocalało!
U mnie mrozek zniszczył jak na razie jedną hortensję i to piłkowaną.Wszystkie ogrodówki były długo okryte do teraz i pokazują się już malutkie kwiatostany. Życzę Ci słoneczka i majowego deszczu i odpoczynku od tej harówki Elu! ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Elu na zagonkach to dopiero się teraz dzieje ;:306 , była dziś u mnie ogrodowa sąsiadka i mówi mi, że normalnie na takim kawałku stworzyłam ogród dendrologiczny z ogromną ilością roślin, jest co podziwiać, no więc niech sobie podziwiają ;:108 Elu czy ogórki u Ciebie same idą po siatce, czy je mocujesz?
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Elu ;:168 . Nie wiem co podziwiać czy te kwitnące i kolorki, czy warzywnik ;:oj . Jedno i drugie ;:215 . U mnie wczoraj padał grad , porobił następne szkody..pechowy ten rok dla mnie..czekam już następnego oby był lepszy :;230 . Pozdrawiam i przyjemnej pracy na ogrodzie ;:128
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Elu, sałaty takie miarowe, że nie mogę uwierzyć, że są prawdziwe. ;:oj Jak malowane. Ja mam dwa rodki Calsapy, bo bardzo mi się podoba ich kolor. ;:63 Pięknie Ci wszystko rośnie. Warzywnik bardzo zadbany. Niedługo zakwitną róże :-)
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Elu pięknie ogród zakwitł, a jaki warzywnik piękny, sałaty jak spod linijki :) Wszystko u Ciebie dużo szybciej niż u mnie hih
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witajcie :wit

Bożenko ,sałatka wyjątkowo delikatna bo deszcze zrobiły dobrą robotę , wykorzystuję już do obiadu i kanapeczek , pycha .Dzisiaj byłam jak zwykle na targu i zrobiłam fotki , żeby pokazać na jakie pokusy jestem narażona dwa razy w tygodniu . Targowisko jest olbrzymie z wędlinami z wyrobu własnego , mięsem świeżo rozbieranym , nabiałem , miodami , jajami i wszelką zieleniną bo o przemysłówce i ubraniach już nawet nie wspomnę .Fotki zrobiłam zaledwie kilku stanowiskom z roślinami bo jest tego bardzo dużo przez cały sezon .

Iwonko , prawdę powiedziała Ci sąsiadka , masz niesamowitą ilość i to bardzo ciekawych i niespotykanych w innych ogrodach roślin .Nic tylko oglądać i podziwiać ;:138 .Ogórki dostały siatkę , więc niech sobie radzą , mogę im ewentualnie przyczepić strzałki , żeby im się kierunki nie pomyliły. ;:306 Jak wlezą to oczywiście pokażę jak to wygląda .

Zuziu ,no w tym roku to masz rzeczywiście przychlapane bo jak nie urok to przemarsz wojsk , ale się nie przejmuj bo zaraz będzie pół roku , więc szybko przeleci i ten roczek :;230 , tyle tylko , że i nam on wlezie na plecy . ;:202 Przed nami jednak lato a liliowce są przecież niezawodne , więc będziesz miała pięknie na działeczce , trzeba też patrzeć oczami wyobraźni . ;:306

Ewuniu , z Calsapami Cię przebiłam bo mam 3 :;230 , dwa obok siebie i jeden dalej w ogrodzie bo też bardzo go lubię .Sałaty sadzę co tydzień po kilka sztuk , rosną na oborniku , więc łaski nie robią .Warzywnik to wiosną dużo pracy , ale myślę , że nie będzie najgorzej . Róże mają już pączki , więc lada moment będą kwiaty :D Czekamy ;:65

Mariuszu , na warzywnik weszłam już w marcu i sukcesywnie dochodzą kolejne warzywa i zioła , więc dlatego już coś na nim widać .Mam nadzieję , że będzie to dobry rok .

A teraz fotki z dzisiejszego targowisk

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

We wtorki targ jest zawsze mniejszy niż w piątek dlatego mogłam zrobić te zdjęcia , w piątek byłoby to wręcz niemożliwe , bo stoiska są duże , jest ich więcej , no i kupujących cała masa . ;:oj . Pozdrawiam Was cieplutko i aby do piątku ;:167
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit

Takie targowisko to na pokuszenie :lol: roślinek dużo i same pięknoty, ile ślicznych Azalii tam wypatrzyłam, wcale się nie dziwię że Twój ogród się o nie powiększa ;:108 pewnie też bym się dała skusić gdyby u mnie taki targ był, ja muszę jechać kawałek od mojej miejscowości,a że nie po drodze jak jadę do pracy, to nie mam takich kusicieli :;230

W Twoim ogrodzie pięknie, Różaneczniki, Azalie, warzywniczek wypasiony, a czy to jakiś głóg kwitnie tymi różowymi kwiatuszkami? Lubią go mszyce? Goździki i czosnki u Ciebie ślicznie kwiatuszki pokazują, u mnie jeszcze w pąkach, Ty chwalisz sobie deszcz a ja mam go dość, dzisiaj dostałam alert sms o duzych opadach ;:oj Pozdrawiam i umiarkowanej pogody zyczę ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”