Jeżeli podsychają końcówki listków, tzn. że mają za sucho - one tak to okazują . A mają sucho albo dlatego że za mało podlewane, albo jeżeli są spore, korzenie przerosły całą ziemię i trzeba im dać większe lokum . Przemek, masz fantastyczne sadzonki - w pierścieniach i pewnie piją wodę od spodu. Heliotropy naprawdę lubią wodę .
Faktycznie przyczyną brązowienia liści i zasychania liścieni jest przesuszenie. Ziemia powinna być stale wilgotna. Warto też pamiętać, że do podlewania nie wolno stosować zbyt zimnej wody.
Piękna słoneczna pogoda i "wietrzenie" przyspieszyły wzrost heliotropów. Pokazały się w kącikach liści małe odnóżki. Zdjęcie kiepskie, bardziej udaje mi się ich sianie aniżeli fotografowanie.
Moje na gwałt potrzebują przesadzenia i rozstawienia bo zaczynają się problemy z dolnymi liśćmi. Tyle tylko, że do tego potrzeba dodatkowej powierzchni. Dziś do tunelu powędrowały lobelie a jutro przeniosę szałwie. Szkoda zmarnować heliotropy.
Przemek ja swoje rozsadziłem, co przypłaciły częściową utratą systemu korzeniowego ale ja mam ich mniej.
U mnie u niektórych zasychają same końcówki, liści, nie wiecie co to może być, czy to właśnie po utracie części korzeni?
Jode, uważnie czytam Twoje wypowiedzi jak zresztą Wszystkich tutaj. Pytanie zadałem ponieważ, na pewno mają wilgoć, sprawdzone, a korzenie też nie przerosły doniczki ponieważ parę dni temu przesadziłem je do dużo większych.
Przy tym przesadzaniu straciły sporo korzeni (brak umiejętności) i podejrzewam że dlatego mają problemy z pobieraniem wody.
W końcu heliotropy doczekały się przesadzenia. Od dzisiaj rosną w pierścieniach 8x8cm. Część roślinek (z tych co rosły po kilka w jednej komórce multipalety) lekko podwiędła. W ruch poszedł opryskiwacz by zwiększyć wilgotność powietrza. Może jutro opryskam je dodatkowo środkiem antystresowym.
przemek1136 plantacja wzorcowa Gratulacje Sama doświadczyłam 2 lata temu, że woda dla heliotropów to podstawa (listki były suche) . Ponieważ nie mam miejsca na większe doniczki, to w trochę późniejszej fazie wzrostu podlewam 2 razy dziennie i zawsze z nawozem do codziennego podlewania i wtedy jest dobrze. Powodzenia
Witajcie
Ja chciałem kupić nasionka heliotropa. Zawsze były, a w tym roku ani śladu, w żadnym ze sklepów ogrodniczych.
Patrząc na wasze sadzonki.. po prostu cudowne !
A ten zapach kwitnących heliotropów..
Marcoo16 pisaliśmy już wcześniej, że w tym roku były trudności z kupnem heliotropów. Zawsze kupowałam z trzech firm, w tym roku królowała jedna. Nadrobisz w przyszłym sezonie, sadzonki są drogie u nas 4 - 6 zł / szt. Pozdrawiam