Truskawkki cz.2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.2
Ja, tylko raz "sypałam" na mrówki. A tak - to nie pryskam nigdy niczym.
- pawlik
- 10p - Początkujący
- Od: 27 kwie 2013, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mrówki to chyba tegoroczna plaga. U mnie też jest ich mnóstwo, u teściów na drugim końcu polski to samo. 

- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
A co do mrówek to są wszędzie.
Tratwa wyłowiona ze studni:

A tu na huśtawce ,dosłownie plaga.

Tratwa wyłowiona ze studni:

A tu na huśtawce ,dosłownie plaga.

- Pozdrawiam Jurek

- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Jurek ale ładne zdjęcia przyrodnicze:)
U mnie nawet w nowym domu łażą, jakoś tarasami się schodzą czy skąd
U mnie nawet w nowym domu łażą, jakoś tarasami się schodzą czy skąd
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Czy to drzewo wydziela jeszcze jakieś soki ,że tyle ich jest na tej huśtawce? 

Pozdrawiam. Ewa
Mam pytanie o środki chemiczne na czerwoną plamistość liści truskawski. Wyczytałem w internecie, że najlepsze były do niedawna Signum 33 i Pomarsol, ale podobno są wycofane. Chcę zrobić oprysk interwencyjny - dostałem 10 sztuk nowej odmiany, którą natychmiast zatakowała choroba (wszystkie liście), nie chcę żeby przerzuciła się na pozostałe krzaki.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Drewno jest stare i w dodatku zabezpieczone ciśnieniowo jakimś środkiem grzybobójczym i dodatkowo drewnochronem a co one tam robiły to nie mam pojęcia, tak jak i w studni takich tratw było kilka, po prostu plaga.mewa pisze:Czy to drzewo wydziela jeszcze jakieś soki ,że tyle ich jest na tej huśtawce?
- Pozdrawiam Jurek
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
O rany...plaga - to za mało powiedziane
A ja założyłam sobie na działce mrowisko prawdziwych leśnych mrówek - same przyszły
I...o dziwo, mam dużo mniej mrówek: pomarańczowych i czarnych...tych maleńkich. Czyżby wielkie mrowisko "przegoniło" mniejsze mrówki na inne działki.
Jak Myślicie, czy długa, tegorocza zima w ty roku, opóźni plony truskawek? Moje - chyba troszku później kwitną, niż zwykle.

A ja założyłam sobie na działce mrowisko prawdziwych leśnych mrówek - same przyszły

Jak Myślicie, czy długa, tegorocza zima w ty roku, opóźni plony truskawek? Moje - chyba troszku później kwitną, niż zwykle.
Witam! Nie wiem czy moge tutaj otworzyć taką konwersacje jak nie to będę szukał pomocy gdzieś indziej ;)
Zamierzam założyć małą plantacje truskawek jakieś 30 arów, jest w tym naprawdę zielony wiec nie śmiejcie się bo szukam pomocy.
Wziąłem troszkę przykładu z poprzedniej wypowiedzi Majsa i zrobiłem małe wyliczenia że jeśli miałbym do wykorzystania pole o o wymiarach 15m na 200 sadząc sadzonki 30x80 ty wyszło by mi jakieś 18 rzędów po 660 sadzonek ;) to daje mi 12 ty sadzonek (nie znam ceny sprawdziłem jedynie na allegrooo [0,30 zł ?] ale zamierzam kupić tak jak mówiliście w szkółce) to wyszło 3,600 zł.
Następnie zastanawiam się nad systemem nawadniania tu to już w ogóle "zieleń". Dlatego mam teraz następujące pytania:
Kiedy najlepiej sadzić truskawki jesienią czy na wiosnę ?
Na tej ziemi obecnie rośnie zborze teraz pytania nawozić ja naturalnym nawozem ? i czy tez nawozić sztucznym?
Jaka odmiana dla amatora najlepsza ? [myślałem tutaj o jakiejś wczesnej żeby najszybciej wskoczyć na rynek żeby cena była w porządeczku] Dopuszczam też do siebie myśl żeby np zrobić dwie uprawy np 20 arów wczesnej 20 późniejszej czy to dobry pomysł?
Jakie nawozy w ciągu roku ii jakie są ich koszty na hektar?
Jaka klasa ziemi dysponuje dużym obszarem ziemi tzn mój tata i mam do dyspozycji ziemie 5 klasy jak i 2 z tym że na 5 klasie to nawadnianie odbywało by się z wody z kranu natomiast na ziemi klasy drugiej możliwość nawadniania ze studni jakie lepsze ? i która klasa ziemi lepsza?
i czy np. mogę sobie liczyć że średnia cena truskawki w ciągu sezonu to 2-3 zł?
I taka prośba czy ktos by był tak ogromnie miły i napisał mi krok po kroku od przygotowanie ziemi po przez sadzenie ii wstawianie nawadnienia ii dalej opryki i zakonczenie sezonu oraz przygotowanie truskawek do nowego
Bardzo proszę o pomoc jak już wspominałem jestem zielony w tym wszystkim dlatego zgłaszam sie do was ;) Nie krytykujcie mnie bo jestem młodym guwniarzę i dopiero się uczę
Zamierzam założyć małą plantacje truskawek jakieś 30 arów, jest w tym naprawdę zielony wiec nie śmiejcie się bo szukam pomocy.
Wziąłem troszkę przykładu z poprzedniej wypowiedzi Majsa i zrobiłem małe wyliczenia że jeśli miałbym do wykorzystania pole o o wymiarach 15m na 200 sadząc sadzonki 30x80 ty wyszło by mi jakieś 18 rzędów po 660 sadzonek ;) to daje mi 12 ty sadzonek (nie znam ceny sprawdziłem jedynie na allegrooo [0,30 zł ?] ale zamierzam kupić tak jak mówiliście w szkółce) to wyszło 3,600 zł.
Następnie zastanawiam się nad systemem nawadniania tu to już w ogóle "zieleń". Dlatego mam teraz następujące pytania:
Kiedy najlepiej sadzić truskawki jesienią czy na wiosnę ?
Na tej ziemi obecnie rośnie zborze teraz pytania nawozić ja naturalnym nawozem ? i czy tez nawozić sztucznym?
Jaka odmiana dla amatora najlepsza ? [myślałem tutaj o jakiejś wczesnej żeby najszybciej wskoczyć na rynek żeby cena była w porządeczku] Dopuszczam też do siebie myśl żeby np zrobić dwie uprawy np 20 arów wczesnej 20 późniejszej czy to dobry pomysł?
Jakie nawozy w ciągu roku ii jakie są ich koszty na hektar?
Jaka klasa ziemi dysponuje dużym obszarem ziemi tzn mój tata i mam do dyspozycji ziemie 5 klasy jak i 2 z tym że na 5 klasie to nawadnianie odbywało by się z wody z kranu natomiast na ziemi klasy drugiej możliwość nawadniania ze studni jakie lepsze ? i która klasa ziemi lepsza?
i czy np. mogę sobie liczyć że średnia cena truskawki w ciągu sezonu to 2-3 zł?
I taka prośba czy ktos by był tak ogromnie miły i napisał mi krok po kroku od przygotowanie ziemi po przez sadzenie ii wstawianie nawadnienia ii dalej opryki i zakonczenie sezonu oraz przygotowanie truskawek do nowego
Bardzo proszę o pomoc jak już wspominałem jestem zielony w tym wszystkim dlatego zgłaszam sie do was ;) Nie krytykujcie mnie bo jestem młodym guwniarzę i dopiero się uczę
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Zamierzam założyć ogródek z truskawkami. I mam pytanie : Czy istnieje odmiana, która owocuje kilka razy w ciągu roku ? Jak tak to czy jej owoce są tak samo dobre jak zwykłej truskawki ?? ^^ Z góry dzięki.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Jest kilka odmian powtarzających owocowanie-szukaj są opisy. 

per aspera ad astra
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kilka stron temu o tym pisaliśmyBelfedor napisał(a):
Zamierzam założyć ogródek z truskawkami. I mam pytanie : Czy istnieje odmiana, która owocuje kilka razy w ciągu roku ? Jak tak to czy jej owoce są tak samo dobre jak zwykłej truskawki ?? ^^ Z góry dzięki.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=840

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa