Winorośle i winogrona cz. 5
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Czy nie zawiąże, tego nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że przy dłuższym cięciu lepiej owocuje.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę boję się dłuższego cięcia i wyprowadzania większej liczby latorośli, wszak w tych donicach - choć dużych - system korzeniowy będzie miał trudno...
No nic, pomyślę jeszcze. Mam trochę czasu na decyzję.
No nic, pomyślę jeszcze. Mam trochę czasu na decyzję.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Mam dwie winorośle w tunelu Arkadię i Nero obie już chyba 5-6 letnie. Krzaki są duże, bo niestety nie mam sumienia zbyt mocno ciąć i zostawiam 4-5 łóz. Muszę je przeciąć, bo zrobił się gąszcz. Czy w tunelu, gdzie wegetacja jest szybsza o ok 3-4 tygodnie można teraz wykonywać cięcie oraz usuwanie wilków, pasierbów i zbędnych gron. Zawiązki są wielkości większej główki od szpilki, ale na każdym z dwóch krzaków jest po kilkadziesiąt latorośli z gronami. Czy lepiej usunąć całe latorośle z gronami czy same grona? O ile Arkadia daje sobie radę z dużą ilością gron, to Nero u mnie przy większej ilości drobnieje.
pozdrawiam Ewa
Usuwaj śmiało całe latorośle, jeżeli jest ich dużo. Usuwać nadmiar zielonego można (a właściwie trzeba) przez cały sezon wegetacji.
Pozdr.
Jarek
Jarek
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Nero lepiej się czuje na powietrzu (przynajmniej u mnie). Jest zupełnie odwrotnie niż piszesz. Arkadia to odmiana wielkoowocowa o dużych gronach, średnio ok 800g. Maksymalne obciążenie takiego krzewu nie powinno być większe jak 8 gron. Zawiązki (rozumiem kwiatostany) wielkości szpilki pod osłoną o tej porze ?ewikk77 pisze: O ile Arkadia daje sobie radę z dużą ilością gron, to Nero u mnie przy większej ilości drobnieje.

Tak można prowadzić arkadię (trzeba przejrzeć do końca bo początek jest o wykonaniu sadzonki) http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... swoja.html
Piotr
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Też tak uważam,miałem Nero w tunelu i wywaliłem.Wiązał duże grona ale z malutkimi i niesmacznymi jagodami.Odmiana zdecydowanie do gruntu.kapitan pisze:Nero lepiej się czuje na powietrzu (przynajmniej u mnie).
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam , będę miał prośbę o rozpoznanie winorośli ale to później
, zauważyłem na swojej winorośli kulki bezbarwne + - łepek od szpilki ,rozsiane po zielonych częściach rośliny niby niema szkodników a winorośl wygląda ok. jestem totalnym amatorem w winoroślach więc proszę o rozpoznanie sprawy .

Nie ma się czym przejmować, to wydzielina samej latorośli.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję Piotrze za cenne informacje.
Raczej winorośl nie podmarzła, bo w tunelu od kwietnia mam kilka krzaków pomidora i z nimi nic się nie stało, a wiadomo, że pomidor jest wrażliwy na przymrozki. W zeszłym roku miała kilkanaście (po przerzedzeniu z pewnie około 50) b.dużych smacznych gron, w tym roku jeszcze mocniej ją przerzedzę.
Co do Nero, to mam ta jak Andrew i zrzucałam winę na nadmierną ilość gron. Tak duży krzak trudno będzie przesadzić, spróbuję ukorzenić sadzonkę i wtedy wyrzucę krzew, bo w takim razie niepotrzebnie zajmuje miejsce w tunelu.
Dziękuję za link z lekturą,wieczorem pewnie poczytam.
Raczej winorośl nie podmarzła, bo w tunelu od kwietnia mam kilka krzaków pomidora i z nimi nic się nie stało, a wiadomo, że pomidor jest wrażliwy na przymrozki. W zeszłym roku miała kilkanaście (po przerzedzeniu z pewnie około 50) b.dużych smacznych gron, w tym roku jeszcze mocniej ją przerzedzę.
Co do Nero, to mam ta jak Andrew i zrzucałam winę na nadmierną ilość gron. Tak duży krzak trudno będzie przesadzić, spróbuję ukorzenić sadzonkę i wtedy wyrzucę krzew, bo w takim razie niepotrzebnie zajmuje miejsce w tunelu.
Dziękuję za link z lekturą,wieczorem pewnie poczytam.
pozdrawiam Ewa
Czy mogę podlać młode sadzonki gnojówką z pokrzyw (oczywiście rozcieńczoną - polecają 1:10 albo nawet 1:20 - dla ostrożności zrobię słabsze stężenie) - czy raczej nie jest to wskazane?
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Jak najbardziej tylko należało by tą mieszankę zasilającą podać tak żeby znalazła się na wysokości korzeni tz podać głęboko żeby nie sprowokować wypuszczania korzeni podpowierzchniowych których rozbudowa u winorośli nie jest wskazana,chociaż jakieś podanie jedno-dwu razowe nie wpłynie na ich powstanie.
- Pozdrawiam Jurek
Hmm - no to może u mnie nie będzie problemu (przynajmniej w pierwszym roku) bo mam sadzonki posadzone w dołkach (lejkach), które są ok 10cm poniżej poziomu "0" otaczającego gruntu. Więc jak to tak podleję to korzenie w najgorszym wypadku będą na tym poziome (choć sztobry były długie i ukorzenione bardzo nisko więc obecne korzenie są jeszcze głębiej). Jak będę już wyprowadzał pień to dołek zmniejszę tak by był minimalny - więc chyba będzie ok.
Dobrze myślę?
Dobrze myślę?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś sprawdził- czy Kodriankę lubią osy?
Mam np. Agata Dońskiego, który jest pałaszowany przez te owady z wielką namiętnością, a inne niektóre odmiany nie.
Zapraszamy do Części 6 wątku
Mam np. Agata Dońskiego, który jest pałaszowany przez te owady z wielką namiętnością, a inne niektóre odmiany nie.
Zapraszamy do Części 6 wątku
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.