Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Jako że dostałam 2 sadzonki sansewierii i je sadziłam to tą moja problematyczną (kupiona rok temu w sklepie na B.) także wyjęłam z doniczki. Okazało się, że jeden pęd (?) gnije, więc w całości go usunęłam, część odcięłam, cynamon i posadziłam. Na razie nie podlewam. Za tydzień wyjeżdżam na 2 tyg., więc będę musiała podlać, bo nikt nie wpadnie do mnie i zastanawiam się jak z tym przypadkiem podziałać... Podlać normalnie i liczyć, że wystarczy?
gajos112
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2019, o 19:23

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potrzebuje porady, moja Sansewiera wygląda bardzo marnie, zawija się, liście maja dziury i dziwne suche brzegi. Co prawda została przelana przez żonę dwa miesiące temu, ale od tego momentu podłoże ma przesuszone i dostęp do światła. Młode liście się pojawiają, natomiast stare są w nie najlepszej kondycji. Co więcej zastawiam się czy nie jest już dla niej za gesto i należało by ja rozsadzić do dwóch doniczek. Ziemia to podłoże gotowe do roślin zielonych.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podłoże oczywiście do wymiany!
Do sukulentów nie używamy ziemi do roślin zielonych, tylko do sukulentów i bezwzględnie dodatkowo mieszamy ze żwirkiem w proporcji ok 1:1, a nawet 1:2. Podczas przesadzania trzeba sprawdzić stan korzeni.
Kolejna sprawa, doniczki muszą mieć odpływ.
Po przesadzeniu tydzień nie podlewasz. Potem, każde kolejne podlanie dopiero jak przeschnie całkowicie podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za gęsto nie jest, ale to podłoże obecne jest f a t a l n e.

B.
gosiakrauze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2019, o 08:19

Sansevieria Bacularis

Post »

Dzień dobry

Zwracam się z uprzejmym zapytaniem dlaczego niektóre z liści moich roślin zaginają się w łuk? Mam je w domu już ponad rok, ale dopiero teraz liście zaczęły się wyginać - zdjęcie. Na zdjęciu akurat widać jakby wyginały się tylko te długie, ale krótkie też się wyginają.
Wydaja się też takie "miękkie". Nie nawoziłam roślin. Nie przesadzałam.
Mają ciasne plastikowe doniczki z odpływem. Stoją na parapecie od wschodu.

Po wiosennym, obfitym przyroście pościnałam liście i powsadzałam do wazonów z wodą - pięknie to wygląda, w dodatku zaczęły się ukorzeniać i puszczają nowe liście. Co prawda pierwotne rośliny straciły trochę na efekcie wizualnym - pościnane liście, które ciągle rosną.

Co najlepiej zrobić, kiedy liście są już tak długie, że się przechylają? Chciałabym uniknąć podwiązywania lub tyczek ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Gosia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzenie to pierwsze co powinnaś zrobić po zakupie, to jest podstawa. Podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy roślin. Prawidłowe podłoże to mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1.
Druga sprawa, nie nawoziłaś - to czym roślina ma się odżywiać - samą wodą? :?:
Nie wiem jak podlewasz, bo nie napisałaś.
Czyli proste, przesadź do nowego podłoża, sprawdź korzenie. Po przesadzeniu w zasadzie do wiosny nie ma potrzeby jednak nawozić.

Ps. Zdjęć nie ma, a następnym razem proszę uprzednio korzystać z wyszukiwarki i z już istniejących wątków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Dziś kupiona w Biedronce, przesadzona będzie po weekendzie. Jaka to dokładnie sansewiera?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na zwykłą S. trifasciata 'Golden hahnii'.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Czyli to będzie to samo co w tym poście? viewtopic.php?p=6092830#p6092830 Bo też jako Hanni została opisana.... :? I teraz nie wiem, a mam jeszcze 3 inne też mi nieznane....
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obie należą do tej samej grupy Hahnii: http://www.sanseverix.com/trifasciata_hahnii.html
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Dzięki serdeczne, a tak inaczej wyglądają...

---31 sie 2019, o 20:24 ---

Co myślicie o takiej uprawie: https://www.youtube.com/watch?v=iLD4Ux4z2aY
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jakaś forma hydroponiki, tylko bardziej dekoracyjna. Na forum jest osobny wątek: viewtopic.php?f=19&t=74728 . Nie do końca rozumiem sensu odcięcia wszystkich liści i związanie ich potem w wiązkę. Podejrzewam, że mają w tej wodzie wypuścić nowe korzenie, które miałyby być przystosowane do nowych warunków. Ciekawe tylko jak z przeżywalnością, ile ich wcześniej nie zgnije.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektóre gatunki sansewierii całkiem chętnie wypuszczają w wodzie korzonki, czy to nawet z brzegu uciętego liścia (gwinejskie), czy też z zaczątków korzonków na pędzie, co ostatnio przećwiczyłam u S.parva. A nad uprawą hydroponiczną lub półhydroponiczną się zastanawiam i w tej chwili próbuję "przystosować" do tego jedną z odmian z grupy hahnii. Zobaczymy, co wyjdzie z planów.

Natomiast na filmie zostało pokazane raczej przygotowanie sezonowej dekoracji z sansewierii, bo jakoś nie widzę uprawy rośliny w bezodpływowym pojemniku na stałe.

B.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”