Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Tylko udarowy. Taki do pieprzu, żarnowy zakleja się.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co roku tak suszę i mielę. W młynku do pieprzu mielą się grubsze kawałki i szybko wilgnie i po jakimś czasie nici z mielenia. Nie ma też efektu zdrowotnego.
Bo otwieranie pokrywy młynka udarowego, jak jeszcze się pyli ze zbiornika - kichanie dla całego domu zapewnione.
Bo otwieranie pokrywy młynka udarowego, jak jeszcze się pyli ze zbiornika - kichanie dla całego domu zapewnione.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To najlepszy, sprawdzony sposób na oczyszczenie zatok. .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja chyba dziś rozpocznę mielenie papryk. Trzy dni w suszarce wystarczyło by wysuszyć ich sporą ilość. Mielę w starym elektrycznym młynku do kawy. Idzie sprawnie, choć ilość która wchodzi w mynek, nie jest zbyt imponująca.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czy kroić, czy w całości do suszenia?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- BobejGS
- Kontakt:
Dobrze jest kroić, wtedy dużo szybciej się suszą. Im mniejsze kawałki tym lepiej ale np Thunder moutain longhorn suszą się też dobrze w całości.
A jakby je tak do blendera wsadzić i suszyć takie skrawki? Tylko takie szatany to chyba w masce gazowej, albo na dworze
Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
O takiej opcji nie myślałem, bo zbyt kłopotliwa dla mnie. Wolę ciach, ciach i do suszenia.
Skończyłem suszenie partii Lemon Dropa i Halapeno Red. Suszyłem w piekarniku, temp ok 70stp, uchylone drzwiczki. To bardzo ważne, bo inaczej będą węgielki.
Potem do słoika po kawie i ubijam czym się da - ja mam taka gałkę do rozrabiania ciast -z braku moździerza tak robię. Blender to by było to! Bzyk, bzyk i po robocie.
I kolejna rzecz, która mi się przypomniała, to miksując papryczki, warto dodać pomidorka, lepszy poślizg będzie.
Potem do słoika po kawie i ubijam czym się da - ja mam taka gałkę do rozrabiania ciast -z braku moździerza tak robię. Blender to by było to! Bzyk, bzyk i po robocie.
Kylo, najważniejsze to po robocie dobrze umyć ręce, pod paznokciami itd. Maski nie trzeba jeżeli użyjesz wysokiego pojemnika do blendowania, wtedy nic nie wyleci. Ale też nie polecam specjalnie nachylać się nad nimkylo pisze:A jakby je tak do blendera wsadzić i suszyć takie skrawki? Tylko takie szatany to chyba w masce gazowej, albo na dworze
I kolejna rzecz, która mi się przypomniała, to miksując papryczki, warto dodać pomidorka, lepszy poślizg będzie.
Ja zacząłem używać rękawiczek lateksowych. Nie pracuję z bardzo ostrymi papryczkami, ale parę razy się już przejechałem i kilkukrotne mycie nic nie pomagałoKanek pisze:Kylo, najważniejsze to po robocie dobrze umyć ręce, pod paznokciami itd
Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Nie wyobrażam sobie suszenia zblendowanych papryczek. Lepiej pokroić na drobne kawałki i tak suszyć. Przy czym nie każda odmiana się do tego nadaje. Żal byłoby mi suszyć przykładowo jalapeno.
kylo przy superhotach rękawiczki nie pomagają.
kylo przy superhotach rękawiczki nie pomagają.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Racja, suszenie Caroliny Repper wymaga rozcięcia ( w całości prędzej zepsuje się niż wyschnie ). Ostrość przeszła nawet przez dwie pary rękawiczek nitrylowych.
Beata
To jeszcze raz ja, jak wspominałem w poprzednim poście mam w gruncie kilka krzaczków ostrych papryczek (nie wiem jaki rodzaj) które zostały zbyt późno wysiane/zasadzone. Na tych krzaczkach dopiero pojawiają się kwiaty i zawiązki, myślałem żeby przerzucić je do dużych doniczek i wstawić do domu, jest szansa że po tym zabiegu uda mi sie z nich coś zebrać? Jeszcze jedno, czy jak pozrywam zielone papryczki chilli to one dojrzeją w domu tak jak pomidorki?