Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Witam, jeżeli strelicja wypuszcza skarłowaciałe, pogięte liście jeden za drugim to problemu szukać w korzeniach? Na pozostałych liściach rośliny nie widziałem szkodników. Podlewam ją jak 3 inne strelicje ale tą czwartą która ma problemy od wiosny - wiosną właśnie przesadzałem co by miała lepsze podłoże... (bardziej przepuszczalne) no i zaczęły się problemy. Korzenie są bardzo, bardzo delikatne i pewnie coś uszkodziłem...
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czym nawozisz, jak często? Oraz sprawdź czy nie ma szkodników, również w podłożu.
Wrzuć też zdjęcia.
Wrzuć też zdjęcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Tarczniki, a najprawdopodobniej tarcznik sagowcowiec.
Spróbuj zrobić oprysk Mospilanem oraz poczytaj ten wątek: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... t=Tarcznik
Spróbuj zrobić oprysk Mospilanem oraz poczytaj ten wątek: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... t=Tarcznik
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 wrz 2021, o 17:45
Dziękuję. Czy powinnam odizolować roślinę by szkodniki nie przeniosły się na inne ? Zanim kupię ten środek to mogę przemyć liście wodą z szarym mydłem ?
- norbert76
1. Oczywiście odseparować i sprawdzić inne rośliny pod kątem obecności szkodników.
2. To nic nie da a wręcz istnieje możliwość że może popalić liście - w zależności od tego jakie pH ma dane mydło.
2. To nic nie da a wręcz istnieje możliwość że może popalić liście - w zależności od tego jakie pH ma dane mydło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Ok dziekuje. Zatem jutro będę działać. Ale roślina jest do uratowania ?
- norbert76
Powiem tak, jak na razie źle nie wygląda, ale szkodników jest sporo. Może to odchorować.
Dlatego zabieg trzeba zrobić bardzo dokładnie.
Jak zrobisz oprysk Mospilanem, odczekaj z dobę i zrób drugi oprysk, ale roztworem wody, oleju - może być nawet taki zwykły (na litr wody daj z łyżkę stołową) oraz parę kropli płynu do mycia naczyń. Odczekaj znowu z dobę i wtedy powiedzmy gąbką kuchenną (tą szorstką stroną) delikatnie staraj się pozbierać szkodniki. Gąbkę dość często płucz pod bieżącą wodą. Jak wszystko w miarę możliwości zbierzesz wtedy przemyj liście wodą z paroma kroplami płynu do mycia naczyń. To zmyje film olejowy, który jak zostawisz może pozatykać aparaty szparkowe. Podobnie działa na szkodniki - pokryte roztworem oleju po prostu się duszą i giną. Gdyby to były pojedyncze sztuki wystarczył by sam oprysk Mospilanem, ale tutaj lepiej zadziałać dwutorowo.
Dlatego zabieg trzeba zrobić bardzo dokładnie.
Jak zrobisz oprysk Mospilanem, odczekaj z dobę i zrób drugi oprysk, ale roztworem wody, oleju - może być nawet taki zwykły (na litr wody daj z łyżkę stołową) oraz parę kropli płynu do mycia naczyń. Odczekaj znowu z dobę i wtedy powiedzmy gąbką kuchenną (tą szorstką stroną) delikatnie staraj się pozbierać szkodniki. Gąbkę dość często płucz pod bieżącą wodą. Jak wszystko w miarę możliwości zbierzesz wtedy przemyj liście wodą z paroma kroplami płynu do mycia naczyń. To zmyje film olejowy, który jak zostawisz może pozatykać aparaty szparkowe. Podobnie działa na szkodniki - pokryte roztworem oleju po prostu się duszą i giną. Gdyby to były pojedyncze sztuki wystarczył by sam oprysk Mospilanem, ale tutaj lepiej zadziałać dwutorowo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Ok. dziękuję bardzo za porady. Dziś będę działać. Dam znać jak efekty. Serdecznie pozdrawiam
- norbert76
Każde warunki uprawy i pielęgnacji zawsze mają wpływ na kondycję rośliny.
Jeśli roślina jest zostawiana na jakiś czas - nie wiem jaki - i pozostawiana bez opieki, no to może to wpływać na jej stan. Strelicja wymaga obfitego podlewania w okresie wegetacji, więc nie można dopuścić do zbytniego przesuszania podłoża.
Doniczka ma odpływ?
Jeśli roślina jest zostawiana na jakiś czas - nie wiem jaki - i pozostawiana bez opieki, no to może to wpływać na jej stan. Strelicja wymaga obfitego podlewania w okresie wegetacji, więc nie można dopuścić do zbytniego przesuszania podłoża.
Doniczka ma odpływ?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak ma odpływ. Przelana nie może być, raczej obstawiałabym, że ją mogłam przesuszyć, ale nie wiem czy wtedy takie plamy pojawiają się na liściach ? Czy tu może się coś innego szykować
- norbert76
Oczywiście że plamy i obsychanie brzegów liści może pojawić się również w przypadku zbytniego przesuszenia podłoża, zwłaszcza wtedy gdy roślina ma słoneczne stanowisko. W przypadku gdy jest ciepło i operuje słońce, a roślina nie jest wystarczająco nawodniona są możliwe oparzenia i popalenie od słońca.
Te plamy są od strony okna? Bo to mi wygląda na przegrzanie od słońca.
Te plamy są od strony okna? Bo to mi wygląda na przegrzanie od słońca.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta