Pomidorki koktajlowe - 1cz.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Bardzo ładne pomidorki Ja swoje wczoraj odgrzebałam (jedno nasionko) i już jest malutki kiełek Pewnie niebawem je zobaczę
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posiałam swoje 29 marca i też już kiełkują:) Ale chyba za gęsto je wysiałam i będzie trzeba poprzerywać, co?
czarna_dco
Jak jesteś zwolenniczką pikowania pomidorów po wyrośnieciu pierwszych liści właściwych- to trzeba przerzedzić wschody, bo Ci siewki wybiegną. Jeżeli zdecydujesz sie na pikowanie po rozłożeniu liścieni - nie musisz przerywać . Pamietaj o obniżeniu temperatury po wykiełkowaniu/ staraj sie nie przekraczać 20 st C/ bo Ci siewki wyciągną sie pod sufit.
POzdrawiam
Jak jesteś zwolenniczką pikowania pomidorów po wyrośnieciu pierwszych liści właściwych- to trzeba przerzedzić wschody, bo Ci siewki wybiegną. Jeżeli zdecydujesz sie na pikowanie po rozłożeniu liścieni - nie musisz przerywać . Pamietaj o obniżeniu temperatury po wykiełkowaniu/ staraj sie nie przekraczać 20 st C/ bo Ci siewki wyciągną sie pod sufit.
POzdrawiam
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie przerywaj tylko poczekaj i jak będą miały właściwe liście to popikuj.Wybierz najdorodniejsze.Przerywając można uszkodzić korzonki,które są delikatne.Teraz już coraz cieplej to i sadzonki będą szybciej rosły.Ja swoje pikuję jak mają właściwe liście.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A kto przerzedza siewki- w tym wypadku pomidora- wyrywając rośliny z ziemi ?.Roślinki sie uszczykuje.Maraga pisze:Przerywając można uszkodzić korzonki,które są delikatne.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2010, o 17:26
ponawiam pytanie ;)
jakie pomidorki można wsadzić do doniczki wiszącej, żeby swobodnie zwisały?
widziałem gdzieś na tym forum takie zdjęcia - jednak za dużo tego jest do przeglądania a wyszukiwarka nic nie znajduje
jakie pomidorki można wsadzić do doniczki wiszącej, żeby swobodnie zwisały?
widziałem gdzieś na tym forum takie zdjęcia - jednak za dużo tego jest do przeglądania a wyszukiwarka nic nie znajduje
Pozdrawiam
Robert
Robert
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
W ubiegłym roku miałam: "tumbling tom red" i "tumbling tom yellow" (albo: "thumbeling", "thumbling" - widywałam różną pisownię) oraz "green sausage" z tomatohobby.eu. Sprzedawca określał je jako "pendula". Widzę, że w tym roku ma również w ofercie "pendulina orange" - tego nie znam. Ale pojęcia nie mam, czy o te odmiany Ci chodzi, czy właśnie te widziałeś tu na zdjęciach.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2010, o 17:26
znalazłem
http://nasiona-pomidorow.otwarte24.pl/9 ... -ZWISAJACY
zwykłe koraliki też tak zwisają czy ten jest "specjalny"?
http://nasiona-pomidorow.otwarte24.pl/9 ... -ZWISAJACY
zwykłe koraliki też tak zwisają czy ten jest "specjalny"?
Pozdrawiam
Robert
Robert
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Mam wrażenie, że w zależności od producenta nasion, wyrastają różne Koraliki. U mnie były to niskie krzaczki o sztywnych łodygach, a inni Forumowicze piszą o wysokich krzewach tego pomidorka.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
Moje sadzonki pomidorków na razie przeżyły wszystkie zabiegi pielęgnacyjne. Pierwsza partia była siana 18 lutego, druga 9 marca. Niestety, moje parapety nie mieszczą już wszystkich roślinek ( papryka, selerki, pory). Czy mogę przenieść pomidorki siane 18 lutego do nieogrzewanego budynku gospodarczego.? Nie chciałabym im zaszkodzić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Odpowiedz na tak postawione pytanie jest ryzykowna i nie wiem czy Ci ktoś tu poradzi tym bardziej , ze nikt z nas nie zna warunków jakie w tym domku gospodarczym panują, ani jak aktualnie te sadzonki pomidorów wyglądają . Ktos Ci powie - wynieś- a sadzonki padną i co wtedy ?.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziękuję forumowicz za odpowiedź.
Sprecyzuję pytanie. Jaka może być w pomieszczeniu, najniższa dopuszczalna temperatura, aby nie zrobić krzywdy pomidorkom.? Warunki świetlne w budynku są bardzo dobre - duże okna.
Sprecyzuję pytanie. Jaka może być w pomieszczeniu, najniższa dopuszczalna temperatura, aby nie zrobić krzywdy pomidorkom.? Warunki świetlne w budynku są bardzo dobre - duże okna.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
O ile pamiętam +6 lub +8 stopni.
Oczywiście w gruncie bywa dużo mniej, ale nie są to komfortowe warunki dla młodych pomidorów.
Oczywiście w gruncie bywa dużo mniej, ale nie są to komfortowe warunki dla młodych pomidorów.
Pozdrawiam, Maciek.