Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
I prawdaAgii pisze:Daturki wybarwiają się po drugiej nocy od całkowitego otwarcia kwiatka Jeszcze nic starconego ,może się wybarwi.Chybaże dwie nocki już minęłoraistand pisze:Moja taka tegoroczna (z badylka) ma na razie dwa kwiaty... I miała być morelowa...
Wczoraj jeszcze biała, a dzisiaj ....
- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Według moich 2-letnich obserwacji na kolor kwiatu ma również wpływ .
Datura łososiowa ma kwiaty w zależności od natężenia słonka od kremowego(często ostatnie jesienne kwiaty na powdórku są tylko tak lekko wybarwione) przez różowy aż do intensywnego łososia(niektórzy nawet widzą w niej czerwoną ).
Żółta zaś przy mocnym słonku powoduje zmianę barwy na pomarańcz
Jeszcze mała obserwacja variegatek-zauważyłam,że jako jedyna ze wszystkich jest przysmakiem gąsienic.Żadna inna nie była przez nie konsumowana,choć np. Pink Perfection stoi tuż obok
Cowieczorne poszukiwania małych pasożytów są przymusowe
Datura łososiowa ma kwiaty w zależności od natężenia słonka od kremowego(często ostatnie jesienne kwiaty na powdórku są tylko tak lekko wybarwione) przez różowy aż do intensywnego łososia(niektórzy nawet widzą w niej czerwoną ).
Żółta zaś przy mocnym słonku powoduje zmianę barwy na pomarańcz
Jeszcze mała obserwacja variegatek-zauważyłam,że jako jedyna ze wszystkich jest przysmakiem gąsienic.Żadna inna nie była przez nie konsumowana,choć np. Pink Perfection stoi tuż obok
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
O matko ile kwiatówAgii pisze:Jedna z moich ulubionych ,pomarańczowo-złota, sypnęła pąkami
Czym ty je podlewasz?
- Agii
Gąsiennice uwielbiaja również czerwoną B. sanguinea, chyba jeszcze bardziej niż variegatędarla80 pisze:
aage standardowo Azofoska + Planton K. Od czasu do czasu nawóz w granulkach do kwitnących
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Agii stosujesz azofoske w tabletkach i jednocześnie Planton k?
Zauważyłam że kiedy stosowałam dwa nawozy jednoczesnie one bardziej obficie zawiązują pączki.
Zauważyłam że kiedy stosowałam dwa nawozy jednoczesnie one bardziej obficie zawiązują pączki.
- Agii
Co jakiś czas podsypuję Azofoską w granulkach a Planton prawie przy każdym podlewaniu ale w śladowych ilościach
U mnie już 17 z 20 szt. zawiązały pączki. Nawet B. sanguinea ma malutkie ale w te upały nie liczę na kwiaty
U mnie już 17 z 20 szt. zawiązały pączki. Nawet B. sanguinea ma malutkie ale w te upały nie liczę na kwiaty
-
To musi być piękny widok. Umnie na razie trzy kwitną a czwrta się zbiera. Zółte niestety njapierw połamała wichura a potem mój M je przelała. Myślałam że padną ale ruszyły i nie wiem czy się doczekam kwiatów od nich.
Reszta to maluchy i pewnie nie będą kwitły. Mam razem 19 sztuk 7 dużych a reszta to maluchy
Ostatnio zastosowałam nawóż do datur granulowany firmy NOWAMIX i substral w płynie i zaczeły nawiązywać pełno pączków.
Reszta to maluchy i pewnie nie będą kwitły. Mam razem 19 sztuk 7 dużych a reszta to maluchy
Ostatnio zastosowałam nawóż do datur granulowany firmy NOWAMIX i substral w płynie i zaczeły nawiązywać pełno pączków.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ja stosuję substral burza kwiatów jak myślicie czy to wystarcza?
-
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agii, możesz mi powiedzieć jakiej wysokości jest ta noga, oraz cała roślina? Wiosną kupiłam zielony patyczek wielkości ołówka. Prowadzę cały czas na jeden pień i zastanawiam się jakiej wysokości powinien być ostatecznie żeby ładnie się prezentował. Czy korona tego okazu jeszcze dużo urośnie?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Agii
Noga ma ok.80 cm do pierwszego rozwidlenia, cała roślina ok 140.
Jedyne co mogę Ci poradzić to pozwól rosnąć swojej , sama się podzieli i uformuje. Nie przycinaj!
Ile moja jeszcze urośnie nie wiem , zobaczymy jesienią Podejrzewam ,że nie dużo. Teraz idzie w kwiaty.
Jedyne co mogę Ci poradzić to pozwól rosnąć swojej , sama się podzieli i uformuje. Nie przycinaj!
Ile moja jeszcze urośnie nie wiem , zobaczymy jesienią Podejrzewam ,że nie dużo. Teraz idzie w kwiaty.