Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie
Oto ziemniaczki ukopane wczoraj. Odmiana Denar. Wskażcie mi proszę odmiany jeszcze wcześniejsze od Denara. Do odmian bardzo wczesnych należą Arielle, Carrera, Colette, Colomba, Denar, Impala, Lord, Miłek, Riviera, Rosara, Viviania, Volumia. Denar i Lord na pewno nie są najwczesniejsze bo już je przerabiałem. Czy ktoś ma doświadczenie, która odmiana jako pierwsza uzyska w miarę zadowalający plon?
poprostumateo -wcześniejsze to będą, chyba tylko wtedy , jak sobie od stycznia na parapecie w doniczce podpędzisz .A serio to, w maju takie ziemniaki uważam za sukces .Zdradzisz jak i kiedy sadziłeś ?
-
- 200p
Oczywiście, że tak. To nie jest żadna tajemnica. Ziemniaki zostały wysadzone 9 marca. Wcześniej przez 5 tygodni były podkiełkowywane w ażurowych skrzynkach. Co prawda powinno się kiełkować 6-8 tygodni, ale nie wierzyłem, że powtórzy się scenariusz z 2014 roku gdzie w lutym będą widoczne już oznaki wiosny. Tak więc podkiełkowywanie w warunkach wilgotności około 95%, w temperaturze około 15 stopni przez 6 tygodni to najlepsze co można zrobić dla swoich ziemniaków. Oczywiście uprzednio trzeba je przebrać i obłamać białe kiełki. 9 marca poszło do ziemi 0,5 ha i zostało to przykryte agrowłókniną. A bym zapomniał, że w lutym zostało ruszone pole aby ziemia zaczęła się ogrzewać i po to żeby przerwać parowanie. Wczoraj ściągałem agrowłókninę. Ziemniaki już kwitną więc postanowiłem zobaczyć co jest pod krzakiem. Tego roku i tak wszystko jest opóźnione przez przymrozki i chłodną zimę. W poprzednim roku tydzień wcześniej już kopałem na obiad. A na handel coś około 20 maja.
Bardzo wcześnie wysadzałaś .Do dziś byłam przekonana ,że ziemniaki nie rosną w tak niskiej temperaturze .Nie obawiałeś się przymarznięcia ziemniaczków po wzejściu .Ja też tak samo przygotowuję wczesne sadzonki .Ale sadzę pod koniec kwietnia .Jak mi raz przymarzły to wprawdzie odrosły ,ale plonowały dopiero razem z późnymi .Jaką włókninę używasz ? Zabezpieczasz ich dodatkowo przed mrozem np.częstym obsypywaniem ziemią czy coś .
-
- 200p
Ten rok był dosyć specyficzny bo wiosna była szybka, ale bardzo zimna. Nawet maj jest zimny, na domiar złego panuje u mnie susza. Zawsze sadzę jeżeli temperatura gleby na głębokości 10cm wynosi 5 stopni. Przymrozki notowałem przez większość nocy w kwietniu. Ziemniaki były wielokrotnie zmarznięte z tego powodu. Nawet 15 i 16 maja miałem niewielkie przymrozki w swojej okolicy. Mieszkam niedaleko gór i klimat wiosną jest nie co bardziej surowy niż np w innych częściach mojego województwa. Jedyne zabezpieczenie ziemniaków to agrowłóknina. Potrzeba około -5 stopni żeby ziemniaki pod spodem zmarzły. Jeżeli mróz jest mniejszy to jedynie liście dotykające włókniny będą poparzone. Pamiętam, że ktoregoś roku był taki mróz, że ziemniaki pod włókniną zmarzły, oczywiscie odbiły, ale to już nie jest to jeżeli całkowicie przemarzną. Agrowłóknina jakiej używam to 19 i 21g/m2, szerokość 6,4m. Im szersza tym bardziej pracuje na wietrze i szybciej się niszczy. Jeżeli chodzi o ziemniaki to podwiełkowane pod przykrycia można sadzić jeżeli temperatura gleby na 10cm wynosi 4-5 stopni (niektóra literatura mówi o 2 stopniach, ale nie praktykowałem). Natomiast bez przykryć ziemniaki mozna sadzic jeżeli temperatura gleby wynosi 8 stopni. Moje ziemniaki sadzone w połowie kwietnia już ładnie wyskoczyły z ziemi.
Dziękuję za oświecenie . Twoje rady przydadzą się w przyszłym roku .Ja sadzę wczesnych dwie skrzynki na 1 rządek, 20m i późnych na zimę 75-100 kg
-
- 200p
Ja sadzę na trochę większą skalę więc nie mam możliwości chodzenia ciągle koło tych ziemniaków, ale znajomi działkowicze sadzą nawet w lutym(2014 i 2015r), jeżeli nadciąga mróz to zabezpieczają dodatkowo przed mrozem, a zbiory mają szybciej ode mnie. Może komuś jeszcze przyda się ta wiedza. Oczywiście to co napisałem to jest zalążek wiedzy, ale myślę że dla działkowiczów przyda się ta wiedza. Warto dodać, że jakość sadzenia ma duży wpływ na to czy uda się szybko uzyskać zadowalający plon.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje sadzone 28 kwietnia nawet nieśmiało się nie pokazująannodomini pisze:Moje ziemniaki sadzone 25 kwietnia, nieśmiało zaczynają wychodzić z ziemi. Z naciskiem na - nieśmiało
Co prawda, u mnie aktualnie sucho i zbita glina ale zaczynam się martwić.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
Jest zimno i sucho więc wschody moga się przedłużyć. Poki co nie masz czym sie przejmować.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Połowa ziemniorów na wierzchu. Ciekawe jaki będzie ten sezon, po wapnowaniu.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie ziemniaczki też już na powierzchni i co teraz czekać na stonkę
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Wczoraj znalazłem dorosłą stonkę, przy ziemniakach. Wyglądała świeżo, jak dopiero co zrzucona, przez Amerykanów
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,