Phalaenopsis henrykus cz.2
Re: Phalaenopsis henrykus cz.2
Henryku piękne.
Mam coś nadwyżkowego więc jak coś podeślij adresik na pw i się podzielę z tobą;), bo u mnie ciasno na półkach i przed wyjazdem urlopowym chciałabym coś niecoś zwolnić na nich miejsca;)
Mam coś nadwyżkowego więc jak coś podeślij adresik na pw i się podzielę z tobą;), bo u mnie ciasno na półkach i przed wyjazdem urlopowym chciałabym coś niecoś zwolnić na nich miejsca;)
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patryc,o,no i popatrz,na całe dziesięć dni zaniemówiłem z wrażenia.Nawet,niewdzięcznik,nie podziękowałem za propozycję.
Ale już wróciło opamiętanie więc śpieszę z podziękowaniami za ten wpis i,z jeszcze serdeczniejszymi,za. . .wczoraj.
U mnie oczywiście walka trwa,Trudna walka.A efekty?,chyba więcej złudnej nadziei niż sukcesów.Powiedziałbym,że wszystko zależy od tego gdzie aktualnie zaglądam.Może jednak potrzebna będzie miotła a właściwie grabie.
Niby są takie widoki: ale na tym górnym liściu pokazały się takie jak kiedyś prezentowałem,okrągłe brązowe zapadnięcia tkanki.
Mała radość z ostatnich dni.
Mam od dwóch lat trzy botaniczki.MM na dzień dzisiejszy to kikut z półlistkiem.Equestris wegetuje z jednym korzonkiem i nie reaguje na żadne zachęty.No i tetraspis.Na tego narzekałem cały czas bo wypuszczał tylko listki i listki i chyba w tym zapamiętaniu zapomniał,że jeszcze wypadałoby kiedyś zakwitnąć.No i chyba zmobilizował się,wypuścił korzonek i zaraz po nim drugi,troszkę inny.Dzisiaj już wiem /lupa to świetna rzecz/,że to pędzik.
To ten mniejszy: Czyżby zmobilizowała go choroba?
No i jeszcze jedna fotka:Popatrzcie jak walczą.
No i jak go wyrzucić!,z takim pędziorem!
Jest i kolejna nowość.Troszkę się przy tym bo nie chciałem się angażować w takie specjalistyczne sprzęty.
Organizuję pseudo szklarenkę.Pojemnik już mam,dzisiaj będę urządzał 'przedszkole'.Już widzę jak to przyjmie żona / /.
- - - - -
Strasznie to dzisiaj u mnie wyszło atramentowo,wiec na koniec trochę kolorowego tuszu.
To,niestety,jedyne moje aktualne kwitnienie.Trwa już nie wiem jak długo i zapewne jeszcze potrwa.
Smoluch jednokwiatek:
. . .i z profilu:.
...czarny jak moje myśli.
Ale już wróciło opamiętanie więc śpieszę z podziękowaniami za ten wpis i,z jeszcze serdeczniejszymi,za. . .wczoraj.
U mnie oczywiście walka trwa,Trudna walka.A efekty?,chyba więcej złudnej nadziei niż sukcesów.Powiedziałbym,że wszystko zależy od tego gdzie aktualnie zaglądam.Może jednak potrzebna będzie miotła a właściwie grabie.
Niby są takie widoki: ale na tym górnym liściu pokazały się takie jak kiedyś prezentowałem,okrągłe brązowe zapadnięcia tkanki.
Mała radość z ostatnich dni.
Mam od dwóch lat trzy botaniczki.MM na dzień dzisiejszy to kikut z półlistkiem.Equestris wegetuje z jednym korzonkiem i nie reaguje na żadne zachęty.No i tetraspis.Na tego narzekałem cały czas bo wypuszczał tylko listki i listki i chyba w tym zapamiętaniu zapomniał,że jeszcze wypadałoby kiedyś zakwitnąć.No i chyba zmobilizował się,wypuścił korzonek i zaraz po nim drugi,troszkę inny.Dzisiaj już wiem /lupa to świetna rzecz/,że to pędzik.
To ten mniejszy: Czyżby zmobilizowała go choroba?
No i jeszcze jedna fotka:Popatrzcie jak walczą.
No i jak go wyrzucić!,z takim pędziorem!
Jest i kolejna nowość.Troszkę się przy tym bo nie chciałem się angażować w takie specjalistyczne sprzęty.
Organizuję pseudo szklarenkę.Pojemnik już mam,dzisiaj będę urządzał 'przedszkole'.Już widzę jak to przyjmie żona / /.
- - - - -
Strasznie to dzisiaj u mnie wyszło atramentowo,wiec na koniec trochę kolorowego tuszu.
To,niestety,jedyne moje aktualne kwitnienie.Trwa już nie wiem jak długo i zapewne jeszcze potrwa.
Smoluch jednokwiatek:
. . .i z profilu:.
...czarny jak moje myśli.
Uff... Henryku, jak tu mieć dzisiaj entuzjazm, jak taki zaduch (u nas) wisi w powietrzu, że człowiek rusza się jak mucha w smole
A teraz o storczykach
Pierwszy, to pacjent do stałej obserwacji. Czasem bywa tak, że z każdym nowym przyrostem, czy liściem, zmian jest coraz mniej.
Może też być wariant, że roślina nie poradzi sobie z chorobą. Wtedy trudno.
'Tetraspis' stracił stożek wzrostu? Wówczas pęd może się okazać z czasem keiki (co wcale nie byłoby złe ).
A jeśli to faktycznie pęd, to roślina szuka sposobu na przetrwanie. Podobnie jak moja 'Bellina'.
Też nie jest jeszcze zdrowa, ale korzenie i pęd ma jak malowane. I wciąż się nie poddaje
'Smoluszek' jest bezkonkurencyjny
A co do szklarenki, to SUPER pomysł Żonka się przyzwyczai do nowego widoku, a z czasem jeszcze doglądnie mieszkańców
Napisz Henryku bliżej, co zamierzasz
A teraz o storczykach
Pierwszy, to pacjent do stałej obserwacji. Czasem bywa tak, że z każdym nowym przyrostem, czy liściem, zmian jest coraz mniej.
Może też być wariant, że roślina nie poradzi sobie z chorobą. Wtedy trudno.
'Tetraspis' stracił stożek wzrostu? Wówczas pęd może się okazać z czasem keiki (co wcale nie byłoby złe ).
A jeśli to faktycznie pęd, to roślina szuka sposobu na przetrwanie. Podobnie jak moja 'Bellina'.
Też nie jest jeszcze zdrowa, ale korzenie i pęd ma jak malowane. I wciąż się nie poddaje
'Smoluszek' jest bezkonkurencyjny
A co do szklarenki, to SUPER pomysł Żonka się przyzwyczai do nowego widoku, a z czasem jeszcze doglądnie mieszkańców
Napisz Henryku bliżej, co zamierzasz
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
I trzymam mocno dalej łapki aby wykurowały się
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też mam nadzieję, że dadzą radę.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Henrykbb
Witam Wszystkich bardzo,bardzo upalnie.
Wypada chyba trochę zaktualizować wątek. Co prawda niewiele się dzieje ale jednak.
Na początek moje storczykowe letnisko na balkonie.Może pamiętacie je z ub.roku.Trochę je 'rozbudowałem bo i więcej doniczek musiałem tam zmieścić.Doszło pięterko.
Doszło pięterko.
Na dole /Asiu/ widać moje pierwsze w życiu 'orchidarium',obok pojemnik również w mokrym keramzytwm.
W pudelku wilgotność ok 80 a bywa,że i więcej.W pozostałej części w granicach 50-60%.Na górnej półce,którą osłaniam mokrym ręcznikiem,ok.70%,więc też dobrze.To płd balkon jednak ręcznik utrzymuje wilgoć do mojego powrotu z pracy.
Trochę gorzej z temp.bo bywa,że jest nawet 35 st.Trochę ją obniżyłem po zainstalowaniu parasola.
Na dole po lewej stronie stoi talie małe DN,popatrzcie jak teraz kwitnie:
widać,że coś tam jeszcze pokaże
Otworzył się na przedłużeniu także ten.Jeszcze nie całkiem ale jak się nie cieszyć
i piękny kolejny pąk.
Tego też znacie.Miał jeden sklepowy pączek i otwiera go otwiera i nie może otworzyć
widok ogólny ...
'stary' kwiat ...
i drugi
i dziwny nowy całkiem inne plamki.
I ciekawostka,popatrzcie na jego profil.Czy to nie pysk jakiegoś węża z podwinietymi zębami?:
Na koniec Mój Jubilat i jego już rocznicowe kwitnienie:
i ...końca nie widać
jeszcze tak
no i profil
Wypada chyba trochę zaktualizować wątek. Co prawda niewiele się dzieje ale jednak.
Na początek moje storczykowe letnisko na balkonie.Może pamiętacie je z ub.roku.Trochę je 'rozbudowałem bo i więcej doniczek musiałem tam zmieścić.Doszło pięterko.
Doszło pięterko.
Na dole /Asiu/ widać moje pierwsze w życiu 'orchidarium',obok pojemnik również w mokrym keramzytwm.
W pudelku wilgotność ok 80 a bywa,że i więcej.W pozostałej części w granicach 50-60%.Na górnej półce,którą osłaniam mokrym ręcznikiem,ok.70%,więc też dobrze.To płd balkon jednak ręcznik utrzymuje wilgoć do mojego powrotu z pracy.
Trochę gorzej z temp.bo bywa,że jest nawet 35 st.Trochę ją obniżyłem po zainstalowaniu parasola.
Na dole po lewej stronie stoi talie małe DN,popatrzcie jak teraz kwitnie:
widać,że coś tam jeszcze pokaże
Otworzył się na przedłużeniu także ten.Jeszcze nie całkiem ale jak się nie cieszyć
i piękny kolejny pąk.
Tego też znacie.Miał jeden sklepowy pączek i otwiera go otwiera i nie może otworzyć
widok ogólny ...
'stary' kwiat ...
i drugi
i dziwny nowy całkiem inne plamki.
I ciekawostka,popatrzcie na jego profil.Czy to nie pysk jakiegoś węża z podwinietymi zębami?:
Na koniec Mój Jubilat i jego już rocznicowe kwitnienie:
i ...końca nie widać
jeszcze tak
no i profil
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Jubilat niezwykły
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Kontakt:
ktoś tu robi świetne zdjęcia
pozdrawiam Henrykbb
pozdrawiam Henrykbb
Cudne letnisko dla Twoich podopiecznych, niech cudnie przybieraja w listki i ciesza kwiatami:)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Kwiaty bardzo urokliwe, wielkie dla "Operatora" kamery fotograficznej, za wyeksponowanie najważniejszych walorów roślin oraz za "wystawową" jakość fotek.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Jakże się nie cieszyć, tyle pięknych fotek Jakże cudowne warunki im stworzyłeś, gratuluję kwitnień
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Witaj Henryku
Widzę, ze odrabiasz straty. Piękne phalaenopsisy! Niedługo będziesz musiał dorobić trzeci regalik.
Dzisiaj w LM widziałam bardzo ładne falki jedno i dwu pędowe po 16.99zl i do tego w idealnym stanie. Już miałam w rękach dwa, ale odlozylam. Zbieram fundusze na vandy. Wybierz sie tam, bo warto. Pozdrawiam
Widzę, ze odrabiasz straty. Piękne phalaenopsisy! Niedługo będziesz musiał dorobić trzeci regalik.
Dzisiaj w LM widziałam bardzo ładne falki jedno i dwu pędowe po 16.99zl i do tego w idealnym stanie. Już miałam w rękach dwa, ale odlozylam. Zbieram fundusze na vandy. Wybierz sie tam, bo warto. Pozdrawiam
- Henrykbb
Witam ślicznie nowych gości.Dziękuję za pochwały.
Halinko,Patrycjo,dziękuję
Dzika,LM mam codziennie po drodze,więc jestem tam stałym gościem.Już mnie nawet tam rozpoznają.
Może dzisiaj mała aktualizacja tego co u mnie kwitnie,tym razem jednak w tonacji czarno-białej.
Pokazywane już DN,tym razem w pełnym kwitnieniu:
Biała hybrydka z ładna warżką:
No i kropkowany z mazami.Tutaj czekam jeszcze na rozgałęzienie. :
Miłego oglądania.
- - - - - - -
Dzisiaj dopiero /22.07./ zauważyłem,że jedna fotka nie otwiera się.
Halinko,Patrycjo,dziękuję
Dzika,LM mam codziennie po drodze,więc jestem tam stałym gościem.Już mnie nawet tam rozpoznają.
Może dzisiaj mała aktualizacja tego co u mnie kwitnie,tym razem jednak w tonacji czarno-białej.
Pokazywane już DN,tym razem w pełnym kwitnieniu:
Biała hybrydka z ładna warżką:
No i kropkowany z mazami.Tutaj czekam jeszcze na rozgałęzienie. :
Miłego oglądania.
- - - - - - -
Dzisiaj dopiero /22.07./ zauważyłem,że jedna fotka nie otwiera się.