Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Iwonko, dzięki ;:196 ja też jakoś nie wyobrażam sobie ogródka bez nich, tym bardziej, że mój jest stylizowany bardziej na ogród wiejski niż nowoczesny, ale niestety one też mają dość duże wymagania, mieczyki pomimo odpowiednich zabiegów strasznie mi w tym roku chorują, a dalie posadzone pojedyńczo w innych miejscach ledwo "zipią", więc stwierdzam, że jedne i drugie rosną lepiej w masie (w grupach) niż osobno, ale być może to tylko zbieg okoliczności?

Andrzejek, witaj, moje zeszłoroczne dalie też niestety nie przetrwały zimy na strychu, więc te są nowe, ale śmiało mogę powiedzieć, że warto je nawet kupować co roku, gdyż nie są stosunkowo drogie, a rozrastają się świetnie i kwitną burzą kwiatów. Liatra chyba faktycznie potrzebuje lepszego miejsca i "papu", moja fioletowa nie rosła tak ładnie przed przesadzeniem.

Marzenko, nie ma sprawy, może nawet i dobrze, bo po pierwsze, że brakuje mi pomału już miejsca, a po drugie wyobrażałam sobie ją jednak nieco inaczej w całości.

Dla Was kilka mieczyków

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Łał ;:oj , ale cudne mieczyki ,piękny ten zielony ,reszta również ,ale ten zielony mega ;:215
Cały ogród pieknie kolorowy,muszę kiedyś się wprosić :D
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Kolory mieczyków niesamowite!
P.S. Ja też już zaczęłam jesienny sezon cebulowy :wink: !
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mieczyki cuuudne! ;:oj
chyba pomyślę nad kilkoma bo ładne i wysokie i nawet wiem, gdzie by poszły ;:224
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ło matko! a ten z pierwszych od prawej to jak on się zwie?? Bo ja chyba mam podobnego! ;:136
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz piękną kolekcję! ;:138 Ja tylko zgrzytam zębami, bo coś mi chorują, ale to zapewne dlatego, że nie dałam cebulek do preparatu grzybobójczego.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ło matko jak mnie długo tutaj nie było, masakra cały tydzień, ale tak to już jest jak ma się gości i masę spraw na głowie, no i kwiatków też coraz mniej do pokazania, ale dopóki są cieszmy oczy, cos tam jeszcze znajdę do pokazania, ale po kolei

Oleńko tak długo odpisywałam, że w między czasie, to ja zdążyłam być u Ciebie i w Twoim pięknym ogrodzie dopracowanym w każdym najdrobniejszym szczególe, a przede wszystkim poznać Cię osobiście z czego bardzo, bardzo się cieszę.

Asiu chyba zacznę omijać ten sklep szerokim łukiem, ostatnio znów podjechałam i następne cebulki trafiły "przypadkiem" do mojego koszyczka :;230 i ostróżka, a że nazwę jej zapomniałam zapisać, czy chcę czy nie chcę będę musiała przy okazji tam wlecieć :;230

Martuś mieczyki są naprawdę urocze, ale mnóstwo z nimi "roboty" w porównaniu do róż, więc chyba się przestawię, one też oczywiście zostaną, ale kupować póki co więcej ich nie zamierzam, ale jak to się mówi nigdy nie mów nigdy :;230

Miłka mi też w tym roku coś chorują pomimo tego, że je moczyłam, mam wrażenie, że w zeszłym roku były o wiele ładniejsze, zobaczymy za rok, bo choć kupować ich więcej na razie nie zamierzam, to mam "posianych" mnóstwo maluszków, które (mam nadzieję) w przyszłym roku zakwitną.

Za nim wstawię kilka zdjęć, chcę podziękować Olusi za wczorajsze, bardzo miłe i sympatyczne spotkanko ;:196

mój niebieski powojniczek, jego kolor jest naprawdę urzekający
Obrazek

zakwitł mi hibiskus bagienny, jejku jaki wielki ten kwiat, no i ma jeszcze mnóstwo pączków :tan
Obrazek

i nowy nabytek ostróżka, muszę wjechać po jej nazwę, bo zapomniałam zapisać, ciekawa jestem, co przy okazji wpadnie mi znów do koszyka :;230
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

No tym hibiskusem bagiennym wymiatasz. Ja mam dwa już od trzech lat , kolor róż i biskupi.
Różowy nawet zakwitł, pierwszy kwiatek przegapiłam, , ale pąki są na obydwóch .
Zdjęcia też zrobię i wystawię w swoim wątku.
Kolor Twojego przepiękny , niestety ja mam ogródeczek , a nie ogród, więc silą rzeczy chyba odpuszczę.
Ostróżka piękna.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasia choć małe, ale zawsze cieszy, więc nie odpuszczaj, widziałam ile różności nasadziłaś, więc pokazuj te swoje ślicznotki, nie wszystko wszyscy mają, a na pocieszenie duże, ale "roboty" co nie miara tydzień dosłownie za krótki, wszystko ma swoje dobre i złe strony. No i jak tu zaserwować następne kwitnące, mam nadzieję, że mnie nie udusisz :;230

tym razem hibiskus domowy, zakwitły prawie jednocześnie, a jaki kontrast by był, gdyby je ustawić koło siebie
Obrazek

fuksja zimująca (zobaczymy czy da radę)
Obrazek

powojnik Multi Blue powtarza kwitnienie, co prawda dwoma kwiatkami, ale zawsze
Obrazek

kolejne dalie
Obrazek

Obrazek

i następne mieczyki
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

hortensje bukietowe Limelight i Pinky Winky posadzone wiosną zeszłego roku, dają naprawdę czadu
Obrazek

Obrazek

i Vanille Fraise posadzona w tym roku, też niczego sobie
Obrazek

oraz ogrodowa (niebieska), pierwszy kwiat miała różowy, a tu niespodzianka się szykuje, chyba, że jeszcze się przebarwi
Obrazek

i taki tam :;230, coraz bardziej podoba mi się to powiedzonko, zaczerpnięte od Kasi Robaczka

Arum od Gosi22
Obrazek

a teraz no właśnie, trzy lata czekałam na to cudo, którego nazwy po tym czasie już nie pamiętam, ale liczę kochani na Was, pokazywałam ogromniaste cebule, później przyrosty raz w w doniczce raz w ziemi i wciąż nic. Zimą oczywiście w domu liście rosną jak szalone i żółkną z czasem, więc w tym roku jedna poszła na kompost, a druga do ziemi z przyrzeczeniem, że tu już zostanie i koniec problemu i chyba się wystraszyła
Obrazek Obrazek
i dzisiaj
Obrazek

pysznogłówka
Obrazek

pelargonia
Obrazek

jeszcze kwitnąca datura i astry
Obrazek Obrazek

i kolejne dwie niespodzianki, różyczka wciąż nn powtarza kwitnienie :tan
Obrazek

maleńki wiciokrzew, którego pokazywałam na początku pięknie się rozrósł i będzie kwitł
Obrazek

uff, na zakończenie moje dwa kochane łobuziaki
Obrazek
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Ja też swoją zimującą fuksję wsadziłam do gruntu.
tak marniała w doniczce , że wielkich nadziei nie mam.
Może o szczepkę będę uśmiechała się do Ciebie, jakby mojej się zeszło.
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Ilonko jeszcze raz bardzo dziękuję za sympatyczne spotkanie i za cudne prezenty ;:196 ,a ,że one z Twojego ogródka to radość podwójna ;:108 Fantastyczna równa babka z Ciebie ;:196
Cudne psiaki ;:167
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po powrocie z urlopu idziesz jak burza z pracami, fotkami i .... zakupami też :;230
Hortensja i niebieskie kwiaty - super ;:138 a moje 2 piłkowane powinny być niebieskie ale nie zamierzają czyli nadal za mało kwaśne podłoże.
Czy Twoja Hortensja ta co nie zakwitła faktycznie jest piłkowana - jakie w ub roku miała kwiaty ?
Mieczyki cudne i jakby w większości znajome ... czyżby znów to samo źródło ale tym razem inna osoba ? Co do ich zdrowotności w tym sezonie to i ja z kilku nie jestem zadowolona .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

ILonko, mieczyki masz nieziemskiej urody. Ja też nie dokupię już ani jednego, bo nowe posadziłam do gara kamiennego, zeby się nie pokładały, a one są jakieś wyschnięte i nie kwitną. Czy mam wyrzucić te cebule?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”