Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Patrząc na pęd rozwoju techniki i zmiany zachodzące w dzisiejszym świecie myślę,że wcześniej niż za 200 lat .
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Miałem posadzone razem 3 odmiany dyni Hokkaido, Muscate i Bufternut.
Chciałem zapytać czy można nasiona tych dyni użyć w przyszłym roku do siewu?
Muscate de provence ma jakby niewykształcone nasiona, pierwszy raz miałem dynie i nie wiem czy to normalne nasiona czy nie wykrztałcone w pełni.
Pozdrawiam
and777
Chciałem zapytać czy można nasiona tych dyni użyć w przyszłym roku do siewu?
Muscate de provence ma jakby niewykształcone nasiona, pierwszy raz miałem dynie i nie wiem czy to normalne nasiona czy nie wykrztałcone w pełni.
Pozdrawiam
and777
Niestety, będą ze sobą skrzyżowane. Jeśli dynie rosły w miejscu, gdzie sąsiedzi mają swoje uprawy, to nie wiadomo, co się z czym skrzyżowało. Lepiej kupić nowe nasiona, wtedy będzie pewność, co z nich wyrośnie. A Muscate ma takie nieduże (czasem większe), płaskie nasionka, ale możliwe, że są puste. Można położyć je na mokrej ligninie czy wacie i obserwować, czy będą kiełkować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No właśnie ,dlaczego w niektórych dyniach są puste nasiona? Miałam taką Justynkę i kilka butternetów.
Asia
Asia
Dziękuję za informacje. Musze zamówić gdzieś nasiona dyni znowu bo ta Muscate bardzo smaczna była.
Pozdrawiam
and777
Pozdrawiam
and777
-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ida74, a możesz podać przepis na dynię ze śliwkami i goździkami?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś ode mnie o dyniach ozdobnych. Miałem ze 30 moich dyni, połowa nie zdążyła stwardnieć, a połowa twarda jak kamień. Kupiłem również kilka w sklepie, żeby zapełnić pustą półkę. I co się okazało? Że minęły już dwa miesiące od zerwania wszystkich dyń, tylko dwie mi się zepsuły, ale to od jednego krzaku, gdzie te dyńki leżały na ziemi. Nawet te miękkie wtedy zerwane, lekko stwardniały i mają się całkiem dobrze. Ale za to wszystkie moje pozmieniały kolory... A dynie kupione w sklepie niemal wszystkie poszły już pod nóż (wyrzynarkę) celem wyjęcia pestek, ponieważ gniły na potęgę... Mi się wydaje, że one były zeszłoroczne.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie sadzę żeby były zeszłoroczne. Za to na pewno były gorzej traktowane i dłuższą drogę przeszły niż twoje z ogródka do domu;) A dynia obita, albo za głęboko drapnięta, nakłuta, przymrożona, będzie się psuła..
Dzisiaj na śniadanie dzieci dostały kubek pełen świeżo wyciśniętego soku z jabłek, marchwi i dyni Lunga di Napoli. Mniam. Z dyniowych wiórek zrobię placuszki. W przyszłym roku chciałabym posadzić parę krzaków dyni słodkiej i soczystej. Dobrej do soków. Jaką polecacie?
Kasia
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołączam się do pytania Kasi. Chciałabym zasiać dynie ( jedną, dwie ) do jedzenia i przetworów. Jaka odmiana jest smaczna ( tzn żółciutka, mięsista i jędrna ).
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku posadziłam po raz pierwszy dynie: olbrzymią Bambino, półkrzaczastą zieloną Ambar, krzaczastą Amazonkę.
Ambar mi nie wyrosła i bzik z niej miałam.
Bambino - 1 krzak urodził 3 owoce, największy ważył ponad 12 kg, a dwa inne były ze 2 razy mniejsze.
Jedyna jej wada to taka, że dużo miejsca zajmuje roślina. Sama dynia fajna, skóra miękka, łatwo się wbijało nóż, kroiło i obierało. Smak słodki, kolor piękny, dużo pestek. Robiłam z niej dynię w occie i zupki oraz mus dyniowo-bananowy (wyszedł jak BOBOFRUIT ;) ).
Amazonka - dynia, która mało miejsca zajmuje i rodzi owoce wielkości powiedzmy główki noworodka lub mniejsze. Miałam chyba 3 krzaki i łącznie na nich ok. 10 owoców ( chyba tylko 2 krzaki owocowały), ale mniej niż 10, kilka zgniło, bo były skaleczone o druty, ale kilka też zebrałam. Robiłyśmy z mamą z nich: leczo, placki na ostro. Dynia łatwa do obierania, w środku piękna pomarańczowa, na zewnątrz z resztą też
Smak słodki, słodszy niż Bambino. Jaka mama zrobiła placki i dodała przypraw, a były one na ostro, to i tak czuło się słodycz dyni.
W 2012 r. będę siać wszystkie 3 bo mam jeszcze nasiona, ale najbardziej spodobała mi się Amazonka, za całokształt. Zgrabność i wielkość krzaku, owoców (1 owoc na 1 posiłek), smak i wygląd.
Ambar mi nie wyrosła i bzik z niej miałam.
Bambino - 1 krzak urodził 3 owoce, największy ważył ponad 12 kg, a dwa inne były ze 2 razy mniejsze.
Jedyna jej wada to taka, że dużo miejsca zajmuje roślina. Sama dynia fajna, skóra miękka, łatwo się wbijało nóż, kroiło i obierało. Smak słodki, kolor piękny, dużo pestek. Robiłam z niej dynię w occie i zupki oraz mus dyniowo-bananowy (wyszedł jak BOBOFRUIT ;) ).
Amazonka - dynia, która mało miejsca zajmuje i rodzi owoce wielkości powiedzmy główki noworodka lub mniejsze. Miałam chyba 3 krzaki i łącznie na nich ok. 10 owoców ( chyba tylko 2 krzaki owocowały), ale mniej niż 10, kilka zgniło, bo były skaleczone o druty, ale kilka też zebrałam. Robiłyśmy z mamą z nich: leczo, placki na ostro. Dynia łatwa do obierania, w środku piękna pomarańczowa, na zewnątrz z resztą też
Smak słodki, słodszy niż Bambino. Jaka mama zrobiła placki i dodała przypraw, a były one na ostro, to i tak czuło się słodycz dyni.
W 2012 r. będę siać wszystkie 3 bo mam jeszcze nasiona, ale najbardziej spodobała mi się Amazonka, za całokształt. Zgrabność i wielkość krzaku, owoców (1 owoc na 1 posiłek), smak i wygląd.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
Brzoskwinko, a Ty jesteś pewna ,że brat Ci przywiózł patisonki? Toż to wygląda zupełnie jak dynia Wierzbowa gruszka ( tylko ona nie jest przeznaczona do spożycia).... Szukam w googlach , bo mnie zaintrygowałaś , ale żadnego patisona o takim kształcie na razie nie znalazłam...
Pozdrawiam,Małgorzata