Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
wiolka_m_21
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2013, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3

Post »

judyta pisze:Oklapła samoistnie, czy jej Wiolu "pomogłaś" w sposób przypadkowy i niezamierzony? :wink: :lol:
Jeśli nie oklapła, znaczy nie jest wygięta, przewieszona, to nie ma co ruszać, lepiej zostawić w spokoju. W innym przypadku trzeba by było lekko naprostować dla ułatwienia przewodzenia soków w tkankach, ale to trzeba zrobić z wyczuciem-bardzo delikatnie . Ryzyk fizyk..nic nie tracisz, a możesz uratować pęd kwiatowy;:7
Ta łodyga zaczęła wyrastać pod kątem 45 stopni, chciałam naprawdę delikatnie sprawdzić/poprawić/wyprostować i usłyszałam "trach" :shock:
Tak jak napisałam ona jeszcze jest jakby przytulona do cebuli, miejsce pęknięcia jest jeszcze troszkę zakryte tymi warstwami cebuli.... No nic, poczekam.... jak padnie jednak to zostanie jeden kwiatuszek i nauczka na przyszłość :oops:
x-S-i
ZBANOWANY
Od: 13 maja 2013, o 10:40

Post »

i pojawiają się problemy...

czy przy tak pochmurnym niebie jak ostatnio "tańczenie" łodygi z kwiatostanem jest normalne?? codziennie muszę zmieniać położenie doniczki, wystawa wschodnia, temp 22 stopnie, bardzo proszę o info... do tego przypominam się o wskazanie zaufanego miejsca z cebulami ww. Poroszę o pomoc, Pozdrawiam
wiolka_m_21
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oto moje pierwsze kwiatuszki. Dopiero wychodzą, ale mam nadzieję, że jutro zobaczę jak wyglądają w swojej pełnej okazałości ;:138 Pewnie jakieś zwykłe odmiany bo marketowskie, ale zawsze coś ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu wcześniej wspomniana złamana bidusia .... Jednak odpadła ;:145 No nic, będzie jeden kwiatuszek biały....

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chyba mnie zaraziliście tymi pieknymi kwiatami
kupię na razie jedną cebule i zobaczymy jak mi pójdzie
wiolka_m_21
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

koniczynka pisze:chyba mnie zaraziliście tymi pieknymi kwiatami
kupię na razie jedną cebule i zobaczymy jak mi pójdzie
Na jednej pewnie się nie skończy ;) Ja kupiłam na początek też tylko jedną i w przeciągu miesiąca kupiłam już 6 kolejnych.... I dzisiaj znów kupiłam dwie :D
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś tam napisał ze sa w biedronce w rossądnej cenie chyba sie przejdę i zobaczę
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

Snejki pisze:...czy przy tak pochmurnym niebie jak ostatnio "tańczenie" łodygi z kwiatostanem jest normalne?? codziennie muszę zmieniać położenie doniczki, wystawa wschodnia, temp 22 stopnie, bardzo proszę o info... do tego przypominam się o wskazanie zaufanego miejsca z cebulami...
Gdzieś tu na forum wyczytałem, że komuś łodyga wyginała się w stronę źródła ciepła. Mój hipek stoi na parapecie, pod którym grzeje kaloryfer ale łodyga odgina się nie na pokój tylko w stronę szyby - gdzie nieco chłodniej i więcej naturalnego światła. To chyba normalne zjawisko (fototropizm). Jedne rośliny reagują bardziej inne mniej.
Co do "zaufanego miejsca z cebulami" to nie odpowiem. Głównie zaopatruję się w te marketowe cebule ale myślę, że jak trafisz mniejszy, taki prywatny sklepik ogrodniczy, w którym będą cebule hippeastrum to możesz kupić lepszej jakości. Łatwiej też - jakby co - będzie z reklamacją :roll:
W marketach też są dobre jakościowo trzeba tylko aby było w czym wybierać :)
Michał
x-S-i
ZBANOWANY
Od: 13 maja 2013, o 10:40

Post »

Dziękuję za konkretne informacje...nie sądziłem jednak ,że to gatunek tak podatny na przytoczone zjawiska..( światło, ciepło )...dzisiejszy słoneczny w sumie dzień zaowocował mniejszą tendencją do " skrzywień".
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit U mnie też chylą się w stronę szyby codziennie okręcam doniczkę jeszcze chwilka i zakwitną ;:65
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ech
poleciałam wczoraj do biedronki
zakupiłam cebulkę i ma da paki ale takie marniutkie i siedzi w mokrym torfie
myslicie ze to dobrze czy ja przesadzić w normalna ziemie ?
Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Biorąc pod uwagę źródło pochodzenia ja bym zajrzała do korzeni i przesadziła w bogatsze podłoże.
Oczyść z martwych korzeni i posadź zagłębiając 1/2 cebuli w podłożu. Podlej tylko troszkę i do czasu wznowienia wzrostu podlewaj bardzo umiarkowanie. :uszy
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

judyta pisze:Biorąc pod uwagę źródło pochodzenia ja bym zajrzała do korzeni i przesadziła w bogatsze podłoże.
Oczyść z martwych korzeni i posadź zagłębiając 1/2 cebuli w podłożu. Podlej tylko troszkę i do czasu wznowienia wzrostu podlewaj bardzo umiarkowanie. :uszy
Dzięki
zrobie tak jak mówisz
a może znasz sie też na kliwi i moze w moim watku napiszesz mi coś na jej temat
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Cóż :roll: nie hoduję kliwii, ale znalazłam jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy i zostawiłam u Ciebie w wątku :D . Powodzenia :uszy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”