Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Oj Ewa......że też taki niedobry humor się ciebie trzyma.
Pomyśl o wiośnie, ptakach, kolorach w ogródku........

Izuś niedługo już będziemy mieli zielono w ogródkach.
Mam murek z białej cegły ale wygląda tak paskudnie że coraz bliżej jestem decyzji albo o przebudowie albo przynajmniej o pobieleniu tego paskudztwa.
Jednak najchętniej zamieniłabym go na nowy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Kwitnące krzewy to coś w sam raz dla mnie, dziękuję :) Skalniako-buknkier bardzo ciekawy, czy ten bunkier jest wykorzystywany i skąd się wziął na Twojej działeczce Izo?
Też mam poczucie że szał ogrodniczych zakupów się zaczyna i ciężko jest nad nim zapanować (ale się da). Czy przypołudnika wysiewa się wprost do gruntu?
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ale zapachniało jaśminem i bzem
uwielbiam ich zapach :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super te betonowe kostki! Też chodzą mi po głowie obrzeża dla rabat z uwagi na trudności w koszeniu. Chyba jednak wykorzystam cegły, póki się walają tu i tam. Ale cegły to materiał nietrwałty, 2-3 sezony i trzeba będzie pomyśleć o czymś trwalszym.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza,faktycznie te kostki są super. ;:138
Będę na bieżąco śledzić i podglądać w realu,mam w planach podobne obrzeża. :D
Tak jak Jacek,ja też wykorzystuję stare cegły na obrzeża,ale moje nie leżą płasko tylko "robią podwyższenie."
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewo od dwóch dni słonecznie. Bynajmniej u mnie. Za słońcem chyba najbardziej tęskniłam...Wiosna tuż, tuż :tan

Grażynko jak zwykle masz rację ;:196 To tylko kwestia czasu i ruszymy grzebać w ziemi. Jednak czerwona cegła lepiej współgra z roślinnością...prawda. Pobielenie to rozwiązanie tańsze, ale krótkotrwałe. Podobają mi się ogrody otoczone starym murem z czerwonej cegły. Eh...raczej na to liczyć nie mogę. Chociaż może kiedyś, jakiś mały kawałeczek muru, a raczej murka sobie zafunduję. Przez wiele lat mieszkałam przy XIV-wiecznych murach miasta.

Olu cieszę się, że trafiłam w Twe upodobania. Krzewy polecam. Szczególnie do większych ogrodów. Moim największym chciejstwem w tym temacie są guzikowiec i fothergilla major. Bunkier był na działce chyba od "zawsze". Ja ją kupiłam już z tym przybytkiem. Wnętrze wykorzystujemy jako piwniczkę zimą, a w sezonie jako schowek. Przypołudniki siałam na dwa sposoby. Najlepiej chyba jednak siać je wprost do gruntu. Nasionka są bardzo maleńkie i siewki również.

Asiu też lubię te zapachy. Jednak jaśmin tak słabo kwitł, że dostał eksmisję. Tylko mszycy było na nim zawsze mnóstwo.

Dzięki Jacku za uznanie. Ja nie mam dostępu do cegieł i żałuję tego. Te co były na działce ( w niewielkiej ilości) już wykorzystałam. Mam nadzieję, że te kostki wytrzymają dłużej niż 2-3 sezony. Robiłam kilka lat temu obrzeża z pociętych gałęzi i teraz są już do wymiany.

Aniu ;:196 Nareszcie się odezwałaś. Jak tylko zrobi się cieplej zapraszam. Z tymi obrzeżami będzie trochę zachodu, ale mam nadzieję że się sprawdzą.

Zachęcona zdjęciami na FO poszłam wczoraj sprawdzić czy i u mnie widać oznaki wiosny. Ku memu zaskoczeniu - znalazłam je :tan Tak wyglądał ostatni dzień lutego na działce:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ciągu ostatnich dwóch dni było więcej słońca niż przez ostatnie dwa miesiące :D Nastrój od razu się poprawił. Dziś pojawiły się chmury, ale jeszcze nie jest źle. Będę sadzonkować pelargonie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Ale pięknie. ;:3 Ja również ujrzałem takie widoki. :wink:
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biedronka wygrzewa się na słoneczku ;:3 chyba już niedługo będziemy czekać na wiosnę ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I znów biedronka :!: ;:oj
Jak fajnie że już i u Ciebie wiosennie się zrobiło. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo wreszcie dotarłam do Ciebie - długo trwało ale już wszystko wiem.Zwiastuny wiosny cieszą oczy i nawet ta maleńka biedroneczka zachwyca.
Produkcja kostki na taka skalę zaskoczyła mnie choć i u nas już jej sporo. To prawda,że "formy do zaprawy" niszczą się szybko i dlatego Wy musicie jeść margarynę a my lody .. ;:306 aby produkcja nie ustała.
Nie myślałam o tak profesjonalnym podejściu męża do tematu. Nasze są robione tylko z tej gotowej zaprawy kupowanej w workach , pierwsze trzymają już ze 3 lata.
Od chwili jego powrotu działka przeszła wielką metamorfozę i nadal sie zmienia. Babcia Helena zawsze mówiła że " dwoje to liczba boża " i nawet na działce sprawdza się to.
Pozdrawiam weekendowo ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Gdzie nie zajrzę, tam wiosna. ;:oj
Nawet w Elblągu szybciej śnieg stopniał. ;:oj
I mnie ciągle grube i białe jeszcze leży w ogrodzie. :twisted:
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niestety dzisiaj już nie było tak ładnie :( Zresztą zgodnie z zasadą, że jak mam wolne to i pogoda gorsza. Poszłam jednak na działkę popracować ciut, bo nie chciałam być gorsza...Przez godzinę wiele nie da się zrobić, ale przycięłam 2 tawuły i podlałam leśną rabatę piwem. Sezon uważam za otwarty :tan Pora chyba więc na nowy wątek ;:24

Ewo chmury prawie przez cały dzień miałam, ale i tak nie było źle. Liczę na to, że z każdym dniem będzie lepiej tzn. cieplej. Słońce jest konieczne bo u mnie strasznie mokro.

Krystianie wiosna to cudowny czas. Każdy dzień przynosi kolejne odkrycia niespodzianki. Uwielbiam wiosnę!

Wyobraź sobie Elu, że ta mała biedronka najbardziej mnie ucieszyła.

Grażynko nawet nie wiesz jak się cieszę, że w tym roku wyjątkowo nie odstaję od reszty kraju :heja

Witaj Krysiu! Mam nadzieję, że się podleczyłaś i wypoczęłaś. Mój M już tak ma. Nic nie robi na pół gwizdka :roll: Czasem aż za bardzo się przykłada. My nie margaryną się "futrujemy" tylko sałatką jarzynową, a wolałabym lodami ;:224 Wasze kostki są sporo większe. Mam jednak nadzieję, że i te nasze wytrzymają kilka lat. Oby tylko nie chcieli likwidować działek.

Krysiu-Ignis widocznie u Ciebie więcej śniegu było. Z przodu działki jeszcze śnieg zalega, bo tam dużo cienia. Słonko jeszcze nisko, a drzewa wielkie - i moje, i sąsiada. Za dzień, za dwa i u Ciebie będzie widać trawnik ;:108

A to dzisiejsze odkrycia:
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”