Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
No taka ich uroda z tą wylinką, moje też raczej nie cieszą wyglądem w tym okresie. Za to potem aż miło. Niech zdrowo rosną
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też powoli widać wylinkę. Pewnie jeszcze z tydzień i będzie już widać na tyle by pokazać na zdjęciu efekty
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lis 2013, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Litopsy, kiedy kwitną i kiedy odpoczywają
Witam,
mój Lithops właśnie kwitnie, pierwszy raz. Zakwitł po jakichś 3 latach od wysiania. W związku z tym mam pytanie odnośnie uzyskania nasion. Jak je uzyskać? Czy roślina jest samopylna? Kiedy zbierać? Nie znalazłem absolutnie żądnych informacji w sieci na ten temat. Wszelkie poradniki piszą tylko, że rozmnażać najłatwiej jest je z nasion. Jednak o samym zbiorze nic nie wspominają.
Google wyrzuciło mnie do tego wątku Może ktoś ma zbiory nasion już za sobą?
Ile nasion można uzyskać z jednego kwiatu?
mój Lithops właśnie kwitnie, pierwszy raz. Zakwitł po jakichś 3 latach od wysiania. W związku z tym mam pytanie odnośnie uzyskania nasion. Jak je uzyskać? Czy roślina jest samopylna? Kiedy zbierać? Nie znalazłem absolutnie żądnych informacji w sieci na ten temat. Wszelkie poradniki piszą tylko, że rozmnażać najłatwiej jest je z nasion. Jednak o samym zbiorze nic nie wspominają.
Google wyrzuciło mnie do tego wątku Może ktoś ma zbiory nasion już za sobą?
Ile nasion można uzyskać z jednego kwiatu?
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Re: Litopsy, kiedy kwitną i kiedy odpoczywają
Ja swego czasu, wzorem Mendla, zapylałem pędzelkiem. Z tego co pamiętam, litopsy samopylne nie są, chyba, że jakieś hodowlane odmiany - ale tutaj niech wypowie się ktoś doświadczony. U mnie ogólnie rosną średnio i obecnie nie mam żadnego.
Próbował ktoś z litopsami w hydroponice?
Próbował ktoś z litopsami w hydroponice?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nigdy nie spotkałem się z uprawą litopsów w hydroponice a kilka sukulentowych kolekcji w życiu widziałem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Ja w hydro mam wszystkie sukulenty, kilkadziesiąt - wszystko rośnie jak pokrzywa (jedynie najnowsza stapelia nie chce się jeszcze ukorzenić). I tak mnie naszło, by może spróbować także z kamykiem - co z tego wyjdzie, opiszę... jak wyjdzie ;)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Marlenka pisała 13 listopada. Teraz jest 1 lutego i moje litopsy właśnie linieją na całegomarlenka pisze:U mnie też powoli widać wylinkę. Pewnie jeszcze z tydzień i będzie już widać na tyle by pokazać na zdjęciu efekty
Mam je czwarty rok, co jakiś czas przechodzą wylinkę, jeszcze żaden mi nie zakwitł... Cos pewnie robię źle
Kilka lat temu posiałam sobie, wyrosły chyba ze 3 maluszki, niestety po 1,5 tyg. padły ale od kilku dni znów mnie nachodzi aby spróbować raz jeszcze, być może że wówczas zaszkodziło im bliskość kaloryfera teraz bym je w innym miejscu postawiła.
Trochę jest tu stron do czytania, i zapewne jest tam odpowiedź, ale czy ktoś na szybko mógłby mi napisać do jakiej ziemi je wysiać i jak podlewać?
Trochę jest tu stron do czytania, i zapewne jest tam odpowiedź, ale czy ktoś na szybko mógłby mi napisać do jakiej ziemi je wysiać i jak podlewać?
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Ja tylko spieszę powiedzieć, że od miesięcy mój maluch jest pomarszczony u góry ale poza tym nic nowego. Do typowej wylinki jeszcze długa droga. Pewnie jak się ociepli ruszy z kopyta.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Na szybko to tak -Evy_ pisze:czy ktoś na szybko mógłby mi napisać do jakiej ziemi je wysiać i jak podlewać?
Podłoże jak dla kaktusów/sukulentów (mieszanka 'ziemi do kaktusów", żwirku, grubego piasku, agroperlitu, wermikulitu, etc. etc. szczegóły np. tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=29595 )
Podlewać oszczędnie i sporadycznie. Trzeba z tym naprawdę uważać, przekonałam się na własnej skórze.
Podczas wylinki nie podlewać w ogóle.
A poza tym koniecznie przeczytać cały ten wątek
Dzięki
będe w miare mozliwości czytala powoli
będe w miare mozliwości czytala powoli
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2014, o 19:20
Jestem nowy na forum więc najpierw chcę się przywitać
Jako, że wątek ostatnio przycichł chciałbym dodać fotkę swoich kamyków, które na dobre zaczęły już wylinkę:
I jestem ciekaw co tam słychać u Waszych? Śpią jeszcze czy też już powoli się budzą?
A i jeszcze mój ostatni nabytek, kupiony w OBI.. wziąłem go dlatego, że pracownicy go przelali i postanowiłem go odratować miejmy nadzieję, że będzie się trzymał:
Ciekawe jest to, że pracownicy nie mają podstawowej wiedzy o tym jakim działem się zajmują.. nad kamykami był wielki napis SUKULENTY więc nawet to i obecność kaktusów wokół powinny coś sugerować no ale cóż
Jako, że wątek ostatnio przycichł chciałbym dodać fotkę swoich kamyków, które na dobre zaczęły już wylinkę:
I jestem ciekaw co tam słychać u Waszych? Śpią jeszcze czy też już powoli się budzą?
A i jeszcze mój ostatni nabytek, kupiony w OBI.. wziąłem go dlatego, że pracownicy go przelali i postanowiłem go odratować miejmy nadzieję, że będzie się trzymał:
Ciekawe jest to, że pracownicy nie mają podstawowej wiedzy o tym jakim działem się zajmują.. nad kamykami był wielki napis SUKULENTY więc nawet to i obecność kaktusów wokół powinny coś sugerować no ale cóż