Bardzo użyteczne dla mnie podsumowanie. Planuję ogród od podstaw, z dużą ilością historycznych i dzikich odmian, i chciałabym przez cały sezon oglądać kwitnące róże, stąd interesuje mnie która najwcześniej zaczyna, która jeszcze przed przymrozkami pokazuje kwaty etc. Wiem, że wiele zależy od pogody, stanowiska i innych czynników, ale zawsze to jakaś wskazówka. Przejrzałam wnikliwie kilka wątków forumowiczek i wynotowałam kiedy i jak długo kwitnie dana róża, strasznie czasochłonne zadanie, a tu proszę na talerzu podane mam Dziękuję i proszę o więcej.Deirde pisze:25.05.2012 - jest terminem przełomowym gdzie zaczyna mi już kwitnąć coraz więcej róż więc na 25 maja się zatrzymałam.
Nadal kończę część ogrodu więc na trochę mnie nie będzie.
Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu z sąsiadami to masz utrapieni, to najgorsze co może się przytrafić - upi...y sąsiad.
Róże jeszcze ładnie kwitną choć rosnąć już nie powinny ale niektórym to się zdarza, moim też.
Moje róże taż jeszcze sobie pozwalają na kwitnienie a do Wielkopolski mam dość spory kawałek.
Róże jeszcze ładnie kwitną choć rosnąć już nie powinny ale niektórym to się zdarza, moim też.
Moje róże taż jeszcze sobie pozwalają na kwitnienie a do Wielkopolski mam dość spory kawałek.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile dziś w Poznaniu było - chyba coś około 7 stopni.
To normalne że róże jeszcze kwitną i będą do mrozów, tak jak rosnąć.
Może wyjaśnię co z sąsiadami - zaczynają przerzucać na ogród do mnie śmieci - najpierw firma wyrzucała mi w korę niedopałki papierosów, potem resztki po deskach do obicia dachu. Człowiek próbuje się z nimi porozumieć ale to niewiele daje.
Sip się odezwał - ma dla nas 155 róż przygotowanych.
Co do Poznania - dziś Św Marcin na białym koniu jedzie, parada Marcinów - u nas Święto Niepodległości na swój cichy, lokalny wymiar. Niedługo zresztą będzie kolejna rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego.
To normalne że róże jeszcze kwitną i będą do mrozów, tak jak rosnąć.
Może wyjaśnię co z sąsiadami - zaczynają przerzucać na ogród do mnie śmieci - najpierw firma wyrzucała mi w korę niedopałki papierosów, potem resztki po deskach do obicia dachu. Człowiek próbuje się z nimi porozumieć ale to niewiele daje.
Sip się odezwał - ma dla nas 155 róż przygotowanych.
Co do Poznania - dziś Św Marcin na białym koniu jedzie, parada Marcinów - u nas Święto Niepodległości na swój cichy, lokalny wymiar. Niedługo zresztą będzie kolejna rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Gosia, ucieszyłaś mnie tą informacją Tylko teraz powinnam się wziąć za robotę i wreszcie przekopać rabatę:roll:
U mnie kwitnie Mary Rose i niespecjalnie lubiana przeze mnie Caribia. Brother Cadfael i Gentle Hermione mają zamiar rozwinąć pąki, tylko kolor nie do poznania-wściekły róż
U mnie kwitnie Mary Rose i niespecjalnie lubiana przeze mnie Caribia. Brother Cadfael i Gentle Hermione mają zamiar rozwinąć pąki, tylko kolor nie do poznania-wściekły róż
- Deirde
Tak - tylko Sip proponował mi przyjazd po róże. Niestety nie mam takiej możliwości, a szkoda.
- ewamaj66
Ciekawe W zasadzie się nie dziwię, bo to mnóstwo róż...
- Deirde
No i prawdziwa perełka - z pozdrowieniami dla Was od Sipa - nasze róże już jadą.
- ewamaj66
Aż mi serce mocniej zabiło
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam w zeszłym roku jesienią sipowe róże.
Wszystkie się pięknie przyjęły i przetrwały ciężką zimę tylko pod małymi kopczykami.
A te wyglądają pięknie.
Będzie z nich pociecha.
Wszystkie się pięknie przyjęły i przetrwały ciężką zimę tylko pod małymi kopczykami.
A te wyglądają pięknie.
Będzie z nich pociecha.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Deirde
Jeśli chodzi o Sipa to jesienne róże dostaliśmy wiosną - jestem z nich bardzo zadowolona, duże, z pięknym systemem korzeniowym. Bardzo dobrze mi rosną, na pewno są o wiele większe niż te od Petrovicza. Niestety - jest tylko drobny problem z zamawianiem - szybko schodzą niektóre odmiany, szczególnie angielki.
- ewamaj66
Mnie się też podobały róże od Sipa W tym roku jest szansa, że jesienią dostaniemy jesienne
- Deirde
Na pewno dostaniemy je jesienią tylko martwię się o koszty przesyłki.
Najgorsze że pewnie teraz dostaniemy też resztę paczek - na razie mam tylko Rosen Tantau, Rosen Direct i Rosen Stange.
Urwanie głowy na raz.
Najgorsze że pewnie teraz dostaniemy też resztę paczek - na razie mam tylko Rosen Tantau, Rosen Direct i Rosen Stange.
Urwanie głowy na raz.
- ewamaj66
Kiedy się dowiesz, powiedz, ile doliczyć do ceny, prześlę wszystko od razu