Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

tija, liście oraz wilki do pierwszego rozwidlenia usuwa się u papryk słodkich. Natomiast ostre zostawia się na żywioł ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zostawiam wszystkie pędy. Te dolne do rozwidlenia rozchylam na boki, poziomo. Takie prowadzenie zapewnia pewną konstrukcję krzaka, nic się nie wyłamuje. W poprzednim sezonie miałem po 60 szt na krzak. Ten się zapowiada lepiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

A ja mam ciekawy problem.
Owoce z jednego krzaka (choć testowane na kilku różnych i jest to samo) nie mają w ogóle ostrości.
Taki mix. Jak się trafi :(

Nasiona pochodzą z zeszłorocznego zbioru, a te wydłubane z marketowej papryczki.

Czyżby to F1 jakoś się rozszczepiło ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Różności jeszcze bez nazw... ogólnie mam kompletny mix, Niektóre jedynie odmiany się zgadzają. Ustalę po sezonie co i jak i pewnie kilka najciekawszych wyląduje na akcji...
A na razie fotki bez opisów :)
NN-ki
1.Obrazek
2.Obrazek
3.Obrazek
4.Obrazek
5.Obrazek
6.Obrazek

Jak ma ktoś jakiś pomysł co do odmian to z chęcią się dowiem :)
Większość z nich miała być Piri-piri lub Tabasco , nasiona z różnych źródeł :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Analfabeto, a próbowałeś/aś owoce już dojrzałe?

Sandra ja już też nie mam pojęcia co jest czym, czekam aż owoce dojrzeją, ale i tak odmiany mi się w ogóle nie zgadzają :;230 A jeszcze jak wyjdą słodkie zamiast ostrych, to już nie będę mieć pytań ;:333
Słoneczko, wyjdź! :)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

SandraABC pisze:Brałam udział :) Ale nie wysyłałam nasion - ze względu na wysokość o której piszesz to może być coś w stylu Twilight :) U mnie też są takie malutkie ;)
Zerwałam jedną na próbę ,myślałam że są w miarę łagodne , odcięłam dupkę i na chwilę ...wypaliłam sobie dziurę w języku ;:306 Twoje też są takie ostre ?
jode22 pisze:tija, liście oraz wilki do pierwszego rozwidlenia usuwa się u papryk słodkich. Natomiast ostre zostawia się na żywioł ;:224 .
jode wielkie dzięki ;:180 ostre jakiś czas temu przerzedziłam z liści i to całkiem solidnie bo nie było widać owoców , na szczęście im nie zaszkodziłam ufff /najpierw się czyta a później działa a w tym przypadku było inaczej :oops:/
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ostrym przerzedzenie liści nie zaszkodzi - często rak robię ,żeby więcej światła docierało do owoców na niższych pędach i żeby lepiej krzak od dołu rozrastał się na boki.

Twilight są ostre ... niestety nie mam zdjęcia,ale może Gleba dysponuje jakimś lub inny chili maniak :) ?
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

Gleba pisze:Analfabeto, a próbowałeś/aś owoce już dojrzałe?

(...)
Tak. Owoc czerwony, a ostrości nic. Z drugiej strony zielony zerwany z krzaka i potrafi zrobić bałagan w ustach :)
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

czy to jakiś niedobór jeśli na krzaczku z fioletowymi paprykami (ozdobne NN z akcji) owoc zamiast fioletu się czerwieni?
Obrazek

a to cały krzaczek
Obrazek
Ania
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Hekate, ten typ tak ma - one dojrzewają . Ciekawie wyglądają takie dwukolorowe papryczki na krzaczku. Czym je nawozisz, że masz takie ilości owocków?
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

W zasadzie to chyba jeszcze nic z nawozów nie dostała, chyba że po tych mocnych opadach max 1 dawkę jakiegoś uniwersalnego nawozu.
Rośnie w 5l doniczce, choć ta w 2,5l też świetnie sobie radzi. Te dwie skrajne na zdjęciu rosną w ziemi Kronen do rozsad zmieszanej z ziemią z biedronki. Pozostałe w biedronkowej z perlitem. Nawet podstawki by woda tak nie uciekała dostały dopiero niedawno, a rosną przy południowej ścianie :roll:
Obrazek

a te rosną w zwykłej skrzynce balkonowej 40cm, urosły mniejsze ale równie uroczo wyglądają :)
Obrazek

natomiast w gruntowych przyplątała mi się mszyca (taka mała zielona), czy jest ona mocno uciążliwa dla papryk czy wypowiedzieć im od razu ostrą walkę?
Ania
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę z papryczkami chilli. Dużo czytałem i w lutym planuje posadzić kilka odmian chilli. Jakoś na wiosnę dostałem od znajomej 2 sadzonki papryczek i posadziłem je w ogródku i zbytnio nie interesowałem się nimi, jakiś czas temu przesadziłem je do doniczek i trzymam je w domu. Papryczki zaczęły ładnie kwitnąć lecz kilka zawiązków mi opadło.
Mam prośbę do was, poznajecie może co to za odmiany ? Dziękuje z góry ;)

TO jest pierwsza zagadka, łodyszki mają przebarwienia fioletowe a papryczka tak jak na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj jest druga zagadka i nie mam pojęcia co to jest.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Witaj Sudzio. Generalnie ustalanie odmian po zdjęciach to jak szukanie igły w stogu siana ... Stawiam że pierwszy krzaczek to Cayenne. Jaka - to będzie wiadomo po wybarwieniu się owoców. Pozdrawiam ;:7
Słoneczko, wyjdź! :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”