Papryczka chili-jak pielęgnować
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
tija, liście oraz wilki do pierwszego rozwidlenia usuwa się u papryk słodkich. Natomiast ostre zostawia się na żywioł .
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zostawiam wszystkie pędy. Te dolne do rozwidlenia rozchylam na boki, poziomo. Takie prowadzenie zapewnia pewną konstrukcję krzaka, nic się nie wyłamuje. W poprzednim sezonie miałem po 60 szt na krzak. Ten się zapowiada lepiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
A ja mam ciekawy problem.
Owoce z jednego krzaka (choć testowane na kilku różnych i jest to samo) nie mają w ogóle ostrości.
Taki mix. Jak się trafi
Nasiona pochodzą z zeszłorocznego zbioru, a te wydłubane z marketowej papryczki.
Czyżby to F1 jakoś się rozszczepiło ?
Owoce z jednego krzaka (choć testowane na kilku różnych i jest to samo) nie mają w ogóle ostrości.
Taki mix. Jak się trafi
Nasiona pochodzą z zeszłorocznego zbioru, a te wydłubane z marketowej papryczki.
Czyżby to F1 jakoś się rozszczepiło ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Różności jeszcze bez nazw... ogólnie mam kompletny mix, Niektóre jedynie odmiany się zgadzają. Ustalę po sezonie co i jak i pewnie kilka najciekawszych wyląduje na akcji...
A na razie fotki bez opisów
NN-ki
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Jak ma ktoś jakiś pomysł co do odmian to z chęcią się dowiem
Większość z nich miała być Piri-piri lub Tabasco , nasiona z różnych źródeł
A na razie fotki bez opisów
NN-ki
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Jak ma ktoś jakiś pomysł co do odmian to z chęcią się dowiem
Większość z nich miała być Piri-piri lub Tabasco , nasiona z różnych źródeł
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Analfabeto, a próbowałeś/aś owoce już dojrzałe?
Sandra ja już też nie mam pojęcia co jest czym, czekam aż owoce dojrzeją, ale i tak odmiany mi się w ogóle nie zgadzają A jeszcze jak wyjdą słodkie zamiast ostrych, to już nie będę mieć pytań
Sandra ja już też nie mam pojęcia co jest czym, czekam aż owoce dojrzeją, ale i tak odmiany mi się w ogóle nie zgadzają A jeszcze jak wyjdą słodkie zamiast ostrych, to już nie będę mieć pytań
Słoneczko, wyjdź!
Zerwałam jedną na próbę ,myślałam że są w miarę łagodne , odcięłam dupkę i na chwilę ...wypaliłam sobie dziurę w języku Twoje też są takie ostre ?SandraABC pisze:Brałam udział Ale nie wysyłałam nasion - ze względu na wysokość o której piszesz to może być coś w stylu Twilight U mnie też są takie malutkie ;)
jode wielkie dzięki ostre jakiś czas temu przerzedziłam z liści i to całkiem solidnie bo nie było widać owoców , na szczęście im nie zaszkodziłam ufff /najpierw się czyta a później działa a w tym przypadku było inaczej /jode22 pisze:tija, liście oraz wilki do pierwszego rozwidlenia usuwa się u papryk słodkich. Natomiast ostre zostawia się na żywioł .
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ostrym przerzedzenie liści nie zaszkodzi - często rak robię ,żeby więcej światła docierało do owoców na niższych pędach i żeby lepiej krzak od dołu rozrastał się na boki.
Twilight są ostre ... niestety nie mam zdjęcia,ale może Gleba dysponuje jakimś lub inny chili maniak ?
Twilight są ostre ... niestety nie mam zdjęcia,ale może Gleba dysponuje jakimś lub inny chili maniak ?
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Tak. Owoc czerwony, a ostrości nic. Z drugiej strony zielony zerwany z krzaka i potrafi zrobić bałagan w ustachGleba pisze:Analfabeto, a próbowałeś/aś owoce już dojrzałe?
(...)
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
czy to jakiś niedobór jeśli na krzaczku z fioletowymi paprykami (ozdobne NN z akcji) owoc zamiast fioletu się czerwieni?
a to cały krzaczek
a to cały krzaczek
Ania
Hekate, ten typ tak ma - one dojrzewają . Ciekawie wyglądają takie dwukolorowe papryczki na krzaczku. Czym je nawozisz, że masz takie ilości owocków?
Pozdrawiam , Bożenka.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
W zasadzie to chyba jeszcze nic z nawozów nie dostała, chyba że po tych mocnych opadach max 1 dawkę jakiegoś uniwersalnego nawozu.
Rośnie w 5l doniczce, choć ta w 2,5l też świetnie sobie radzi. Te dwie skrajne na zdjęciu rosną w ziemi Kronen do rozsad zmieszanej z ziemią z biedronki. Pozostałe w biedronkowej z perlitem. Nawet podstawki by woda tak nie uciekała dostały dopiero niedawno, a rosną przy południowej ścianie
a te rosną w zwykłej skrzynce balkonowej 40cm, urosły mniejsze ale równie uroczo wyglądają
natomiast w gruntowych przyplątała mi się mszyca (taka mała zielona), czy jest ona mocno uciążliwa dla papryk czy wypowiedzieć im od razu ostrą walkę?
Rośnie w 5l doniczce, choć ta w 2,5l też świetnie sobie radzi. Te dwie skrajne na zdjęciu rosną w ziemi Kronen do rozsad zmieszanej z ziemią z biedronki. Pozostałe w biedronkowej z perlitem. Nawet podstawki by woda tak nie uciekała dostały dopiero niedawno, a rosną przy południowej ścianie
a te rosną w zwykłej skrzynce balkonowej 40cm, urosły mniejsze ale równie uroczo wyglądają
natomiast w gruntowych przyplątała mi się mszyca (taka mała zielona), czy jest ona mocno uciążliwa dla papryk czy wypowiedzieć im od razu ostrą walkę?
Ania
Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę z papryczkami chilli. Dużo czytałem i w lutym planuje posadzić kilka odmian chilli. Jakoś na wiosnę dostałem od znajomej 2 sadzonki papryczek i posadziłem je w ogródku i zbytnio nie interesowałem się nimi, jakiś czas temu przesadziłem je do doniczek i trzymam je w domu. Papryczki zaczęły ładnie kwitnąć lecz kilka zawiązków mi opadło.
Mam prośbę do was, poznajecie może co to za odmiany ? Dziękuje z góry ;)
TO jest pierwsza zagadka, łodyszki mają przebarwienia fioletowe a papryczka tak jak na zdjęciach.
A tutaj jest druga zagadka i nie mam pojęcia co to jest.
Mam prośbę do was, poznajecie może co to za odmiany ? Dziękuje z góry ;)
TO jest pierwsza zagadka, łodyszki mają przebarwienia fioletowe a papryczka tak jak na zdjęciach.
A tutaj jest druga zagadka i nie mam pojęcia co to jest.
Pozdrawiam Sudzio ;)
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Witaj Sudzio. Generalnie ustalanie odmian po zdjęciach to jak szukanie igły w stogu siana ... Stawiam że pierwszy krzaczek to Cayenne. Jaka - to będzie wiadomo po wybarwieniu się owoców. Pozdrawiam
Słoneczko, wyjdź!