Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cukinia,kabaczek,patison to u mnie zupełnie bezproblemowe warzywa. Jak już zaczną owocować to w ilościach nie do przejedzenia/przerobienia- aż do mrozów. Sąsiedzi i znajomi też mają frajdę
Amanitko kabaczko-patison jest bardzo smaczny-trąci z lekka kalafiorem lub kalarepką. Jest lepszy od kabaczka,bo ma bardziej twardy ,zwięzły miąższ. A miała być cukinia Stacjato Co ciekawe,druga sadzonka z tej samej torebki jest zdecydowanie zieloną cukinią o kształcie zbliżonym do kuli
Masz rację,ciągle szukamy nowości ,a stare ,sprawdzone odmiany są najlepsze. Atena Polka jest bardzo plenna i wczesna- ale jest żólta i ma grubą skórkę. Wole Astrę Polkę i Sorayę
Amanitko kabaczko-patison jest bardzo smaczny-trąci z lekka kalafiorem lub kalarepką. Jest lepszy od kabaczka,bo ma bardziej twardy ,zwięzły miąższ. A miała być cukinia Stacjato Co ciekawe,druga sadzonka z tej samej torebki jest zdecydowanie zieloną cukinią o kształcie zbliżonym do kuli
Masz rację,ciągle szukamy nowości ,a stare ,sprawdzone odmiany są najlepsze. Atena Polka jest bardzo plenna i wczesna- ale jest żólta i ma grubą skórkę. Wole Astrę Polkę i Sorayę
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Zbieraj nasiona kabaczko-patisonów na AWN.Zobaczymy co będzie z nich na przyszły rok.
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
U mnie też cukinie i kabaczki rosną bez problemów. Nic specjalnego z nimi nie robię, jesienią daję obornik a potem już nic. Po trzydniowej nieobecności na działce musiałam dziś wyciąć 16 szt. Rosną po 2-dniowym deszczu jak oszalałe. Sąsiad obdarowany, córka też, dwie od razu poszły na grilla, a reszta jutro do leczo i na marynaty z curry.
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja robię niewiele, dwa razy podlałem gnojówką z pokrzyw i to wszystko. Posadź za rok Astrę Polkę, nie będziesz wiedziała co robić z cukinią. Astrę zbieram od trzech tygodni, po tygodniu od ostatniego zbioru wygląda tak jak na zdjęciu. Zbieram młode i zostawiam tylko zawiązki z kwiatami.agnieszka0308 pisze:Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trzeba usuwać przekwitnięte kwiaty z podrośniętych zawiązków,bo dość często rozwija się zgnilizna przechodząca na owoc.
-
Akurat w tym roku mam jeden krzak Astrę Polkę. W gruncie nie chciała wyjść dopiero w pojemniku wyszła. W dodatku do ładnego krzaka chyba jej daleko. Jak na razie kwiatów z małymi cukiniami nie widać.Drapichrust pisze:Ja robię niewiele, dwa razy podlałem gnojówką z pokrzyw i to wszystko. Posadź za rok Astrę Polkę, nie będziesz wiedziała co robić z cukinią. Astrę zbieram od trzech tygodni, po tygodniu od ostatniego zbioru wygląda tak jak na zdjęciu. Zbieram młode i zostawiam tylko zawiązki z kwiatami.agnieszka0308 pisze:Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Wysiać zawsze można :P W sierpniu by pewnie już owocowała.
agnieszka0308 widziałam, że z fasolą też problem. Robiłaś jakąś analizę gleby? Karmiłaś je czymś w ogóle? Kiedy siałaś? No i czy nie rosną w cieniu, bo u mnie w słonku to krzaki ogromne z wieloma owocami.
agnieszka0308 widziałam, że z fasolą też problem. Robiłaś jakąś analizę gleby? Karmiłaś je czymś w ogóle? Kiedy siałaś? No i czy nie rosną w cieniu, bo u mnie w słonku to krzaki ogromne z wieloma owocami.
-
Ogórki, buraczki, pomidory, czy truskawki ładnie rosną jak na razie.Alyaa pisze:agnieszka0308 widziałam, że z fasolą też problem. Robiłaś jakąś analizę gleby? Karmiłaś je czymś w ogóle? Kiedy siałaś? No i czy nie rosną w cieniu, bo u mnie w słonku to krzaki ogromne z wieloma owocami.
Rok w rok z cukinią mam problem i teraz właśnie z fasolką jeszcze, choć w tamtym roku fasolka pnąca ładnie mi rosła bez problemu.
Głównie podkarmiam roślinki florowitem.
Cukinia w tym roku jest całkowicie na słońcu. Jakoś w maju siałam.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Moje siane w maju (jakoś od 20-go) są 3-4 razy większe i już owocują. Zbadaj pH ziemi, podkarm je czymś mocniejszym (ja dawałam granulowany obornik pod nasiona - kopałam rowek, do tego obornik, potem ziemia i na to siałam).