Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze. :(
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cukinia,kabaczek,patison to u mnie zupełnie bezproblemowe warzywa. Jak już zaczną owocować to w ilościach nie do przejedzenia/przerobienia- aż do mrozów. Sąsiedzi i znajomi też mają frajdę :wink:

Amanitko kabaczko-patison jest bardzo smaczny-trąci z lekka kalafiorem lub kalarepką. Jest lepszy od kabaczka,bo ma bardziej twardy ,zwięzły miąższ. A miała być cukinia Stacjato :wink: :lol: Co ciekawe,druga sadzonka z tej samej torebki jest zdecydowanie zieloną cukinią o kształcie zbliżonym do kuli :)
Masz rację,ciągle szukamy nowości ,a stare ,sprawdzone odmiany są najlepsze. Atena Polka jest bardzo plenna i wczesna- ale jest żólta i ma grubą skórkę. Wole Astrę Polkę i Sorayę :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Zbieraj nasiona kabaczko-patisonów na AWN.Zobaczymy co będzie z nich na przyszły rok.
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

U mnie też cukinie i kabaczki rosną bez problemów. Nic specjalnego z nimi nie robię, jesienią daję obornik a potem już nic. Po trzydniowej nieobecności na działce musiałam dziś wyciąć 16 szt. Rosną po 2-dniowym deszczu jak oszalałe. Sąsiad obdarowany, córka też, dwie od razu poszły na grilla, a reszta jutro do leczo i na marynaty z curry.
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agnieszka0308 pisze:Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze. :(
Ja robię niewiele, dwa razy podlałem gnojówką z pokrzyw i to wszystko. Posadź za rok Astrę Polkę, nie będziesz wiedziała co robić z cukinią. Astrę zbieram od trzech tygodni, po tygodniu od ostatniego zbioru wygląda tak jak na zdjęciu. Zbieram młode i zostawiam tylko zawiązki z kwiatami.

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Trzeba usuwać przekwitnięte kwiaty z podrośniętych zawiązków,bo dość często rozwija się zgnilizna przechodząca na owoc.
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Drapichrust pisze:
agnieszka0308 pisze:Jak wy to robicie że wam tak ładnie cukinie rosną, u mnie jak z jednego krzaczka jedna góra dwie się uchowają to jest dobrze. :(
Ja robię niewiele, dwa razy podlałem gnojówką z pokrzyw i to wszystko. Posadź za rok Astrę Polkę, nie będziesz wiedziała co robić z cukinią. Astrę zbieram od trzech tygodni, po tygodniu od ostatniego zbioru wygląda tak jak na zdjęciu. Zbieram młode i zostawiam tylko zawiązki z kwiatami.

Obrazek
Akurat w tym roku mam jeden krzak Astrę Polkę. W gruncie nie chciała wyjść dopiero w pojemniku wyszła. W dodatku do ładnego krzaka chyba jej daleko. Jak na razie kwiatów z małymi cukiniami nie widać.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Można jeszcze wysiać cukinię?
Pozdrawiam Jola
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Wysiać zawsze można :P W sierpniu by pewnie już owocowała.

agnieszka0308 widziałam, że z fasolą też problem. Robiłaś jakąś analizę gleby? Karmiłaś je czymś w ogóle? Kiedy siałaś? No i czy nie rosną w cieniu, bo u mnie w słonku to krzaki ogromne z wieloma owocami.
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Alyaa pisze:agnieszka0308 widziałam, że z fasolą też problem. Robiłaś jakąś analizę gleby? Karmiłaś je czymś w ogóle? Kiedy siałaś? No i czy nie rosną w cieniu, bo u mnie w słonku to krzaki ogromne z wieloma owocami.
Ogórki, buraczki, pomidory, czy truskawki ładnie rosną jak na razie.
Rok w rok z cukinią mam problem i teraz właśnie z fasolką jeszcze, choć w tamtym roku fasolka pnąca ładnie mi rosła bez problemu.
Głównie podkarmiam roślinki florowitem.
Cukinia w tym roku jest całkowicie na słońcu. Jakoś w maju siałam.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Moje siane w maju (jakoś od 20-go) są 3-4 razy większe i już owocują. Zbadaj pH ziemi, podkarm je czymś mocniejszym (ja dawałam granulowany obornik pod nasiona - kopałam rowek, do tego obornik, potem ziemia i na to siałam).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Moje z rozsady przygotowanej w połowie maja.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A co to za odmiana ? :shock: Ani żółta,ani zielona . :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany