Działka na Kaszubach - 2014
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Kaszubach - 2014
Krysiu - a kiedyś mówiłaś, ze Ci sianie roślin nie wychodzi A teraz proszę - piszesz, że to fajna zabawa!
Ja też tak uważam! Bardzo lubię siać i to zarówno zimą w domu jak i bezpośrednio na rabatkach.
Pelargonie duże i ładne. Czerwone są z sadzonek a białe z wysiewu. Z dwóch paczek (10 nasion) mam dwie sadzonki pelargonii bluszczolistnej. Od trzech dni nocują na werandzie. Wczoraj mało zawału nie dostałam, bo jak wstałam około 5-tej to zobaczyłam szron na dworze ale nic im się nie stało...na szczęście! Stały pod dachem i na stoliku. Dzisiaj na wszelki wypadek przykryłam je dodatkowo włókniną, ale noc była ciepła. Jak pięknie ptaszki śpiewały o czwartej.
Wiesz, że ja mam taki sam problem z przypołudnikami. Jestem pewna, że kupowałam nasiona - ale ich nie mogę znaleźć
Te iryski, których zdjęcia wstawiałam - są niskie. Dzisiaj rozwinie się trzeci
Śnieżycę letnią mam chyba ze trzy lata, ale nie kwitnie, te które maja kwiaty sadziłam jesienią - i proszę jaki sukces z 5-ciu cebulek dwie kwitną.
=========================
Co zakwitło...
rozkwitają ostatnie narcyzy...
rozwinął się kolejny maczek
rododendron
clematis
Ja też tak uważam! Bardzo lubię siać i to zarówno zimą w domu jak i bezpośrednio na rabatkach.
Pelargonie duże i ładne. Czerwone są z sadzonek a białe z wysiewu. Z dwóch paczek (10 nasion) mam dwie sadzonki pelargonii bluszczolistnej. Od trzech dni nocują na werandzie. Wczoraj mało zawału nie dostałam, bo jak wstałam około 5-tej to zobaczyłam szron na dworze ale nic im się nie stało...na szczęście! Stały pod dachem i na stoliku. Dzisiaj na wszelki wypadek przykryłam je dodatkowo włókniną, ale noc była ciepła. Jak pięknie ptaszki śpiewały o czwartej.
Wiesz, że ja mam taki sam problem z przypołudnikami. Jestem pewna, że kupowałam nasiona - ale ich nie mogę znaleźć
Te iryski, których zdjęcia wstawiałam - są niskie. Dzisiaj rozwinie się trzeci
Śnieżycę letnią mam chyba ze trzy lata, ale nie kwitnie, te które maja kwiaty sadziłam jesienią - i proszę jaki sukces z 5-ciu cebulek dwie kwitną.
=========================
Co zakwitło...
rozkwitają ostatnie narcyzy...
rozwinął się kolejny maczek
rododendron
clematis
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu śliczny ten irysek.
Jak myślisz, czy te nasze iryski , kupowane w Obi wiosną mają szansę zakwitnąć teraz ?
Jak myślisz, czy te nasze iryski , kupowane w Obi wiosną mają szansę zakwitnąć teraz ?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu - zacznę od iryska : jest śliczny! Ten drugi zresztą też. Kwiaty jabłoni rajskich zawsze mi się podobały.
Jednak kiciunie wśród tej serii zdjęć mają ode mnie palmę pierwszeństwa. Są śliczniutkie i takie kochane kłębuszki.
Jednak kiciunie wśród tej serii zdjęć mają ode mnie palmę pierwszeństwa. Są śliczniutkie i takie kochane kłębuszki.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Ależ piękny ten irysek
- amba19
Krysiu - jutro powinien rozwinąć się kolejny irysek SDB. Pokazuje już kolorek - na razie wygląda na delikatny oranż.
Moje iryski z Obi raczej raczej nie przejawiają chęci do kwitnienia. Te, które teraz rozpoczynają kwitnienie kupiłam w zeszłym roku wiosną i Anitka uprzedzała mnie od razu - że na kwiatki poczekam sobie rok. Tak więc uważam - że niewielkie szanse na kwitnienie teraz.
Lucynko - koty są bardzo kochane, są ze mnę już tak długo, że nie wyobrażam sobie bez nich życia...
Ago-Czarodziejko - ten irysek mnie też zachwycił a kolejne zaczynają rozwijać pączki...
==========================================
----------------------------------------
i na koniec -nie ma to jak twarożek z własnym szczypiorkiem i rzodkiewką
Moje iryski z Obi raczej raczej nie przejawiają chęci do kwitnienia. Te, które teraz rozpoczynają kwitnienie kupiłam w zeszłym roku wiosną i Anitka uprzedzała mnie od razu - że na kwiatki poczekam sobie rok. Tak więc uważam - że niewielkie szanse na kwitnienie teraz.
Lucynko - koty są bardzo kochane, są ze mnę już tak długo, że nie wyobrażam sobie bez nich życia...
Ago-Czarodziejko - ten irysek mnie też zachwycił a kolejne zaczynają rozwijać pączki...
==========================================
----------------------------------------
i na koniec -nie ma to jak twarożek z własnym szczypiorkiem i rzodkiewką
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
MARIO,piękne portrety zrobiłas bodziszkowi i śnieżycy letniej
Widać,ze sprzęt dobry i oko fotografa też
Przypomnij,czym robisz fotki ...
Widać,ze sprzęt dobry i oko fotografa też
Przypomnij,czym robisz fotki ...
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Witaj
Czy ograniczasz fiołka?Mam podobnego i boję sie jego ekspansywności
Czy ograniczasz fiołka?Mam podobnego i boję sie jego ekspansywności
- amba19
Sławku - dzięki za uznanie
Zdjęcia robię staruszkiem Nikonem D40. Mam też obiektyw do Makro Sigma DG 70-300mm, ale te zdjęcia były robione standardowym obiektywem 18-55 mm. Mój aparat to już staruszek i poważnie się zastanawiam jak długo mi jeszcze posłuży...
Wczoraj miałam okazję oglądać Nikona D800 - oj..jaka to maszyna Po powrocie do domu sprawdziłam sobie cenę...lepiej już nic więcej nie napiszę. A po za tym czy do fotografowanie kwiatków naprawdę potrzebny mi taki aparat?
Asiu - fiołki faktycznie ekspansywne. Po prostu staram się usuwać siewki.
Z fiołków nie zrezygnuję..za bardzo mi się podobają. Chciałabym mieć jeszcze białe, ale jakoś nigdy na nie nie trafiłam.
Zdjęcia robię staruszkiem Nikonem D40. Mam też obiektyw do Makro Sigma DG 70-300mm, ale te zdjęcia były robione standardowym obiektywem 18-55 mm. Mój aparat to już staruszek i poważnie się zastanawiam jak długo mi jeszcze posłuży...
Wczoraj miałam okazję oglądać Nikona D800 - oj..jaka to maszyna Po powrocie do domu sprawdziłam sobie cenę...lepiej już nic więcej nie napiszę. A po za tym czy do fotografowanie kwiatków naprawdę potrzebny mi taki aparat?
Asiu - fiołki faktycznie ekspansywne. Po prostu staram się usuwać siewki.
Z fiołków nie zrezygnuję..za bardzo mi się podobają. Chciałabym mieć jeszcze białe, ale jakoś nigdy na nie nie trafiłam.
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudnie pokazana wiosna , Staruszek ( mówię o aparacie) czy nie, w końcu najważniejszy jest fotograf, a w tym wypadku
- amba19
Iwonko - ja lubię tego mojego "staruszka"(oczywiście mam na myśli aparat) ale obawiam się, że już długo mi nie posłuży i czeka mnie duży wydatek
Ja z wielką przyjemnością oglądam wiosnę w Twoim ogrodzie. Bardzo się cieszę, że pokazujesz dużo zdjęć
==================================
Wyjechałam z działki na 1,5 dnia a w tym czasie zakwitły cztery iryski SDB z ubiegłorocznego zakupu
Ja z wielką przyjemnością oglądam wiosnę w Twoim ogrodzie. Bardzo się cieszę, że pokazujesz dużo zdjęć
==================================
Wyjechałam z działki na 1,5 dnia a w tym czasie zakwitły cztery iryski SDB z ubiegłorocznego zakupu
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Irysowy podmuch
Twarożek mniam, chyba też dziś zrobię na kolację
Twarożek mniam, chyba też dziś zrobię na kolację
- amba19
Ago-Czarodziejko - twarożek uwielbiamy a już z własną zieleniną - to po prostu bajka...
Dzisiaj mieliśmy przymrozek, o 4-tej rano wszystko było oszronione - trawa, samochód, dach werandy... Dobrze, że schowałam pod dach pelargonie i pozostałe sadzonki. Na wszelki wypadek dzisiaj też będą nocowały w zamknięciu.
Pochwalę się co mi przybyło na działce - pergola i dwie białe, pnące róże Schnneewitchen.
Dzisiaj mieliśmy przymrozek, o 4-tej rano wszystko było oszronione - trawa, samochód, dach werandy... Dobrze, że schowałam pod dach pelargonie i pozostałe sadzonki. Na wszelki wypadek dzisiaj też będą nocowały w zamknięciu.
Pochwalę się co mi przybyło na działce - pergola i dwie białe, pnące róże Schnneewitchen.