Lilie-uprawa cz.5
Re: Lilie-uprawa cz.5
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
To dorzucę jeszcze sadzenie czerwcowe, a co mi tam! Na szczęście cebule nie są drogie, przynajmniej te, które ja kupuję, ewentualne straty nie są duże, bardziej szkoda włożonej pracy i czasu...
Mam sporo różnych lilii, o różnych terminach kwitnienia, ale najbardziej mi zależy na Bell Song i Triumphator - chciałabym się nimi cieszyć kilka miesięcy, a nie tygodni, żeby starczyło na całą długą zimę
A które lilie kwitną najwcześniej? Czytałam, że tzw. lilie wielkanocne, popularne m.in w USA, u nas chyba nie tak częste. Macie je u siebie? Jedną z nich jest American White, lilia ponoć doniczkowa, ale widziałam ją u kogoś z forum w ogrodzie (pokazywał ją Łukasz o nicku guciu). A innych wcale nie widzę w sprzedaży np. Elegant Lady. Pewnie są jeszcze inne? Czy rzeczywiście są takie wczesne?
Tak kombinuję, jak koń pod górkę, żeby maksymalnie wydłużyć liliowy sezon, bez pędzenia lilii w pomieszczeniach, dogrzewania, doświetlania itp. absorbujących zabiegów.
To dorzucę jeszcze sadzenie czerwcowe, a co mi tam! Na szczęście cebule nie są drogie, przynajmniej te, które ja kupuję, ewentualne straty nie są duże, bardziej szkoda włożonej pracy i czasu...
Mam sporo różnych lilii, o różnych terminach kwitnienia, ale najbardziej mi zależy na Bell Song i Triumphator - chciałabym się nimi cieszyć kilka miesięcy, a nie tygodni, żeby starczyło na całą długą zimę
A które lilie kwitną najwcześniej? Czytałam, że tzw. lilie wielkanocne, popularne m.in w USA, u nas chyba nie tak częste. Macie je u siebie? Jedną z nich jest American White, lilia ponoć doniczkowa, ale widziałam ją u kogoś z forum w ogrodzie (pokazywał ją Łukasz o nicku guciu). A innych wcale nie widzę w sprzedaży np. Elegant Lady. Pewnie są jeszcze inne? Czy rzeczywiście są takie wczesne?
Tak kombinuję, jak koń pod górkę, żeby maksymalnie wydłużyć liliowy sezon, bez pędzenia lilii w pomieszczeniach, dogrzewania, doświetlania itp. absorbujących zabiegów.
Nutella
Lilium longiflorum,która jest wykorzystywana przez Amerykanów do dekoracji wielkanocnych, w naszych warunkach zakwita późno bo we wrześniu. Kwiaty kwitnące w okresie Wielkanocy pochodzą z upraw szklarniowych. Najwcześniej w ogrodzie zakwitają L. pumilum i L. martagon.
Lilium longiflorum,która jest wykorzystywana przez Amerykanów do dekoracji wielkanocnych, w naszych warunkach zakwita późno bo we wrześniu. Kwiaty kwitnące w okresie Wielkanocy pochodzą z upraw szklarniowych. Najwcześniej w ogrodzie zakwitają L. pumilum i L. martagon.
Pozdrawiam Mariusz
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podpowiedzcie proszę,czy można teraz przesadzać lilie bez ryzyka utraty kwitnienia?Oczywiście zakładam,że uda mi się to zrobić. z dużą bryłą ziemi.
Mam pewną koncepcję na nową rabatę i chętnie przesadziłabym tam lilie z miejsca,gdzie mają za ciasno...
Mam pewną koncepcję na nową rabatę i chętnie przesadziłabym tam lilie z miejsca,gdzie mają za ciasno...
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak piszesz, jak uda Ci się z dużą bryłą ziemi to na pewno zakwitną. Najważniejsze, żeby nie uszkodzić korzeni no i kiełków.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
krynka, nie martw się na pewno zakwitną - to jakbyś wyciągnęła cebule z lodówki i wysadziła do gruntu. Przecież wiele ludzików sadzi lilie na wiosnę.
Pewnie nie uda Ci się przesadzić z całą bryłą ziemi. Choćby lekkie uszkodzenie korzeni jest nieuniknione, ale nie warto się tym przejmować, ważne by w ogóle miały korzenie.
Może warto przesadzić w czasie kwitnienia, będzie łatwiej dobrać odmiany kolorystycznie.
Pewnie nie uda Ci się przesadzić z całą bryłą ziemi. Choćby lekkie uszkodzenie korzeni jest nieuniknione, ale nie warto się tym przejmować, ważne by w ogóle miały korzenie.
Może warto przesadzić w czasie kwitnienia, będzie łatwiej dobrać odmiany kolorystycznie.
Adek i Wasyl - dziękuję
Martagony dostępne, ale nic nie wiem o ich uprawie, a do tanich nie należą...
Szukałam bulwkowatej, ale nigdzie nie widzę, może wiecie, kto sprzedaje i jakie są ceny? Znam tę lilię, ale na zdjęciu u Adka13 nie wygląda na pomarańczową, tylko na czerwoną... to jakaś odmiana?
Martagony dostępne, ale nic nie wiem o ich uprawie, a do tanich nie należą...
Szukałam bulwkowatej, ale nigdzie nie widzę, może wiecie, kto sprzedaje i jakie są ceny? Znam tę lilię, ale na zdjęciu u Adka13 nie wygląda na pomarańczową, tylko na czerwoną... to jakaś odmiana?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotka różnica to raczej w zdjęciu inaczej uchwycony kolor ale mnie się wydaje że one są inne. Popatrz na płatki kwiatów, Twoje zwarte a u Adka rozcapierzone
Pozdrawiam Ela
Mam sporo cebulek lilii.. jeszcze "śpią", nie wystawiły kłów ani nic... czy myślicie, że mogę kilka lilii wsadzić do lodówki (u mnie jest około 4C) na jakieś 3 tygodnie i wysadzić je np w połowie kwietnia? chcę sobie przedłużyć kwitnienie rabaty liliowejvimen pisze:Mnie się czasem zdarza, że przy okazji cos wypatrzę i jakies pojedyńcze lilie tak późno sadzę. Niektóre nawet jeszcze spokojnie kwitną. Ostatnio mamy długą ciepłą jesień, wiec raczej nie ma obawy, zeby takie późno sadzone lilie nie zdążyły się zaklimatyzować i wzmocnić cebule.
Niestety mieszkam w bloku i nie mam za bardzo innego miejsca na przechowywanie cebul, chyba normalnie też te cebule w chłodniach trzymają, prawda?
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
mapes
nie musisz wsadzać lilii do lodówki - wsadzaj do ziemi , lilie nie muszą podlegać stratyfikacji
Ale jeśli chcesz przedłużyć kwitnienie to możesz je przechować w lodówce .
No i ważne jest jakie masz te lilie, bo jeżeli orientalne to one i tak kwitną w sierpniu więc żeby zdążyły zakwitnąć jeszcze latem a nie późną jesienią...
nie musisz wsadzać lilii do lodówki - wsadzaj do ziemi , lilie nie muszą podlegać stratyfikacji
Ale jeśli chcesz przedłużyć kwitnienie to możesz je przechować w lodówce .
No i ważne jest jakie masz te lilie, bo jeżeli orientalne to one i tak kwitną w sierpniu więc żeby zdążyły zakwitnąć jeszcze latem a nie późną jesienią...
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mapes przechowaj w lodówce .Lilie można sadzić nawet w czerwcu, będziesz miał dłuższy okres kwitnienia.Ja swoje wyciągam z lodówki po kilka sztuk i sadzę co tydzien
Pozdrawiam Ela