Dalie wymagania,problemy - cz.3
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Miłko a co wyrosło z Twojej mieszanki Vancouver? Warto polować na nie w przyszłym roku?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Klusko! Wyrosła i zakwitła jedna piękna Akita albo coś bardzo podobnego. A dwie pozostałe nie zdążyły zakwitnąć, może w przyszłym roku.
Ostatnie jej zdjęcie:
wcześniejsze:
Ostatnie jej zdjęcie:
wcześniejsze:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Rzeczywiście piękna To chyba zapoluję A karpy ładnie przyrosły? Ja nie mogłam uwierzyć, gdyż tydzień padało a ziemia na 10 cm jak popiół... niektóre karpy jak wsadzone tak wyjęte... Pod względem wodnym ten rok tragiczny...
- takasobie
Nie wiem jeszcze jak przyrosły karpy, bo ścięłam zmarznięte badyle, ale jeszcze nie wykopałam
A z Lidlem to jest tak, że nie wiadomo co rzucą. jednego roku mieli Honki (moje właśnie stamtąd pochodzą) , kolejnego lata mieli Jill mix (takie niewielkie śliczne pomponiki) - nie załapałam się Ktoś miał, ale nie dałam rady wyprosić kawałka karpy. Teraz był Vancouver mix. Karpy były niewielkie i w nieciekawym stanie. Wszystkie mi wyrosły, ale jedna tylko zakwitła. W ogóle w sklepie wrzucili karton z cebulami, a w tym wielkim kartonie z 3-4 kapersy z daliami
Ale polować warto! Czasem są ciekawostki
A z Lidlem to jest tak, że nie wiadomo co rzucą. jednego roku mieli Honki (moje właśnie stamtąd pochodzą) , kolejnego lata mieli Jill mix (takie niewielkie śliczne pomponiki) - nie załapałam się Ktoś miał, ale nie dałam rady wyprosić kawałka karpy. Teraz był Vancouver mix. Karpy były niewielkie i w nieciekawym stanie. Wszystkie mi wyrosły, ale jedna tylko zakwitła. W ogóle w sklepie wrzucili karton z cebulami, a w tym wielkim kartonie z 3-4 kapersy z daliami
Ale polować warto! Czasem są ciekawostki
Miłka
Mi udało się kupić ball, ale też zakwitła tylko jedna - różowa z fioletowym odcieniem... dwie nie ale prawdę mówiąc to nie pamiętam gdzie je posadziłam no ale nie kwitły, więc pewnie w przyszłym roku... ale coś mam podejrzenie, że ta którą obstawiałam jako białą, zakwitła jako różowa z bordowymi kreskami dekoracyjna
ale z racji, że ostatnio mam na kuliste fazę to zamówię u Stanisława bo mam tylko białą, tą różową, czarną i taką cieniowaną do amarantu z Leroy. Miałam cudnego żółtego pompona, ale padł w czasie zimy, małą karpę miał...
Miłko ale ja to maniaczka jestem, jak będę polowała na swoje, to mogę Ci kupić, bo ja to jeżdże po wzystkich do których mam blisko, ale to jeszcze dużo czasu więc się odezwę jak będą już w gazetce
ale z racji, że ostatnio mam na kuliste fazę to zamówię u Stanisława bo mam tylko białą, tą różową, czarną i taką cieniowaną do amarantu z Leroy. Miałam cudnego żółtego pompona, ale padł w czasie zimy, małą karpę miał...
Miłko ale ja to maniaczka jestem, jak będę polowała na swoje, to mogę Ci kupić, bo ja to jeżdże po wzystkich do których mam blisko, ale to jeszcze dużo czasu więc się odezwę jak będą już w gazetce
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo ja bym nie wykopywała niech kwitną
Nie wiem czy już wspominałam ,ale jednego roku moje dalie kwitły do połowy listopada .
Nie wiem czy już wspominałam ,ale jednego roku moje dalie kwitły do połowy listopada .
Pozdrawiam Alicja
Podczas wykopków swoich karp dali, doznałam szoku.
Zamiast karp, ukazały mi się korzenie, do tego całkiem niewielkie.
Czyli prawdopodobnie nie da się tej dali przezimować.
Co do za gatunek ?
Spotkał się Ktoś z czymś takim ?
Zamiast karp, ukazały mi się korzenie, do tego całkiem niewielkie.
Czyli prawdopodobnie nie da się tej dali przezimować.
Co do za gatunek ?
Spotkał się Ktoś z czymś takim ?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Prawdopodobnie Twoja dalia w doniczce była sukcesywnie podlewana więc nie miała potrzeby magazynować wody w korzeniach. Jednak spróbowała bym ją przechować tak jak jest w ziemi, w chłodnym miejscu delikatnie ,,ciut" podlewając co jakiś czas. Mi się tak udaje przezimować dale z malutkim systemem korzeniowym z wysiewu.
Coś to dla mnie podejrzane dlaczego są korzenie zamiast karp, bulw ?
Może to jakaś nowa odmiana ?
Może to jakaś nowa odmiana ?
- takasobie
Dalia nie wytwarza bulw czasami wtedy kiedy ma mało składników pokarmowych i długimi korzeniami szuka pożywienia dalej. Kiedyś (pisałam wcześniej o tym) posadziłam dalie w piachu, a ona pięknie rosła, ale zamiast karp miała korzenie, ale dość długie.
Pytanie, czy Twoje dalia była z karp, sadzonki, czy z siewu? Sadzonkowe i siewne mogą nie wytworzyć konkretnych bulwek.
Pytanie, czy Twoje dalia była z karp, sadzonki, czy z siewu? Sadzonkowe i siewne mogą nie wytworzyć konkretnych bulwek.
Miłka
Z targu
Kupiłam 3 sztuki.
Właśnie one maja małe te korzenie, niemal identyczne jakie wychodzą z kupnej małej doniczki...
A posadzone były do o wiele większej donicy.
W tym roku do ziemi z kompostownika.
Ponieważ były cały sezon wyjątkowo ładne, chciałam je przetrzymać na następny rok.
Może to dziwne one chyba nie wytwarzały nasion , tak jak normalne dalie...
Kupiłam 3 sztuki.
Właśnie one maja małe te korzenie, niemal identyczne jakie wychodzą z kupnej małej doniczki...
A posadzone były do o wiele większej donicy.
W tym roku do ziemi z kompostownika.
Ponieważ były cały sezon wyjątkowo ładne, chciałam je przetrzymać na następny rok.
Może to dziwne one chyba nie wytwarzały nasion , tak jak normalne dalie...
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Karpa posadzona zbyt głęboko również straci organy spichrzowe. W zamian na nowym pędzie powstają korzenie.
Taka nowo powstała karpa jest w pełni wartościowa i w niczym nie ustępuje tej, z wykształconymi korzeniami spichrzowymi.
Problem jedynie w tym, by starannie przechować taką do kolejnego okresu wegetacyjnego.
Karpa pokazana przeze mnie ma tę zaletę, że można ją podzielić nawet na trzy nowe. Na pierwszym i drugim poziomie korzeni widać już wybijające nowe pędy.