Wszystko o pomidorach cz. 9
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Dziękuję Małgosiu.
Gdzieś znalazłam informację, że nie ogłowiony może dorosnąć nawet do 5m.!
Skoro piszesz,że w tunelu bardziej się sprawdził, to tam go ulokuję.
Gdzieś znalazłam informację, że nie ogłowiony może dorosnąć nawet do 5m.!
Skoro piszesz,że w tunelu bardziej się sprawdził, to tam go ulokuję.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie był żółty - w gruncie, bo tylko taki mam. Krzak ogromny - wysokość z dwa metry, szerokość też spora. Owocami oblepiony. Też plonował do mrozów. Czerwonego niestety nie mam, więc nie powiem czy podobnie.
Ja miałem tylko czerwonego. Rósł i w gruncie i w tunelu. W obu przepadkach bardzo wysoki krzak, ładnie wiązał grona i nie było problemów z chorobami (te plamy na liściach i owocach są z OW, bo do do któregoś oprysku coś za dużo kredy mi się dało ). W tym roku będzie powtórka powiększona o żółtego.
Tu fragment krzaka
Ups to zdjęcie powyżej to peruwiański (dosyć podobny)
De Barao Red to ten poniżej
Tu fragment krzaka
Ups to zdjęcie powyżej to peruwiański (dosyć podobny)
De Barao Red to ten poniżej
Pozdrawiam Wojtek
- Ika2008
Faktycznie krzaczek wygląda imponująco. Skoro rośnie taki wielko wzdłuż i wszerz, to może jednak lepiej wyjechać z nim do gruntu, bo w tunelu , jak wiadomo , zawsze ciasno.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 50p
- Od: 23 lis 2014, o 16:36
- Kontakt:
U mnie malinowy olbrzym wyrósł do 2,8m. rósł jak szalony . co chwila go obrywałam ale ten jakby ,,szaleju,, sie najadł
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
De Barao ma dlugie międzywężla ,,odleglości między poszczególnymi gronami,, jest bardzo wysoki ale szczuply .Oczywiście to ,że u mnie lepiej rósl pod folią o niczym nie przesądza .Tak naprawdę nie mam dużego doświadczenia w uprawie pomidorów.
Malgosia
Malgosia
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Mam De Barao w czterech kolorach, myślałam by posadzić metodą 2/1 widzę jednak, że chyba nic z tego nie będzie skoro rosną wielkie krzaczory, czy ktoś już próbował tak sadzić w gruncie ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Myślę, że spokojnie możesz. Czerwonego miałem na 2 pędy i wcale na szerokość za dużo miejsca nie zajmował. Tak jak MałgosiaR pisała jest szczupły i wysoki.
Pozdrawiam Wojtek
- Ika2008
To podobnie, jak u mnie, dlatego w tym sezonie zostanie wyeksmitowany do gruntu. Zobaczymy, jak sobie poradzi, bo dla smaku z niego nie zrezygnuję.lunapomyluna pisze:U mnie malinowy olbrzym wyrósł do 2,8m. rósł jak szalony . co chwila go obrywałam ale ten jakby ,,szaleju,, sie najadł
Pozdrawiam, Marta.
Mam pytanie, czy Sweet Pea Currant oraz Red Currant - to ten sam pomidor? Na zdjęciach w internecie wyglądają tak samo, więc się zastanawiam
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Wojtku jak robisz nasadzenia na macie ściółkującej? Myślałam, że nacina ją się na x i po rozchyleniu materiału sadzi się pomidory. Kupiłam pas 110cm i chcę na nim posadzić 2 rzedy pojojków tyle tylko, że boję się naruszenia korzeni. Końcowy czas rozsady rośliny rosły w pojemnikach 0,7l.
U Ciebie widzę otwory. Czy one są jeszcze po bokach ponacinane? Bo coś nie sądzę by dało się bez uszczerbku przepchać przez nie bryłę korzeniową i dwie ręce.
U Ciebie widzę otwory. Czy one są jeszcze po bokach ponacinane? Bo coś nie sądzę by dało się bez uszczerbku przepchać przez nie bryłę korzeniową i dwie ręce.
Pozdrawiam Jola
Kama_80 ja robiłem otwory opalarką do farb, takie o średnicy plastikowych kubków do piwa, z jednej strony lekko przedłużone na palik. Brzegi bardzo ładnie zatopione i nic nie ma prawa się strzępić. No i super sadz się krzaczki robiąc otwory metalową sadzarką do cebulek kwiatowych. Wyciągnięta z kubka roślinka idealnie pasuje do dołka i wystarczy tylko delikatnie docisnąć ziemię.
Pozdrawiam Wojtek