Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Ta większa dynia pochodzi z tego jednego nasiona, nasiono pochodzi z 2012 r
natomiast w opakowaniu w którym są dwa nasiona jak przeczytałem
datę nasion 2006 r to myślałem że ośmioletnie nie wykiełkuje, a tu udało się, wykiełkowało jedno
ale rosło od samego początku znacznie słabiej niż to pierwsze. Ciekawe czy spowodowane to było
wiekiem tego nasiona ? Warunki wzrostu identyczne. Te stare nasiona zamówiłem tylko po to
że spodobała mi się wyglądem i kolorem ta dynia. Na pewno gdybym dysponował większą powierzchnią
do uprawy to wynik byłby lepszy, dynie były posadzone jak najbliżej dostępu do wody i gnojowicy
dlatego brak miejsca.
natomiast w opakowaniu w którym są dwa nasiona jak przeczytałem
datę nasion 2006 r to myślałem że ośmioletnie nie wykiełkuje, a tu udało się, wykiełkowało jedno
ale rosło od samego początku znacznie słabiej niż to pierwsze. Ciekawe czy spowodowane to było
wiekiem tego nasiona ? Warunki wzrostu identyczne. Te stare nasiona zamówiłem tylko po to
że spodobała mi się wyglądem i kolorem ta dynia. Na pewno gdybym dysponował większą powierzchnią
do uprawy to wynik byłby lepszy, dynie były posadzone jak najbliżej dostępu do wody i gnojowicy
dlatego brak miejsca.
Pozdrawiam Janusz
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wiadomo Ja również gdybym miał miejsce blisko poboru wody, zapewne uzyskałbym lepszy wynik.
Zastanawiałem się nad krzyżem Squasha, ale sam już nie wiem. Trochę mnie przyhamowała sytuacja na konkursie we Wrocławiu i nie wiem czy jest sens siać.
Zastanawiałem się nad krzyżem Squasha, ale sam już nie wiem. Trochę mnie przyhamowała sytuacja na konkursie we Wrocławiu i nie wiem czy jest sens siać.
-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
Błażej, zwrócę się z zapytaniem do organizatorów kolejnego konkursu we Wrocławiu, jakie kategorie przewidują w swoim programie 2015r
pozdrawiam Adam
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej, nie rezygnuj, nie zależnie od programu wystawy i tak zabawa jest przednia. Ja dzisiaj zawiozłem dyńkę wypatroszoną do córki do szkoły. Miała być opowieść o uprawie dyni na jakieś 10 min. a w rzeczywistości cała lekcja było mało. Dzieciaki z 5 klasy siedziały z buziami szeroko otwartymi i słuchały. Znaleźli się nawet chętni na nasiona na przyszły rok , także być może któreś dziecko się zaszczepi wraz z rodzicami nową pasją i powoli wyrośnie nam nowy mistrz Polski. Warto propagować coś takiego. Dyńka ma być też wystawiona w holu głównym szkoły żeby wszyscy widzieli że takie cuda też istnieją na świecie.
- BobejGS
- Kontakt:
Z gigantów na pewno nie zrezygnuje, chodzi mi o to, że nie wiem czy siać w kolejnym sezonie squashe Jest jeszcze sporo czasu, a nasiona mam. Chciałbym jeszcze jednego na krzyż i później to już mam dwie opcje do wyboru. Nie ma się co martwić Ze Squasha w Jaszkowie również się bardzo ucieszą Oby tylko mój rekord został pobity
Błażeju siej squasha ja mam jedno ziarenko zielonej dyńki i wyzywam Cię na pojedynek .
- BobejGS
- Kontakt:
A jakie rodzice Twojego?
824 Brunst 05 x 1055 Pitura 06 tak przynajmniej mam na karteczce. Nasionko od naszego kompana z tego forum którego tozsamosci nie ujawnie (bo moze sobie nie zyczy) ale jeszcze raz mu dziekuje z tego miejsca.
Już na starcie każdy potencjalny rywal w hodowli Squasha zostaje w blokach.Chyba że,będzie posiadał nasiona co najmniej ze zrównoważonym potencjałem,inaczej może zapomnieć o rywalizacji,żadna magia i chemia nie pomoże.Cudów nie ma,ja w cuda nie wierzę.Liczą się tylko realia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 paź 2014, o 22:30
jakie odmiany mozecie polecić z tych większych nie musi mieć zaraz 500kg:P
- BobejGS
- Kontakt:
Bambino czy Melonowa żółta My tu jednak uprawiamy dynie właśnie ze względu na rekordowe wyniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 paź 2014, o 22:30
500 nie musi bo ciężko będzie raczej z ogólnie dostępnych nasion coś takiego stworzyć ale jakieś 200-300kg mi się marzy
- BobejGS
- Kontakt:
A Ja myślałem, że Tobie chodzi o takie 20-30kg Jeśli chodzi o giganty to musisz sobie znaleźć Jakąś krzyżówke. Na akcji wymiany nasion będą nasiona z tutejszych forumowych gigantów Na start powinno wystarczyć