Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Witam to moje adenium przyniesione do domu z korytarza myślę że juz czas aby powolutku je przywracać do rośnięcia. Dobrze przetrwały zimę.
Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
IloPio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolor urzekający :heja
Nim się do końca otworzyły miałam wrażenie, że mają ciemną obwódkę ale chyba się myliłam :)

pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Nim się do końca otworzyły miałam wrażenie, że mają ciemną obwódkę ale chyba się myliłam :)
- mają ciemniejszą obwódkę, która nie jest zbyt wyeksponowana na fotkach robionych przy sztucznym świetle, które niestety "rozmywa" kolory. Tak jak pisałem są to pierwsze kwiaty na tej roślinie w rok po zmianie klimatu i jeszcze, co również zapewne w jakiś sposób negatywnie wpłynęło na zdrowie rośliny i jakość kwiatów - roślina zaatakowana została jako jedyna w całym moim zbiorku, przez przędziorki. Żerowanie tych pajęczaków miało duży wpływ na jakość rosnących czterech pąków kwiatowych z których w 100% rozkwitł tylko jeden a drugi próbował, ale niestety wszystkie trzy opadły przed rozkwitnięciem :( .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p
Od: 26 mar 2014, o 19:33

Post »

Mój jasno zielony pączek kwiatowy adenium powoli nabiera coraz większych kształtów. :tan

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009

Masz przepiękne nowe kwiaty, taki kolor tylko Ci pozazdrościć.

Tytuł: Re: Adenium (róża pustyni) cz.6 PostNapisane: So 28 gru 2013 18:25

Jerzyk napisał(a):
Mieczysław

Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.

Obrazek

Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.

Obrazek

Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak.

Obrazek

Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.

Obrazek

Zdjęcie zrobione dwa miesiące temu.

Obrazek

Wczoraj trochę jej przybyło.

Obrazek

wyrastające pędy rosną prawie jeden na drugim.

Obrazek

Cztery dolne jego pędy są pojedyncze, natomiast cztery górne były wiosną przycinane i na tym zdjęciu
widać po dwa przyrosty na każdym z czterech pędów. Kiedy wyrosną większe za dwa miesiące będzie wszystkich pędów cztery dolne, cztery górne i osiem podwójnych na górnych pędach= 16 sztuk.

Obrazek

Najmłodsze zdjęcie było z grudnia 2013 roku, natomiast na początku 2015 roku było kolejne przycięcie górnych czterech pędów aby utworzyć na nich po dwa nowe pędy, było to w styczniu 2015 roku.

W grudniu 2015 roku pod lampami zostały przycięte wszystkie 4 pędy dolne i 4 potrójne górne aby 12 przycięć, posmarowanych maścią ogrodniczą utworzyły po dwa nowe przyrosty na każdym przycięciu.

Obrazek

To ma mniej więcej wyglądać tak jak na dolnym rysunku. Dolne cztery pędy są dłuższe od pierwszych górnych aby nowe przyrosty mogły mieć większy dostęp do światła.

Obrazek

Pod lampą roślina zachowała się zgodnie z moim zamiarem i wytworzyła nowe przyrosty, były oczywiście przez ten okres dwukrotnie nawożone, również na wzrost korzeni peters professional Plant Starter na al po 6 zł za 100 gram.

Obrazek

Podobnie prowadzona roślina, pod lampą przycięte 6 sztuk.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, przez bardzo długi czas brakowało w tym wątku Twoich ciekawych wypowiedzi, popartych fotkami na temat opieki i formowania naszych roślin.
Jerzyk pisze: Obrazek
Adenium, którego fotkę zacytowałem, ma jak dla mnie wzorcowo formujący się kaudex i zapowiada, że będzie miała bardzo "zwartą - ścisłą" koronę.
/ ... / peters professional Plant Starter / ... /
- używam go, ale jak dla mnie, ma on zbyt dużą zawartość azotu, która stymuluje do wzdłużnego wzrostu roślin. Stosuję go w dużo mniejszym stężeniu, niż zaleca producent.
Ile godzin na dobę doświetlasz swoje Adenium, lampami o świetle na wzrost czy na kwitnienie ? Adenium, którego fotkę zacytowałem, rośnie w typowym podłożu mineralnym, czy zastosowałeś dodatek części organicznych ? W najbliższym czasie, stopniowo będę przesadzał moje Adenium i "sprawdzał" jak uformowały się pod "ziemią" :wink:.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p

Post »

Moje adenium w całej okazałości. ;:167 Pierwsze moje kwitnienie. ;:138 Czy ktoś wie co to za odmiana?

ObrazekObrazek

Roślinka z początkiem czerwca będzie miała dwa latka. Pochodzi z miksu nasion.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Sama się tak rozkrzewiła czy była przycinana?
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatuszek ładny, bardzo ładny ;:138 .
Czy ktoś wie co to za odmiana?
- piszesz:
Pochodzi z miksu nasion.
- w tej sytuacji nie wiem czy jest możliwe ustalenie odmiany, nie znana jest "mamusia" i "tatuś", ogromne kłopoty z ustaleniem "nazwiska i imienia" ;:306 . Trochę źle napisałem, nazwisko znane "Adenium", gorzej z ustaleniem imienia ... :wink: .
Mieczysław
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p

Post »

Pola22 roślinka nie była przycinana. W sumie zastanawiam się czy po przekwitnięciu jej nie przyciąć? Czy to już nie najwyższy czas? Ma około 17 cm wysokości. :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Pewnie dlatego tak szybko i pięknie zakwitła, bo nie przycinana. Gratuluję sukcesu!! ;:215

17cm, to więcej, niż moje starsze od nich ;:131 Tylko moje bardzo minimalnie nawożone.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Langkami

Twój biały kwiatuszek jest ładny, bardzo podobny do mojego.

Obrazek

Przy następnym kwitnieniu twoje kwiaty mogą Ciebie zaskoczyć, tak jak moje mnie również zaskoczyły. Następne kwiaty były już inne, bardzo ciekawe, życzę Ci czegoś podobnego.

Obrazek

Akwelan_2009

Peters professional Plant Starter również daję jego mniejszą dawkę z 1grama zmniejszam na 0,5 grama na litr wody.
Większości roślinom stosuję nawóz burzę kwiatów substrala.
Ja swoje rośliny doświetlam od 6 rano do 11 w nocy a wszystkie moje adenium rosną w podłożu mineralnym, nie stosuję żadnych dodatków organicznych.
Przesadzonym adenium jesienią wystawiłem korzenie do dzisiaj korzenie rosły ładnie wraz z "górą"

Obrazek

Zawsze obok adenium w szklarni trzymałem inne bonsai, którym korzenie rosły rewelacyjnie jesienią, pokazuję jeden na wzór klon palmowy, dostawały razem z adenium burzę kwiatów, całość pokażę w dziale bonsai.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p

Post »

onectica dziękuję! :)

Jerzyk mam nadzieję, że moje adenium w przyszłości będzie miało tak piękne kwiaty, jak Twoje drzewko. notabene jestem pod wrażeniem Twoich zdolności formowania tych drzewek. Życzę sobie i Tobie, żeby w przyszłości doczekać się burzy kwiatów.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”