Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- Alicja125
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Witam to moje adenium przyniesione do domu z korytarza myślę że juz czas aby powolutku je przywracać do rośnięcia. Dobrze przetrwały zimę.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Kolor urzekający
Nim się do końca otworzyły miałam wrażenie, że mają ciemną obwódkę ale chyba się myliłam
pozdrawiam
Ilona
Nim się do końca otworzyły miałam wrażenie, że mają ciemną obwódkę ale chyba się myliłam
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Ilona
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- mają ciemniejszą obwódkę, która nie jest zbyt wyeksponowana na fotkach robionych przy sztucznym świetle, które niestety "rozmywa" kolory. Tak jak pisałem są to pierwsze kwiaty na tej roślinie w rok po zmianie klimatu i jeszcze, co również zapewne w jakiś sposób negatywnie wpłynęło na zdrowie rośliny i jakość kwiatów - roślina zaatakowana została jako jedyna w całym moim zbiorku, przez przędziorki. Żerowanie tych pajęczaków miało duży wpływ na jakość rosnących czterech pąków kwiatowych z których w 100% rozkwitł tylko jeden a drugi próbował, ale niestety wszystkie trzy opadły przed rozkwitnięciem .Nim się do końca otworzyły miałam wrażenie, że mają ciemną obwódkę ale chyba się myliłam
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Akwelan_2009
Masz przepiękne nowe kwiaty, taki kolor tylko Ci pozazdrościć.
Tytuł: Re: Adenium (róża pustyni) cz.6 PostNapisane: So 28 gru 2013 18:25
Jerzyk napisał(a):
Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.
Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak.
Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.
Zdjęcie zrobione dwa miesiące temu.
Wczoraj trochę jej przybyło.
wyrastające pędy rosną prawie jeden na drugim.
Cztery dolne jego pędy są pojedyncze, natomiast cztery górne były wiosną przycinane i na tym zdjęciu
widać po dwa przyrosty na każdym z czterech pędów. Kiedy wyrosną większe za dwa miesiące będzie wszystkich pędów cztery dolne, cztery górne i osiem podwójnych na górnych pędach= 16 sztuk.
Najmłodsze zdjęcie było z grudnia 2013 roku, natomiast na początku 2015 roku było kolejne przycięcie górnych czterech pędów aby utworzyć na nich po dwa nowe pędy, było to w styczniu 2015 roku.
W grudniu 2015 roku pod lampami zostały przycięte wszystkie 4 pędy dolne i 4 potrójne górne aby 12 przycięć, posmarowanych maścią ogrodniczą utworzyły po dwa nowe przyrosty na każdym przycięciu.
To ma mniej więcej wyglądać tak jak na dolnym rysunku. Dolne cztery pędy są dłuższe od pierwszych górnych aby nowe przyrosty mogły mieć większy dostęp do światła.
Pod lampą roślina zachowała się zgodnie z moim zamiarem i wytworzyła nowe przyrosty, były oczywiście przez ten okres dwukrotnie nawożone, również na wzrost korzeni peters professional Plant Starter na al po 6 zł za 100 gram.
Podobnie prowadzona roślina, pod lampą przycięte 6 sztuk.
Masz przepiękne nowe kwiaty, taki kolor tylko Ci pozazdrościć.
Tytuł: Re: Adenium (róża pustyni) cz.6 PostNapisane: So 28 gru 2013 18:25
Jerzyk napisał(a):
Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.
Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak.
Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.
Zdjęcie zrobione dwa miesiące temu.
Wczoraj trochę jej przybyło.
wyrastające pędy rosną prawie jeden na drugim.
Cztery dolne jego pędy są pojedyncze, natomiast cztery górne były wiosną przycinane i na tym zdjęciu
widać po dwa przyrosty na każdym z czterech pędów. Kiedy wyrosną większe za dwa miesiące będzie wszystkich pędów cztery dolne, cztery górne i osiem podwójnych na górnych pędach= 16 sztuk.
Najmłodsze zdjęcie było z grudnia 2013 roku, natomiast na początku 2015 roku było kolejne przycięcie górnych czterech pędów aby utworzyć na nich po dwa nowe pędy, było to w styczniu 2015 roku.
W grudniu 2015 roku pod lampami zostały przycięte wszystkie 4 pędy dolne i 4 potrójne górne aby 12 przycięć, posmarowanych maścią ogrodniczą utworzyły po dwa nowe przyrosty na każdym przycięciu.
To ma mniej więcej wyglądać tak jak na dolnym rysunku. Dolne cztery pędy są dłuższe od pierwszych górnych aby nowe przyrosty mogły mieć większy dostęp do światła.
Pod lampą roślina zachowała się zgodnie z moim zamiarem i wytworzyła nowe przyrosty, były oczywiście przez ten okres dwukrotnie nawożone, również na wzrost korzeni peters professional Plant Starter na al po 6 zł za 100 gram.
Podobnie prowadzona roślina, pod lampą przycięte 6 sztuk.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy, przez bardzo długi czas brakowało w tym wątku Twoich ciekawych wypowiedzi, popartych fotkami na temat opieki i formowania naszych roślin.
Ile godzin na dobę doświetlasz swoje Adenium, lampami o świetle na wzrost czy na kwitnienie ? Adenium, którego fotkę zacytowałem, rośnie w typowym podłożu mineralnym, czy zastosowałeś dodatek części organicznych ? W najbliższym czasie, stopniowo będę przesadzał moje Adenium i "sprawdzał" jak uformowały się pod "ziemią" .
Adenium, którego fotkę zacytowałem, ma jak dla mnie wzorcowo formujący się kaudex i zapowiada, że będzie miała bardzo "zwartą - ścisłą" koronę.Jerzyk pisze:
- używam go, ale jak dla mnie, ma on zbyt dużą zawartość azotu, która stymuluje do wzdłużnego wzrostu roślin. Stosuję go w dużo mniejszym stężeniu, niż zaleca producent./ ... / peters professional Plant Starter / ... /
Ile godzin na dobę doświetlasz swoje Adenium, lampami o świetle na wzrost czy na kwitnienie ? Adenium, którego fotkę zacytowałem, rośnie w typowym podłożu mineralnym, czy zastosowałeś dodatek części organicznych ? W najbliższym czasie, stopniowo będę przesadzał moje Adenium i "sprawdzał" jak uformowały się pod "ziemią" .
Mieczysław
Mieczysław
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
Moje adenium w całej okazałości. Pierwsze moje kwitnienie. Czy ktoś wie co to za odmiana?
Roślinka z początkiem czerwca będzie miała dwa latka. Pochodzi z miksu nasion.
Roślinka z początkiem czerwca będzie miała dwa latka. Pochodzi z miksu nasion.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
Sama się tak rozkrzewiła czy była przycinana?
Pozdrawiam Paula
- Akwelan_2009
Kwiatuszek ładny, bardzo ładny .
- piszesz:Czy ktoś wie co to za odmiana?
- w tej sytuacji nie wiem czy jest możliwe ustalenie odmiany, nie znana jest "mamusia" i "tatuś", ogromne kłopoty z ustaleniem "nazwiska i imienia" . Trochę źle napisałem, nazwisko znane "Adenium", gorzej z ustaleniem imienia ... .Pochodzi z miksu nasion.
Mieczysław
Mieczysław
- Langkami
- 50p
Pola22 roślinka nie była przycinana. W sumie zastanawiam się czy po przekwitnięciu jej nie przyciąć? Czy to już nie najwyższy czas? Ma około 17 cm wysokości.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Pewnie dlatego tak szybko i pięknie zakwitła, bo nie przycinana. Gratuluję sukcesu!!
17cm, to więcej, niż moje starsze od nich Tylko moje bardzo minimalnie nawożone.
17cm, to więcej, niż moje starsze od nich Tylko moje bardzo minimalnie nawożone.
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Langkami
Twój biały kwiatuszek jest ładny, bardzo podobny do mojego.
Przy następnym kwitnieniu twoje kwiaty mogą Ciebie zaskoczyć, tak jak moje mnie również zaskoczyły. Następne kwiaty były już inne, bardzo ciekawe, życzę Ci czegoś podobnego.
Akwelan_2009
Peters professional Plant Starter również daję jego mniejszą dawkę z 1grama zmniejszam na 0,5 grama na litr wody.
Większości roślinom stosuję nawóz burzę kwiatów substrala.
Ja swoje rośliny doświetlam od 6 rano do 11 w nocy a wszystkie moje adenium rosną w podłożu mineralnym, nie stosuję żadnych dodatków organicznych.
Przesadzonym adenium jesienią wystawiłem korzenie do dzisiaj korzenie rosły ładnie wraz z "górą"
Zawsze obok adenium w szklarni trzymałem inne bonsai, którym korzenie rosły rewelacyjnie jesienią, pokazuję jeden na wzór klon palmowy, dostawały razem z adenium burzę kwiatów, całość pokażę w dziale bonsai.
Twój biały kwiatuszek jest ładny, bardzo podobny do mojego.
Przy następnym kwitnieniu twoje kwiaty mogą Ciebie zaskoczyć, tak jak moje mnie również zaskoczyły. Następne kwiaty były już inne, bardzo ciekawe, życzę Ci czegoś podobnego.
Akwelan_2009
Peters professional Plant Starter również daję jego mniejszą dawkę z 1grama zmniejszam na 0,5 grama na litr wody.
Większości roślinom stosuję nawóz burzę kwiatów substrala.
Ja swoje rośliny doświetlam od 6 rano do 11 w nocy a wszystkie moje adenium rosną w podłożu mineralnym, nie stosuję żadnych dodatków organicznych.
Przesadzonym adenium jesienią wystawiłem korzenie do dzisiaj korzenie rosły ładnie wraz z "górą"
Zawsze obok adenium w szklarni trzymałem inne bonsai, którym korzenie rosły rewelacyjnie jesienią, pokazuję jeden na wzór klon palmowy, dostawały razem z adenium burzę kwiatów, całość pokażę w dziale bonsai.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Langkami
- 50p
onectica dziękuję!
Jerzyk mam nadzieję, że moje adenium w przyszłości będzie miało tak piękne kwiaty, jak Twoje drzewko. notabene jestem pod wrażeniem Twoich zdolności formowania tych drzewek. Życzę sobie i Tobie, żeby w przyszłości doczekać się burzy kwiatów.
Jerzyk mam nadzieję, że moje adenium w przyszłości będzie miało tak piękne kwiaty, jak Twoje drzewko. notabene jestem pod wrażeniem Twoich zdolności formowania tych drzewek. Życzę sobie i Tobie, żeby w przyszłości doczekać się burzy kwiatów.