Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Marysiu, aleś narobiła. Zjadłam jabłko, wyrzuciłam ogryzkę a za chwilę poszłam, wyjęłam i zaczęłam wydłubywać nasionka. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, jak będziesz miała nasionka Twojej Red Love, to skorzystam, a co mi tam, miejsce jest, byle tylko wzeszły nasiona.
Może powkładam je po prostu do doniczek z ziemią i od razu zimą do gruntu? Zrobię im naturalną stratyfikację. Wprawdzie na szkolkarstwo.pl podają bardzo restrykcyjne zakresy temperatury, ale nie będę się tym przejmować, to zbyt naukowe jest.

Beatko, takie jabłka są najlepsze - bo te jabłonie same dają sobie radę.
Najśmieszniejsze jest to, że ja na co dzień nie mam apetytu na jabłka, w sklepie ich unikam, ale jak byłam na urlopie na Pomorzu i widziałam te stare jabłonki, to miałam straszną ochotę na ich owoce.

A kilka dni temu czytałam, że jabłka w sklepie są jednymi z najbardziej zanieczyszczonych chemią owoców - są pryskane nawet 22 razy w roku, a dodatkowo te delikatniejsze deserowe są w trakcie przechowywania traktowane chemią, bo bez tego by się zepsuły.
Potwierdzają to moi znajomi, którzy mieszkali w jednej podkrakowskich gmin na południu, która jest niby "ekologiczna", a w sezonie ludziom ciężko czasem było znieść tę mgłę od oprysków z sadów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko moje jabłka też nie są pryskane , w tym roku po raz pierwszy dostały oprysk z nalewki tymiankowej z żurkiem i serwatką. Jabłuszka miały takie czarne piegi, ale w ogóle nie były w tym roku robaczywe :D Mam jeszcze swoje jabłka chociaż nie było jakoś bardzo dużo. W sezonie było dużo różnych owoców i pewnie organizm mniej się domaga. To co nie będziesz siała Redlove? :D

Ewuniu bardzo proszę spróbować warto :D
Zmieniają się nasze zajęcia w jesieni, ale to wcale nie znaczy że czasu będzie pod dostatkiem. Grudzień wiadomo cały zabiera nam dom i rodzina, ale dobrze że mamy dla kogo ten czas tracić ;:173
Nasionka wyślę a Tobie odpoczynku w weekend ;:196

Dorotko może chcesz pesteczki czerwonych jabłuszek? to nie jest wina moja tylko tak działa FO ;:306

Dario dobrze że Michał napisał o pestkach bo 70 % jabłek zjedzonych, ale na szczęście już zbieram i dzisiaj zapowiem w domu że koniec wyrzucania ogryzków ;:306 Ja myślę, że trzeba użyć kilku sposobów i któryś powinien poskutkować, a potem jaka satysfakcja z własnego drzewka. Poza tym Iwonka pisała, że jest czerwone drzewko i są zielone tzn że nie wszystkie powtarzają cechy.
Z tymi sklepowymi jabłkami to masz rację, ja przez lata kupowałam jabłka na mojej uczelni, bo mieliśmy pewność co do terminów oprysków i potem już ich nie pryskano bo schodziły na bieżąco. Teraz staram się kupować na placach i to takie jak najmniej urodziwe. Oczywiście nasionka będą i chyba zbiera się lista :?: to zapisuj proszę ;:180
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu ;:196

Dziękuję , nie , nie będę siała . ;:174

Będę Wam kibiciwać i z przyjemnością czytać o ich postępach . Już się dowiedzałam ciekawych rzeczy , a porady odnośnie siania i dalszej pielęgnacji mogą się przydać przy innych roślinach . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196
Ale się zrobił ruch z pesteczkami Redlove :D wszyscy będą siać i dobrze ;:333 moja cześć już wysiana teraz czekam co wyrośnie .
Dzisiaj od południa słoneczko wyjrzało a ja leżę i się kuruję , coś mnie chyba przewiało w poniedziałek ;:223
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Marysiu z całego ;:167 dziękuję ale na razie wysieję to co mam. Na wiosnę wymienimy się patyczkami róż. I pewnie jeszcze coś tam znajdę dla Ciebie. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

To jabłonki też można siać??
Ciekawe rzeczy są na FO :).
A ja spróbuję tylko niech mi w ręce wpadną dobre jabłuszka. Tylko kiedy siać? Teraz już, czy na wiosnę?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dobrze Beatko nie omieszkam zawiadomić o wykiełkowaniu choćby jednego ziarenka, na razie się suszą :D

Tereniu widzisz Królowo Siania jaki masz wpływ na FO! ;:306
Na pewno coś Ci wyrośnie, bo Ty masz zieloną łapkę ;:333
A teraz wygrzewaj się i wracaj do zdrowia. Niestety te wiatry były zdradliwe i u mnie dzisiaj pod wieczór znowu zaczęło wiać.
Dużo zdrówka ;:196

Dorotko dobrze czekamy do wiosny i ja też mam nadzieję że coś u mnie znajdziesz ;:168

Asiu oczywiście! wszystko można siać tylko trzeba dłużej czekać na owoce, ale frajda jest. A tu sobie poczytaj http://tipy.interia.pl/artykul_8017,jak ... lonie.html co trzeba robić z pestkami :D
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałam sobie w tipach o siewie jabłonek.
Z jednej strony bardzo podoba mi się pomysł ściółkowania wokół drzewka, żeby powstrzymać chwasty. Z drugiej strony takie miejsca uwielbiają norniki, karczowniki itp., żeby ryć swoje korytarze i ogryzać korzenie drzewku w zimie. Może ząbki czosnku pomogą? Zrobiłam tak na razie przy dwóch piwoniach krzewiastych i jednym lilaku, ale jeszcze przy innych drzewkach chcę tak zrobić.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario podobno nornice nie lubią żonkili, więc sadzę przy młodych drzewkach. Ściółkowanie na pewno stwarza warunki dla nornic, ale samo plewieniem wokół drzewek to już nie :D
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe czy żonkile skutecznie odstraszą również karczownika? Bo paskuda atakuje od spodu w zimie.
Może to wypróbuję.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario tak gdzieś wyczytałam a próbuję wszystkiego więc...

Tak słoneczko zachodziło w mojej wsi

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu! :wit

Mistrzostwo!
Przepiękne zdjęcia zachodu. Ciekawe ile minut upłynęło między pierwszym zdjęciem a ostatnim....

Grudniowe krótkie dni, a potrafią być tak piękne.
Pozdrawiam!
:twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”