Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
whitedame Wolałabym nie pryskać ŚORami W końcu tu domowa uprawa Przyrządziłam już napar z czosnku (75 gram czosnku na 1 litr wody), odstało ponad 5 godzin i wczoraj wieczorem zrobiłam próbny oprysk na bocznych liściach. W razie gdyby ten sposób nie zadziałał zaopatrzyłam się również w Biochron. Użyje go w ostateczności, ale boje się, że popali mi liście. Czy zaatakowane liście powinnam usunąć?
-
- 50p
- Od: 29 maja 2017, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie taka dawkę dałem swoim jak miały oznaki niedoboru magnezu i pomidory nabrały wigoru. Co prawda łyżka łyżce nie równa, ale ja dałem dwie płaskie.
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie na opakowaniu siarczanu magnezu, było napisane aby pryskać pomidory roztworem 2-3%, co odpowiada 2kg siarczanu na 100litrów, więc przy 5 litrach wypada 100-150g. Dwie łyżki to nawet za mało
Ja odważałam na wadze kuchennej dokładnie 100g i moje pomidory jeszcze nie padły ;-)
Ale pewnie są różne szkoły, co do tych stężeń.
Pamiętam że w zeszłym roku stosowałam to samo stężenie i było ok.
Ja odważałam na wadze kuchennej dokładnie 100g i moje pomidory jeszcze nie padły ;-)
Ale pewnie są różne szkoły, co do tych stężeń.
Pamiętam że w zeszłym roku stosowałam to samo stężenie i było ok.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Podobnie jest z saletrą potasową, na opakowaniu jest 1-2,5% a na forum jest zalecane 0,5. Dałam 1% i pomidory maja się dobrze.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj 90 procent moich pomidorów wylądowało w workach na śmieci. Odkąd żyję nie widziałam tak agresywnej zarazy, pomimo oprysków. Obok, u sąsiadów, pomidory pryskane jedynie miedzianem jakoś żyją, a moje tra-ge-dia. Zastanawiam się czy źródłem patogenów mógł być, niezależnie od warunków pogodowych jakie panują, obornik od rolnika.
Jest teraz końcówka lipca i nie chciałabym trzymać pustych grządek, czy wobec tego przed siewem ( buraczki ew. marchewka i fasola) odkazić czymś glebę ?
Jest teraz końcówka lipca i nie chciałabym trzymać pustych grządek, czy wobec tego przed siewem ( buraczki ew. marchewka i fasola) odkazić czymś glebę ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie w tym sezonie "szaleje" brunatna plamistość liści . Namiot od dawna nie jest zamykany , rośliny posadzone rzadko , dwa razy już pryskałam Topsinem i Amistarem. W sobotę zbieram te co dojrzały i znów muszę popryskać
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
drmalwa Nie widziałam Twoich krzaków na oczy więc nie wiem jak wyglądają. Jeśli liści jest dużo to możesz te zainfekowane oberwać. Teraz pomidory wchodzą w fazę kiedy pędy robią się coraz cieńsze, aby utrzymały i wykarmiły zawiązki powinno zostawiać się nawet kilka ogłowionych wilków a każdy zdrowy liść jest na wagę złota ( czyli pomidorów )
Pamiętaj też o sodzie oczyszczonej, domowym środku na mączniaka.
Chudziak w zeszłym roku miałam problem z Szarą w tunelu. Topsin nie pomagał dopiero Signum trochę ją zatrzymało. Jesienią siarkowaliśmy tunel i raczej to pomogło bo w tym roku Szarej nie widzę.
Pamiętaj też o sodzie oczyszczonej, domowym środku na mączniaka.
Chudziak w zeszłym roku miałam problem z Szarą w tunelu. Topsin nie pomagał dopiero Signum trochę ją zatrzymało. Jesienią siarkowaliśmy tunel i raczej to pomogło bo w tym roku Szarej nie widzę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
U mnie w okolice nie znalazlam siarczanu magneza. Kupilam wapno z magnezem. Moze byc? Ijak tego używać?
Pozdrawiam Ekaterina
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
kacona
Siarczan magnezu to nawóz do iglaków przeciwko brązowieniu igieł. Taki jest chyba w każdym ogrodniczym.
Pozdrawiam
Siarczan magnezu to nawóz do iglaków przeciwko brązowieniu igieł. Taki jest chyba w każdym ogrodniczym.
Pozdrawiam
Ewa
Re: Czy to mączniak? Pomidory w pojemnikach
Dziękuję whitedame. Jeśli skorkowacenie zacznie się pojawiać częściej, to podać nawóz borowy ? W tej chwili do dyspozycji mam tylko substral, tam jest znikoma ilość boru, ale mógłbym go podać już teraz.bielinek skorkowcenie przy szypułce to niedobór boru. To nie choroba, pomidory nadają się do jedzenia.
A septariozę na razie zostaw w spokoju, będzie okazja gdyby się ZZ przyplątała za jednym zamachem zlikwidować.
Poza tym idą upały więc grzybki się wysuszą.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Ja mieszkam w malej miejscowości to i wybory nie ma. Pani powiedziala, ze na razie nie ma. A to wapno nie nadaje się?
Pozdrawiam Ekaterina
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kacona
A możesz pokazać jak to wapno magnezowe wygląda.
Chyba pisze na opakowaniu jak używać.
Napisz jeszcze jak przygotowałaś ziemię przed sadzeniem i w ogóle co do tej pory pomidory dostały.
Nie masz w domu soli Epsom lub soli gorzkiej z apteki ( takiej na przeczyszczenie )
Pozdrawiam Maria.
A możesz pokazać jak to wapno magnezowe wygląda.
Chyba pisze na opakowaniu jak używać.
Napisz jeszcze jak przygotowałaś ziemię przed sadzeniem i w ogóle co do tej pory pomidory dostały.
Nie masz w domu soli Epsom lub soli gorzkiej z apteki ( takiej na przeczyszczenie )
Pozdrawiam Maria.