Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

4 strony wstecz już padło to pytanie i były odpowiedzi.

Generalnie jest to związane ze zbyt szybkim wchłanianiem wody przez roślinę i owoc (obfite deszcze, nieodpowiednie podlewanie) lub z przegrzaniem owocu.
Czyli gdy przez kilka dni pada, a potem nagle przychodzi upał (a tak własnie było ostatnio) może zwiększyć się ciśnienie w owocu i -> trrrach! ;:47 ;:47 ;:47

Inne czynniki to substancje przyspieszające wzrost, stosowane przez nieuczciwych producentów, ale w tym przypadku raczej nie wchodzi to w grę :wink:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Pierwszy arbuz :heja
Odmiana: Sugar Baby
Waga: 1,780 kg

Obrazek

Obrazek

Był bardzo smaczny; słodki, dość soczysty, kruchy, ale jednak lekko przejrzały :)
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wokan pisze: rolnik90 Czy ten gigant rósł sam na roślinie czy miał/ma rodzeństwo?
Nie wiem, z 3 krzaków miałem 4 owoce za duży gąszcz był bym dojrzał czy miał jakiegoś brata :wink:

Dzisiejsze żniwa

Obrazek
łącznie mam 12 owoców z 6 krzaków. Owoce od 3 do 5.5KG

Na krzakach tunelowych wiążą mi się kolejne owoce.

Obrazek
Mam takich i większych około 7 sztuk, niech rosną zobacze czy coś z nich będzie.

Jubille, jeszcze dwa tygodnie musi rosnąć

Obrazek
Piotr
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam pare pytań odnośnie odmiany Orangelo, ktoś ja hoduje w tym roku? U mnie już 4 owoce, pierwszy raz ja hoduje ale nie wiem do ilu kilogramów potrafi dobić i jaki jest w smaku? Ma ktoś jakieś doswiadczenie w uprawie akurat tej odmiany?
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Chciałem ją wypróbować ale nie dałem rady zdobyć nasion. Podobno jest ciekawa w smaku no i na pewno w kolorze.
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Najlepiej żeby na krzaku nie było wiecej niż 3 owoce, tak?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

A mi dziś ukradli największa sztukę - Janosika... a miał gdzieś z 8 kg ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Wokan , to się lepiej teraz zabezpiecz albo pozbieraj wszystkie arbuzy.Oni wrócą po następne, jak raz spróbowali a arbuz będzie dobry , to tylko kwestia czasu jak znowu stracisz następne plony. Zacznij myśleć jak złodziej, nie jak ogrodnik co stracił jednego arbuza. ;:124
Witam, jestem Adam.
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

A w biedronce arbuz po 0,99zł za kg ;:oj ale i tak wolę moje złoto wolicy z ogródka jest bardziej sycące i słodsze w smaku :heja
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Chyba ta cena to nie przypadek , że jej najniższy poziom przypada na termin zbioru w Polsce być może to nasze arbuzy . ;:224 .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FreGo pisze:Wokan , to się lepiej teraz zabezpiecz albo pozbieraj wszystkie arbuzy.Oni wrócą po następne, jak raz spróbowali a arbuz będzie dobry , to tylko kwestia czasu jak znowu stracisz następne plony. Zacznij myśleć jak złodziej, nie jak ogrodnik co stracił jednego arbuza. ;:124
Jak ma sie zabezpieczyć? drut kolczasty rozłożyć, wybudować 3 metrowy mur? Pozbierać może pozbiera, ale co z niedojrzałymi ? Łatwo się tylko pisze. Szkoda, bo ktoś się narobi i potem taki **** złamany przyjdzie i ukradnie.

Pod nuż poszedł mój gigant 9.8 Kg, cóż mogę napisać...chrupiący, soczysty i baaaaardzo słodki, w idealnym momencie zerwany, dobrze że się pomylilem z datą :wink: Smaczniejszego rosario nigdy nie miałem

Obrazek

Mam pytanko co się znają na roślinach innych niż arbuz. W kwietniu do gruntu poszło 10 wczesnych ogórków, po pewnym czasie dwa rosły dużo szybciej niż inne. Po dwóch tygodniach stwierdziłem, że to nie jest ogórek.... Tylko co?

Obrazek
Obrazek
Takie ma dwa owoce. Wysadzałem sadzonki z drugą osobą i niczym się nie różniły od pozostałych, a wyrosło coś takiego, pędy ze 6 metrów mają ;:202
Piotr
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

rolnik90 pisze: Jak ma sie zabezpieczyć? drut kolczasty rozłożyć, wybudować 3 metrowy mur? Pozbierać może pozbiera, ale co z niedojrzałymi ? Łatwo się tylko pisze.

Mam pytanko co się znają na roślinach innych niż arbuz. W kwietniu do gruntu poszło 10 wczesnych ogórków, po pewnym czasie dwa rosły dużo szybciej niż inne. Po dwóch tygodniach stwierdziłem, że to nie jest ogórek.... Tylko co?
Kolego, nie pisze się wcale łatwo, bo to tak samo i mnie bulwersuje jak i Ciebie. ;:303
Ale co ma zrobić??? Czekać na następne wizyty i dawać się okradać? To zależy gdzie ma to pole z arbuzami. Jak blisko domu, to da się coś zrobić.Jak daleko, to gorzej. Psa nie przywiążesz, bo ktoś go otruje. Nawet pastucha na noc założyć, jako komuś zaje.....e te kilka tyś. Volt to mu się odechce kraść. Rolnik90, nie ucz mnie myślenia, tylko sam pomyśl. ;:124 Dał byś tak się okradać na bezbronnego? ;:303
I wcale nie musi być pastuch pod ogrodzenie podpięty. Ogrodzenie bez pastucha bym dał, ale druty cienkie od pastucha bym pomiędzy arbuzy rozłożył. Jak by złodziej przyszedł, to by sobie potańczył jak primadonna. I wszystko by legal było, bo jak by ktoś nie wlazł na MOJE POLE, to nic by mu się nie zdarzyło, ale jak by wyciągnął łapę po moje to CYK! ;:172 Akumulator można schować pod byle co.

A ta twoja dziwna roślina to wygląda na dynię ozdobną, ale tyle jest tych dyń ozdobnych że nie wiem jaka to. ;:215
Witam, jestem Adam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”