Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

Michał, roślina próbuje wydać owoc kosztem dalszego rozwoju, dopiero jak owoce dojrzeją zacznie rozwijać się góra. Już tyle razy pisałem, że zalewanie wody w dołki przy krzaku, to poroniony pomysł.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ekopom pisze:Michał, roślina próbuje wydać owoc kosztem dalszego rozwoju, dopiero jak owoce dojrzeją zacznie rozwijać się góra.
Ciekawe.. To taka cecha gatunkowa ? Mam liczyć na to, że później będzie się dalej rozwijać i wypuści kolejne grona w sierpniu ?

ekopom pisze:Już tyle razy pisałem, że zalewanie wody w dołki przy krzaku, to poroniony pomysł.
Kurcze, a ja chciałem o to pytać kilka dni temu. Jak podlewacie? Bo korzenie idą na boki i tam jest ziemia sucha na wiór. Więc ta roślina nic tam nie pobiera. Z drugiej strony zastanawiam się jak to się ma do systemu kropelkowego który prowadzi wodę pod roślinę, a jest niby bardziej wydajny. Kilka dni temu przelałem cała powierzchnię w foliaku z konewki. Dużo wody poszło i wilgotność wzrosła. Pytam o to bo może to również jest powodem, że mi tak kiepsko kwiaty zawiązuje. Na dworze ziemia jest wilgotna po deszczu. Rośliny zdrowiej wyglądają.
Vendeur
50p
50p
Od: 7 lip 2022, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ekopom pisze:Już tyle razy pisałem, że zalewanie wody w dołki przy krzaku, to poroniony pomysł.
Dlaczego? U siebie na ogrodzie, po przejęciu po kimś i przekopaniu go pierwszy raz od pewnie 10 lat, w tym wywaleniu ton kamieni i korzeni, nie mam chyba innego wyjścia, niż właśnie podlewanie w zagłębienie / otoczkę zrobioną przy łodydze (nie tylko pomidorów). Ziemia ogólnie po tej przekopce i kilku ulewach zaczęła się ubijać i obniżać lekko poziom naokoło roślin. Gdybym nie zrobił otoczek, to podlewanie ich skutkowałoby, że woda rozlewałaby się wszędzie, tylko nie tam, gdzie są rośliny. Ale u mnie akurat chyba rośnie dobrze. Tzn. to mój pierwszy w życiu ogródek, rośliny bujne, ale nie znam się, jedynie podpytuję ogrodników sąsiadów. Pomidory staram się prowadzić, jak należy.

Kilka zdjęć:

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62EBFF77

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62ECCB12

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62EBD120

PS. Mógłbyś zaopiniować problem z jednym krzaczkiem, na którym pojawiły się jakieś zażółcenia, które pokazałem kilka postów wyżej? Byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Rosną dobrze, bo całkiem ziemia nie jest zbita przy krzaku, a korzenie zdążyły przerosnąć poza klepisko zbitej ziemi. U mnie przy podlewaniu liniami kroplującymi ziemia jest tak pulchna i napowietrzona, że gdyby nadepnąć, to stopa wejdzie nawet na 10 cm w głąb. Korzenie normalnie rozrastają się nawet powyżej 1 metr na boki, a przy podlewaniu kropelkowym tylko tam gdzie mają wilgoć i dlatego małymi dawkami podlewam kilka razy dziennie i jak wspomniałem muszą mieć powietrze, a nie zbitą skałę.
Jeśli roślina ma warunki stresowe, to stara się wydać potomstwo i staje się generatywna kosztem dalszego rozwoju, a gdy ją się odciąży od owoców, może ruszyć dalej z rozwojem wyższych pięter, trzeba zadbać o nawożenie wapniowe.
Na zdjęciu coś się stało, że te żółte plamy mogą być od zaburzeń iż nie przyswaja potasu.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. "Zalewanie wody w dołki" powoduje zbijanie ziemi koło pomidora? Pomidory mam w gruncie. Ziemia piaszczysta i jak wyschnie, to woda po niej leje się jak po maśle - nie wsiąka. Dla ogórków mam zrobione rynienki poprzedzielane tamami z piasku (przy spadku), żeby woda nie uciekała wzdłuż rynienki. Rynienki na długość rządków ogórka. Dla pomidorów mam porobione miski (od 5 lat to robię). Podlewam jak nie pada. Ziemia piaskowa, czyli miękka. Gdyby nie miski, to cała woda uciekłaby od pomidora w wydeptane dołki. A w ten sposób zatrzymuję wodę koło roślin i ma ona czas na wsiąknięcie w ziemię. Robi się skorupka powierzchniowa, ale co jakiś czas przelecę motyczką i spulchnię. Nie zauważyłem negatywnych konsekwencji mojego sposobu postępowania.
Pozdrawiam Irek
maciek301
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2022, o 09:13

Post »

Dzień dobry wszystkim. Jestem tu nowy i proszę nie krzyczeć gdybym coś nie tak zrobił.Jestem całkowitym amatorem w uprawie ale rok temu nawet pomidorki się udały.
Ale dziś po 2 dniach nieobecności opadło mi wszystko nie tylko ręce. Zamieszczam zdjęcia, tak wyglądają pomidorki. 2 dni wstecz było może nie idealnie ale wszystkie w pełni zielone i praktycznie bez objawów. Jeśli był jakiś podejrzany listek to od razu usuwałem.Niestety 2 dni poza domem a dziś rano chcę podlać i zgroza. Czy ktoś może wie co to i czy jest szansa uzdrowienia.Jedyne co przed wyjazdem co zrobiłem niestandardowo to zrobiłem oprysk z sody oczyszczonej. Może to jest przyczyna?
https://imagizer.imageshack.com/img924/7134/DvCoBh.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/2986/9J0Cik.jpg
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Ludwiku, linie rozciągasz po jednej stronie krzaka , czy dajesz dwie po lewej i prawej stronie ? , szukam fotek twoich, ale masz taki gąszcz w pomidorach że nie widzę ;)
Piotr
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

maciek301!

Sam sobie odpowiedziałeś!

Po co opryskiwałeś pomidory sodą oczyszczoną?

Jestem na forum 11 lat i jeszcze nie spotkałam się z takim przypadkiem.
Czemu ma służyć soda ?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Jak to czemu.... na YouTube jest pełno specjalistów od chorób, pewnie posłuchał jednego z nich.
Oczywiście stosuje się opryski sodą, ale na winogrona by usunąć mączniaka prawdziwego, ale o pomidorach to pierwsze słyszę
Piotr
maciek301
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2022, o 09:13

Post »

Tak posłuchałem nawiedzonego z Youtube. Rozumiem.
Tylko czy jeszcze jest sens próbować ratować czy już po moich pomidorach?
Emejcz
50p
50p
Od: 22 cze 2019, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maraga pisze:inga_beta!

Porównaj sobie tutaj:

https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2180946

poczytaj odpowiedzi x-p-o i Ani kozuli.

Mam pytanie odnośnie kredy malarskiej.
Zrobiłam cytrynian wapnia z kredy malarskiej (kupiona kilka lat temu) i wydaje mi się,że za dużo osadu na dnie butli.A może to wina kwasku cytrynowego bo "lekko" przeterminowany.
Chyba użyję pędzla do oprysku zamiast opryskiwacza.
Te kredy są jakieś oszukane.
Kup sobie normalnie węglan wapnia np. z warchemu. Dobrze to reaguje i nie ma syfu.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

mam podobne czarne kropki na liściach jak Michał -Rowerzysta na drugim zdjęciu , czy to już ZZ?
Marta
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Akurat dzisiaj obejrzałam 2 filmiki dotyczące SZW. Zauważyłam u siebie w folii 3 krzaki z owocami porażonymi.
I co istotne dla mnie to to,że na forum Ania kozula radziła zostawiać te owoce na krzakach do dojrzenia.I potem po odkrojeniu można było je zjeść.
Natomiast w obu filmikach radzono zerwać takie owoce.

Należy z ostrożnością podchodzić do różnego rodzaju pomysłów.

maciek301!

Być może jeszcze odżyją.Na razie zostaw i obserwuj.

Może opryskaj je samą wodą, aby spłukać resztki tej sody.

Emejcz!

Jak kupowałam to była dobra.
Dzięki za radę.Poszukam tej polecanej przez Ciebie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”