Wszystko o pomidorach cz. 17
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Jeśli chodzi o węgiel to tak - dokładnie oferty z tym widziałem. I też myślałem, żeby kupić sobie ten o niższym pH pod potówki i w sumie może też pod pomidory. Mam ziemię zasadową, podlewam z sieci i walczę z obniżeniem pH. Cena wychodzi spora bo ofert konkurencyjnych brak. A może gdzieś są.
Jeśli chodzi o odmiany pod osłony czy bez to nie ma technicznych przeciwwskazań do zamian. Po prostu dla odmian osiągających np. mert szkoda miejsca w tunelu. A odmiany wysokie mają potencjał na zawiązanie wielu gron przy odpowiednio długim okresie wegetacji - a ten wydłużamy osłonami jak szklarnia. Część odmian też łatwo poddaje się chorobom kiedy na nie deszcz pada i bez osłony miałyby sens tylko w suche lata.
Jeśli chodzi o odmiany pod osłony czy bez to nie ma technicznych przeciwwskazań do zamian. Po prostu dla odmian osiągających np. mert szkoda miejsca w tunelu. A odmiany wysokie mają potencjał na zawiązanie wielu gron przy odpowiednio długim okresie wegetacji - a ten wydłużamy osłonami jak szklarnia. Część odmian też łatwo poddaje się chorobom kiedy na nie deszcz pada i bez osłony miałyby sens tylko w suche lata.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Węgiel brunatny daje bardzo fajne wyniki, niestety normalnie dostępny w celach opałowych nie nadaje się. Gdzieś widziałem wyniki badań dla próbek pobranych z różnych miejsc z Polski, z zestawienia wynikało że większość zawiera za duże ilości metali ciężkich by stosować w uprawach.
W zasadzie, do zastosowań w uprawach nie ma konkurencji na rynku, a to co jest dostępne ma zaporową cenę by zastosować na większą skalę.
W zasadzie, do zastosowań w uprawach nie ma konkurencji na rynku, a to co jest dostępne ma zaporową cenę by zastosować na większą skalę.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mnie taki worek wystarcza na cały sezon , ale ja traktuję ten węgiel jako dodatek do podłoża coś jak nawóz .
Krzewy i drzewka też tym podsypuję . Mieszam w wiaderku różne dodatki typu nawozy , mielone skorupki itp. i
rozsypuję wokół roślin .
Krzewy i drzewka też tym podsypuję . Mieszam w wiaderku różne dodatki typu nawozy , mielone skorupki itp. i
rozsypuję wokół roślin .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Czy można zrobić nawożenie dolistne saletrą potasową i saletrą wapniową, jeśli pojawią się braki tych pierwiastków na liściach?
Nocna świeca jest bardzo podatna na SZW?
Nocna świeca jest bardzo podatna na SZW?
jode22- miałam pomidorka Big Mama w gruncie przez 2 sezony. Pierwszy sezon 2021 był bardzo zadowalający więc posiałam w kolejnym sezonie i już taki nie był - słabiej wiązał. Ciężko mi jednak stwierdzić co było tego przyczyną bo w w sezonie 2022 miałam mało czasu dla swoich pomidorków zwłaszcza w czerwcu i lipcu kiedy one potrzebują najwięcej uwagi. Moje pomidory wolą bardziej grunt niż szklarnię. na pewno kiedyś do niego wrócę.
Hanna
-
Kamil , ja mam zapisany taki przepis na oprysk , 0,5 procent saletry potasowej plus 6ml saletry płynnej
wapniowo-magnezowej na litr wody , to jest przepis forumowicz .
Moje wątpliwości , że wapń i potas są antagonistami po pierwsze , po drugie czy to nie będzie za dużo azotu .
To są moje wątpliwości niekoniecznie uzasadnione .Po trzecie wbiłam sobie w głowę , że wapń powinno się łączyć
z borem , który ułatwia przyswajanie wapnia .
Poprawcie mnie jeśli błądzę .
wapniowo-magnezowej na litr wody , to jest przepis forumowicz .
Moje wątpliwości , że wapń i potas są antagonistami po pierwsze , po drugie czy to nie będzie za dużo azotu .
To są moje wątpliwości niekoniecznie uzasadnione .Po trzecie wbiłam sobie w głowę , że wapń powinno się łączyć
z borem , który ułatwia przyswajanie wapnia .
Poprawcie mnie jeśli błądzę .
-
Jeśli będę nawoził dolistnie, to nie razem tylko jednym, a za kilka dni kolejnym, octan wapnia jeszcze mam to go wykorzystam
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Teraz mnie naszło takie pytanie: co maja w sobie takiego pomidory, ze tyle ludzi na ich punkcie jest tak mocno zakręconych
-
Kamil , potasem też podlewaj , tylko dolistnie to może być za mało .
-
Dlatego mam kristalon pomarańczowy do podlewania, ale zauważyłem po nim jak by zwiększone objawy SZW, czym i w jakiej ilości zakwaszacie wodę przy dodawaniu tego nawozu, mam twardą w studni niestety? Na jesień poszły do przykopania kurzenice z kompostem z trawy.
babcia 102 czy ten Twój malinowy z ziemniaczanym liściem może być Brandywine?
babcia 102 czy ten Twój malinowy z ziemniaczanym liściem może być Brandywine?
-
Mierzyłeś pH wody , którą podlewasz ?
-
Nie mierzyłem, ale jest twarda, po gotowaniu jest dużo osadu wapiennego w czajniku, dlatego myślałem, że nie będzie brakowało moim pomidorom wapnia
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Pelasia - Pomidory są dobre na wszystko, ech, młodzi nie pamiętają
https://www.google.com/search?client=fi ... Yugf2pK6SA
https://www.google.com/search?client=fi ... Yugf2pK6SA
Pozdrawiam Eugenia