Ogród pod wierzbą 2
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród pod wierzbą 2
Martuś jakie kwiaty poleciłabyś do donic na południową stronę ,znam pelargonię ,surfinię i petunię ale chciała bym w tym roku zmienić ale nic nie mogę znaleźć a na moim tarasie w lecie jak w piekle muszą być wytrzymałe.Doradź coś proszę. 

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Maryniu, Soniu, Lucynko, Bogusiu, bardzo dziękuję za dobre życzenia
. Wszystkie spełniły się z naddatkiem
, nawet samoloty niewiele opóźnione
. Trochę żal mi było opuszczać majowy ogród, ale wracać do pustego domu, jeszcze bardziej
, jedyna pociecha, to ogród
. A ten przywitał mnie taką zielonością, że jeszcze jestem w szoku, jak to mogło się stać w ciągu zaledwie dwóch tygodni?
.

Loki, ja jestem bardziej tolerancyjna i pozwalam roślinom na "irysowanie", zwłaszcza, że to moja wina, że jest dużo cienia, a i z nawożeniem jestem na bakier
Kwiatuszki, o które pytasz, to żywokosty.
Kruszczycy złotawki mam całe tabuny i zastanawiam się czy ona nie szkodzi moim kwiatkom? Trzy sztuki w jednym kwiatku irysa, rozpychając się, wyłamują płatki
Jeszcze większe szkody robi Łanocha pobrzęcz, też kruszczycowate.Pojawił się trzy lata temu i obżera łubiny doszczętnie, niszczy orliki, margerytki, irysy i w piwoniach siedzi
.
Maczków walijskich już mam więcej, niż widziałam w Walii
.
A dla Ciebie lepnice z ogrodu Margam.

Aniu, przepraszam, ale niechcący wprowadziłam Cię w błąd. Ta roślinka, podobna do laków i pachnąca, jednak, po dokładniejszych oględzinach, inaczej i słabiej niż one, to Pszonak. Mój jest z tych dwuletnich, a u Ciebie też kwitnie Pszonak, prawdopodobnie Allioniego, który jest rozrastającą się krzewinką
Aniu, niestety, ślimaki też mam.
Jolu, pewnie już masz donice obsadzone
, ale ja nie mam doświadczenia w obsadzaniu donic, a już zwłaszcza na patelni
. Jeśli mam jakieś jednoroczne balkonowe, to z przypadku, jedynie mogę Ci polecić heliotrop, bo mi się bardzo podoba i nawet sama go sobie sieję
.
Poza tym, w tym roku, mam pachnące goździki, odratowane marnoty, które zostały po dniu kobiet i jeszcze wczoraj dokupiłam dwie doniczki
Chociaż to już nie taka kolorowa jak wczesna, ale jeszcze wiosna, cieszy kwiatami.
Zakwitły mi narcyzy z cebulek posadzonych miesiąc temu. Tak można przedłużyć sezon narcyzowy i w dodatku odmiana jakiej jeszcze nie miałam
.

Mak na mnie poczekał

Majówki już przekwitły, ale zaczynają późniejsze piwonie.

Wybaczcie, że u Was tylko podziwiam kwitnienia
nie zostawiając śladu obecności
, ale poprawię się 

Loki, ja jestem bardziej tolerancyjna i pozwalam roślinom na "irysowanie", zwłaszcza, że to moja wina, że jest dużo cienia, a i z nawożeniem jestem na bakier

Kwiatuszki, o które pytasz, to żywokosty.
Kruszczycy złotawki mam całe tabuny i zastanawiam się czy ona nie szkodzi moim kwiatkom? Trzy sztuki w jednym kwiatku irysa, rozpychając się, wyłamują płatki

Jeszcze większe szkody robi Łanocha pobrzęcz, też kruszczycowate.Pojawił się trzy lata temu i obżera łubiny doszczętnie, niszczy orliki, margerytki, irysy i w piwoniach siedzi

Maczków walijskich już mam więcej, niż widziałam w Walii

A dla Ciebie lepnice z ogrodu Margam.

Aniu, przepraszam, ale niechcący wprowadziłam Cię w błąd. Ta roślinka, podobna do laków i pachnąca, jednak, po dokładniejszych oględzinach, inaczej i słabiej niż one, to Pszonak. Mój jest z tych dwuletnich, a u Ciebie też kwitnie Pszonak, prawdopodobnie Allioniego, który jest rozrastającą się krzewinką

Aniu, niestety, ślimaki też mam.

Jolu, pewnie już masz donice obsadzone

Poza tym, w tym roku, mam pachnące goździki, odratowane marnoty, które zostały po dniu kobiet i jeszcze wczoraj dokupiłam dwie doniczki

Chociaż to już nie taka kolorowa jak wczesna, ale jeszcze wiosna, cieszy kwiatami.
Zakwitły mi narcyzy z cebulek posadzonych miesiąc temu. Tak można przedłużyć sezon narcyzowy i w dodatku odmiana jakiej jeszcze nie miałam

Mak na mnie poczekał

Majówki już przekwitły, ale zaczynają późniejsze piwonie.

Wybaczcie, że u Was tylko podziwiam kwitnienia

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wiesz no generalnie jak u mnie rośliny nie chcą kwitnąć, to też jest to moja wina, bo za bardzo zacienione są, ale i tak mnie to irytuje…
Kruszczycowate rzeczywiście uszkadzają kwiaty… Ale takie piękne są, że trudno ich nienawidzić.
Roślina podobna do żywokostu okazała się być żywokostem. Logiczne.
Piękne lepnice. Piękne.
Pozdrawiam!
LOKI
Kruszczycowate rzeczywiście uszkadzają kwiaty… Ale takie piękne są, że trudno ich nienawidzić.
Roślina podobna do żywokostu okazała się być żywokostem. Logiczne.

Piękne lepnice. Piękne.
Pozdrawiam!
LOKI
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudownie kolorowo u Ciebie Martuś
Ogród powitał Cię nie tylko zielonością, ale i bogactwem kwiatów, wszystkimi kolorami tęczy i z pewnością całą paletą zapachów.
Zachwycający masz ogród

Zachwycający masz ogród

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś czas tak pędzi, że nie nadążam.
Szybko te dwa tygodnie minęły. Pięknie pokazałaś portrety roślin.
Margerytki już kwitną, uroczo z piwonią wyglądają.
Dużo czasu na cieszenie się kwitnącym ogrodem.

Margerytki już kwitną, uroczo z piwonią wyglądają.

Dużo czasu na cieszenie się kwitnącym ogrodem.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ogrodniczka na wyjeździe a ogród tonie w kwieciu...!
Piękne widoki i rozmaitości ogrodowe!
Troszkę deszczu nam trzeba !
Miłego dnia!

Piękne widoki i rozmaitości ogrodowe!

Miłego dnia!

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Hm..parnik rozkwita..ale ładnie i ciekawie. Nie znam tej rośliny.Aż sprawdzalam czy dobrze przeczytałam.
Ale masz cudne irysy.
Wcześniej o nich tak pozytywnie nie myślałam, ale teraz się cis zmieniło i z uśmiechem na nie patrzę.
Ja tez mam kilka. Może się rozmnoża ? Czy nie bardzo ?
Ale masz cudne irysy.
Wcześniej o nich tak pozytywnie nie myślałam, ale teraz się cis zmieniło i z uśmiechem na nie patrzę.
Ja tez mam kilka. Może się rozmnoża ? Czy nie bardzo ?
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marta, cieszę się, że wyprawa się udała.
Raczej do pustego domu to nie wracasz, bo wielu z nas na Ciebie czeka. A powitanie przez łubiny i margaretki też należy przecież do tych bardzo przyjemnych.
Pozdrawiam

Raczej do pustego domu to nie wracasz, bo wielu z nas na Ciebie czeka. A powitanie przez łubiny i margaretki też należy przecież do tych bardzo przyjemnych.

Pozdrawiam

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Moje goździki w tym tym roku też jakby wróciły, bo ostatnio bardzo słabo kwitły. W tym roku znajduję coraz więcej pąków, a niektóre już się otwierają.
Patrząc na Twoje kwitnienia, to u Ciebie już prawie lato. Cudny masz ogród, lubię taką gęstwinę kwiecia.
Patrząc na Twoje kwitnienia, to u Ciebie już prawie lato. Cudny masz ogród, lubię taką gęstwinę kwiecia.
- marta64
Loki, o ile kruszczyca złotawka faktycznie jest piękna, to łanocha już nie tak bardzo, w dodatku kwiatki, na których żeruje, nie tylko okropnie wyglądają, ale i śmierdzą od ich wydzielin
.
Halszko,
.
Staram się, żeby ogród był kolorowy i pachnący, bo taki lubię, a z zapachami to różnie bywa na wsi
.
Soniu, oj, pędzi ten czas jakby coraz szybciej. Wydawało mi się, że na dwa tygodnie zostawić ogród, to bardzo długo, jednak prognozowane wysokie temperatury u nas się nie sprawdziły i niewiele kwitnień mnie ominęło, tylko wszystko bardzo urosło, bo deszczu nie brakowało.
Jednak plan prac ogrodowych, mocno się obsunął i nie wyrabiam się
, zwłaszcza, że mąż jest na urlopie, robi taras sam, a ciągle mnie potrzebuje, niby tylko na sekundkę
.
Te margerytki panoszą się u mnie w wielu miejscach, ale lubię je, to pozwalam, zwłaszcza, że wszelkie odmianowe nie chciały się zadomowić w ogrodzie
.
Soniu, ogród musi uszczęśliwiać
, omijam myślą i wzrokiem niedociągnięcia, cieszę się tym, co akurat kwitnie i pachnie
.
Maryniu, dziękuję bardzo za pochwały dla ogrodu
.
U mnie deszczu nie brakowało, a nawet była ulewa, jak się okazało tylko w naszej wsi
, to mogłoby jeszcze nie padać, a tu nie chce przestać
. Wczoraj wprawdzie bez burzy, ale wieczorem jednak ulało dokładnie
Aniu, parnik ( Disporum flavum), lubi cień i dlatego znalazł się u mnie
.
Irysy dziękują za pochwały
. Tych nowszych nie mam zbyt wiele, bo nie mam już słonecznych miejsc, a nie potrafię rozstać się z moimi staruszkami
. One zresztą są niezawodne, każdego roku kwitną, choć kwiaty nie są tak okazałe i szybko się mnożą. Twoje też się rozrosną
.
Beatko
, Was mam zawsze przy sobie i ogromnie mnie cieszy Wasza obecność
, ale dom jednak zawsze pusty mnie wita
, toteż wolę czas spędzać w ogrodzie
. Teraz przyleciałam wieczorem, to mało miałam czasu przed zmrokiem, żeby wszędzie zajrzeć i wciąż mi go brakuje, a kwiatki szaleją, bo lato coraz bliżej.
Łubiny z jednej strony domu piękne, ale z drugiej, ogryzione do gołych badylków przez łanochę
Do margerytek też się dobiera, wyżerając ich żółte oczka, zżera też kwiatki orlików i irysów.
Tylko pięknych dni w ogrodzie
.
Lidziu, kiedyś miałam całe łany pachnących goździków z własnego siewu, ale jakoś zniknęły z ogrodu, trzymają się tylko brodate, wysiane jeszcze w pierwszym roku tego ogrodu
Teraz chyba wraca moda na goździki, bo, przynajmniej u nas, można je spotkać w każdym markecie, a nawet w naszym małym sklepiku
, to zawsze jakiegoś przytargam.
.
Miło czytać, że podoba Ci się w moim buszu

Mroczny, wyższy Capitan

I mieszanka niższych

Brodate

Moja Primavera w różnych fazach kwitnienia

I inne

Doreen w rozkwicie

Lilie bulwkowate zawsze pierwsze

Oddam deszcz potrzebującym, chętnie w zamian za słoneczko

Halszko,

Staram się, żeby ogród był kolorowy i pachnący, bo taki lubię, a z zapachami to różnie bywa na wsi

Soniu, oj, pędzi ten czas jakby coraz szybciej. Wydawało mi się, że na dwa tygodnie zostawić ogród, to bardzo długo, jednak prognozowane wysokie temperatury u nas się nie sprawdziły i niewiele kwitnień mnie ominęło, tylko wszystko bardzo urosło, bo deszczu nie brakowało.
Jednak plan prac ogrodowych, mocno się obsunął i nie wyrabiam się

Te margerytki panoszą się u mnie w wielu miejscach, ale lubię je, to pozwalam, zwłaszcza, że wszelkie odmianowe nie chciały się zadomowić w ogrodzie

Soniu, ogród musi uszczęśliwiać

Maryniu, dziękuję bardzo za pochwały dla ogrodu

U mnie deszczu nie brakowało, a nawet była ulewa, jak się okazało tylko w naszej wsi

Aniu, parnik ( Disporum flavum), lubi cień i dlatego znalazł się u mnie

Irysy dziękują za pochwały

Beatko

Łubiny z jednej strony domu piękne, ale z drugiej, ogryzione do gołych badylków przez łanochę

Tylko pięknych dni w ogrodzie

Lidziu, kiedyś miałam całe łany pachnących goździków z własnego siewu, ale jakoś zniknęły z ogrodu, trzymają się tylko brodate, wysiane jeszcze w pierwszym roku tego ogrodu

Miło czytać, że podoba Ci się w moim buszu

Mroczny, wyższy Capitan

I mieszanka niższych

Brodate

Moja Primavera w różnych fazach kwitnienia

I inne

Doreen w rozkwicie

Lilie bulwkowate zawsze pierwsze

Oddam deszcz potrzebującym, chętnie w zamian za słoneczko

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O, nawet nie wiedziałem, że toto śmierdzi… A toś mnie zaskoczyła.
Kwiecie piękne na fotkach, oj piękne.
Pozdrawiam!
LOKI
Kwiecie piękne na fotkach, oj piękne.
Pozdrawiam!
LOKI
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś chętnie przyjmę deszcz, bo drugi dzień podlewamy.
Dzisiaj już w trzecim ogrodzie podziwiam irysy holenderskie, cudne.
Piwonii masz dużo, biała ze złotym środkiem śliczna, ciekawy kwiat.
Miłej niedzieli.

Dzisiaj już w trzecim ogrodzie podziwiam irysy holenderskie, cudne.

Piwonii masz dużo, biała ze złotym środkiem śliczna, ciekawy kwiat.
Miłej niedzieli.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Martusiu, dwa tygodnie minęły jak jeden dzień, ogród nic a nic nie ucierpiał, a przeciwnie wspaniale się prezentuje.
Tyyyle w nim cudownych kwiatów!
Pozwól, że pozachwycam się wszystkimi na raz, bo też wszystkie zasługują na pochwałę.
Mam małą prośbę: pogoń te deszczowe chmury w moje strony,
bo maluczko, a uschnę wraz ze swoimi roślinkami. 

Pozwól, że pozachwycam się wszystkimi na raz, bo też wszystkie zasługują na pochwałę.

Mam małą prośbę: pogoń te deszczowe chmury w moje strony,

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Martusiu bogate kwitnienia nie tylko wiosenne, ale i letnie .U nas też polało ze momentami była ściana deszczu, jednak teraz za to wszystko suszy silne wietrzysko
.Dobrze ze nie ma tak gorąco, bo zaraz pokazałby się grzyb .Jak na razie uporałam się ze ślimorami ,chociaż musiałam kolejny raz siać ogórki pierwszy rzut padł ich łupem nawet pod okryciem . Miłego tygodnia 

- marta64
Loki, dziękuję
.
Niestety, masz rację, że praktycznie tylko na zdjęciach
Jak nie zdążę pstryknąć ledwie rozkwitniętego kwiatka, to zaraz coś go wtranżoli, albo deszcz zniszczy
. Biało-żółtego iryska syberyjskiego, łanocha wykończyła w pąkach, nawet z ciasnych pączków piwonii wyciągam te chrząszcze. To już chyba drugie pokolenie, bo są coraz mniejsze, albo dołączył kosmatek pospolity. Muszę się im przyjrzeć dokładniej.
Zauważyłam tego dziada jakieś trzy lata temu, ale nie przejęłam się, ot, ładny chrząszcz, ale już w ubiegłym roku było go sporo, a teraz, to już jest plaga. Wiosną, oprysk jakimś świństwem chyba będę zmuszona zrobić, bo już wyć mi się chce, a nie wiem czy to pomoże, bo one, te co mi się wymkną, to odlatują za rzekę, na pole uprawne. Wyczytałam też, że jego larwa ma trzy! cm i zjada żywe korzenie, choć wcześniej gdzieś było tylko o obumarłych!
No to mi się ulało
.
Soniu, ciągle wyganiam te chmury na północ do Lucynki, bo u niej tragicznie sucho, to może i o Twój ogród zahaczą
.
Piwonie to zapach dzieciństwa, dlatego musiałam je mieć;:167 , a irysy holenderskie, bo to irysy
.
Kiedyś były problematyczne, teraz dają radę zimą, to sadzę i zapominam
.
Lucynko, dziękuję za
pochwały dla kwiatuszków
, bo ciężko mają tej wiosny, chociaż z zupełnie innych powodów niż Twoje
. Bardzo, bardzo chciałabym Ci oddać deszcz nawet na całe lato
, ale te chmury nie chcą mnie wcale słuchać i wiszą ciągle nad moim ogrodem
, nawet wtedy, kiedy zapowiadają słoneczny, bezchmurny dzień
. Na dodatek zrobiło się jeszcze zimno!
Mimo wszystko, życzę Ci samych radości ogrodowych
.
Jadziu, u mnie każdego dnia uparło się podlewać z góry
i mocno pochłodniało, to o wysychaniu nie ma mowy, raczej zgnilizna grozi roślinom w gąszczu, a i ślimaki mają się u mnie dobrze, mimo kilogramów już wysypanych granulek
.
Mimo wszystko, dopóki sezon trwa, zamierzam cieszyć się każdym rozkwitającym kwiatuszkiem, czego i Tobie gorąco życzę

Najwcześniejszy liliowiec ma już ostatni kwiatek, ale zastępuje go mini Stella

Bodziszki

Powojniki

Jaśminy

Nadchodzi czas dzwonków brzoskwiniolistnych

Niestety, masz rację, że praktycznie tylko na zdjęciach

Jak nie zdążę pstryknąć ledwie rozkwitniętego kwiatka, to zaraz coś go wtranżoli, albo deszcz zniszczy

Zauważyłam tego dziada jakieś trzy lata temu, ale nie przejęłam się, ot, ładny chrząszcz, ale już w ubiegłym roku było go sporo, a teraz, to już jest plaga. Wiosną, oprysk jakimś świństwem chyba będę zmuszona zrobić, bo już wyć mi się chce, a nie wiem czy to pomoże, bo one, te co mi się wymkną, to odlatują za rzekę, na pole uprawne. Wyczytałam też, że jego larwa ma trzy! cm i zjada żywe korzenie, choć wcześniej gdzieś było tylko o obumarłych!
No to mi się ulało

Soniu, ciągle wyganiam te chmury na północ do Lucynki, bo u niej tragicznie sucho, to może i o Twój ogród zahaczą

Piwonie to zapach dzieciństwa, dlatego musiałam je mieć;:167 , a irysy holenderskie, bo to irysy

Kiedyś były problematyczne, teraz dają radę zimą, to sadzę i zapominam

Lucynko, dziękuję za
pochwały dla kwiatuszków

Mimo wszystko, życzę Ci samych radości ogrodowych

Jadziu, u mnie każdego dnia uparło się podlewać z góry

Mimo wszystko, dopóki sezon trwa, zamierzam cieszyć się każdym rozkwitającym kwiatuszkiem, czego i Tobie gorąco życzę

Najwcześniejszy liliowiec ma już ostatni kwiatek, ale zastępuje go mini Stella

Bodziszki

Powojniki

Jaśminy

Nadchodzi czas dzwonków brzoskwiniolistnych

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3