Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
emek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 kwie 2019, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Czy w drugim roku po posadzeniu należy już wiosną walczyć z nasionnicą?... Drzewka mam na giselach i widzę już zawiązanych po kilka bukietów.
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W drugim roku, ja bym jeszcze nie dopuścił do owocowania.
emek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

grzesio764 pisze:W drugim roku, ja bym jeszcze nie dopuścił do owocowania.
Chodzi o to by wzmocnić system korzeniowy?... Hmm..u mnie w 90 procentach nasadzeń przewodniki i pędy główne wystrzeliły od 1,2m do 1,6m a na niektórych odmianach przewodnik na wysokości ok. 2m. utworzył już drugi okółek. Raczej myślę że trzeba by ten impet nieco wychamować... aż się nie chce wierzyć że to na Giselach. Obok w kwaterce mam kilka Coltów z Ptasią i takich spektakularnych pędów nie ma, miałem mały problem z drobną plamistością i pędy mi się ogołacały zostawiając liście tylko w strefie wierzchołkowej ale to chyba nie przez to te przyrosty?...Faktem jest że okulanty dostały azotu w postaci saletry 140g w dwóch dawkach. Zastanawiam się teraz czy w przyszłym roku nie zmniejszyć dawki lub podsypac tylko jakiegoś obornika w postaci wyściółki?...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Emek, zdrewniały te przyrosty? Bo jeśli nie , to albo za dużo azotu, albo zbyt późno podsypane. Drugą dawkę nawozu pod drzewka to daję tylko do połowy czerwca. A świeżo posadzonych posypowo w ogóle nie nawożę, dopiero po dwóch - trzech latach. Dostają przecież obornik do dołka. Do niego muszą sobie same sięgnąć i to im wystarcza na dwa - trzy lata.
Jeśli masz czereśnię wczesną to nie musisz walczyć z nasionnicą a jeśli późną - no to masz jeszcze czas myśleć o tym. Człek aż przebiera nogami i czeka na pierwsze owoce ; najpierw czy zakwitnie i jak obficie, później ile owocków zawiąże, bo może dużo opadnie :D :D . A muchy nasionnicy wylatują mniej więcej wtedy gdy akacja (robinia) jest w pełni kwitnienia. To jest np. u nas około 20 - 25 maja , zależy od regionu. Żółte przylepne tablice nie zawsze zadziałają i pokażą prawdziwe zagrożenie, tym bardziej jeśli masz już owocujące czereśnie.
Pozdrawiam! Gienia.
emek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Gieniu,Tak pędy są zdrewniałe, ładnie zakończone pąkiem szczytowym, nawóz odmierzony aptekarsko i zastosowany ściśle w terminie. Obornika w dołki nie dawałem ale solidne doły wykopałem wierzchnią ziemię na spód w/g sztuki, no i podlewałem co drugi, trzeci dzień. Około 60 nasadzeń, przyjęcie 100% Teraz co do robini, tabliczek itp.to temat mam przestudiowany i lekcje odrobione. Odmian mam chyba ze siedemnaście :D od Rivana począwszy przez Verę, Kordię kończąc na najpóźniejszych Reginach, Irenach i Fabiolach. Zastanawiam się czy już w przyszłym roku na pierwsze zawiązanie zastosować opryski przeciw nasionnicy by nie dać jej możliwości opadu larw do ziemi skąd na pewno w przyszłym roku wylezą. Z drugiej strony tych owoców będzie jednak nie jakaś wielka ilość żeby ich w całości nie zebrać co też nie dopuści do tego by się zakopały. Plan mam taki by powiesić lepy i w tym roku tylko obserwować i tabliczki i owoce, zanotować obserwacje żeby ustalić plan na kolejny rok, chyba że ktoś już ma takie doświadczenie i odpowie bym pryskał i na nic nie czekał...

Pozdrawiam, Przemek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli w okolicy nie ma starszych czereśni albo wiśni , to nie masz się czego, póki co obawiać. Z czasem jednak problem się pojawi. Faktycznie, lekcje odrobiłeś - to bardzo rozsądne . A najlepiej z nasionnica poradzą sobie kury, a jakie są zadowolone ! A jajka jakie pyszne! Tylko skąd wziąć kury ?
O, i uzupełnij w swoim profilu miejsce, bądź rejon zamieszkania, proszę. To wiele ułatwia.
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Z tymi kurami to przesada . Mam kury , a w tym roku robale w owocach też miałam .
Co prawda tragedii nie było , ale na przyszły rok dokładniej przyłożę się do ochrony .
Szkoda by robale zajadały się owocami .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No popatrz Anula, a tak się pewien znajomy gospodarz na wsi chwalił, który ma wybieg dla kur pod czereśniami właśnie! Ani jednego robaczka! Fakt, jedliśmy te owoce, rzeczywiście zdrowe były. Jajka też miał super. Kurze oczywiście. :D
Pozdrawiam! Gienia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Tak się z tymi kurami w tym roku oszukałam . Do tej pory były chyba bez robaków , tak mi się
przynajmniej wydawało . Do tego roku . Znajoma , taka co to wszystko sprawdza pięć razy , zajrzała
do środka i mówi , że są robaki . Mnie aż zatkało . Jak to , przecież nic nie widać . ;:oj
A ta mi pokazuje , maleńka liszka . Myślałam , że ją uduszę . Pewnie byśmy zjedli i nic nie zauważyli.
Za karę nic z ogrodu ode mnie nie dostanie , tak pomyślałam wtedy , teraz mi przeszło .
Noce były bardzo ciepłe a to podobno sprzyja i bywa nawet kilka lotów .
Zimno żle , za ciepło też nie dobrze .
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Do oprysku trzeba wiedzieć miej więcej kiedy dane drzewo ma owoce dobre do zbioru. U mnie na przykład to około 20 czerwiec. Karencja na Mospilan 14dni. Z tego co zauważyłem to te robactwo zaczyna latać z końcem maja, początkiem czerwca.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Tak z czystej ciekawości, czy ktoś ma pewną odmianę czereśni Vega, albo Büttnera Czerwona ? Jeśli tak to prosił bym o rzucenie okiem. Owoce z tego roku są mega dojrzałe, bo z 30 czerwca, zaczęły dochodzić ok 17 czerwca.
Owoce z 2018
Obrazek
Owoce z tego roku
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
emek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kamil, za dwa trzy lata jak zaowocują to Ci odpowiem bo mam te i te :wink:
emek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Planując wiosenne zabiegi po cięciu formującym korony, zastosuję oprysk miedzianem 350 i gdzieś wyczytałem że dobrze jest dodać Topsin M 500SC ale nie zanotowałem w jakiej ilości należy to uczynić...? Ma ktoś wiedzę w tym temacie?...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”