Choroby róż Cz.1
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroby róż
Moje róże w tym sezonie cierpią na jakieś niedobory, albo może choroby ? Na początku wszystko było OK, ale teraz liście wielu róż, przeważnie środkowe wyglądają jakby miały chlorozę. Oprysk chelatem żelaza zrobiłam, poprawy nie widać Co może być przyczyną ? Róże na zimę były kopczykowane kompostem, wiosną rozgarnięty i nawożone gnojówką z obornika, w maju i czerwcu gnojówka z pokrzyw.
Pozdrawiam Eugenia
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Geniu,daj żelazo dolistnie i podlewaj magiczną siłą.To nie tak szybko działa,trzeba trochę czasu.Same nawozy organicznie nie wystarczą, zwłaszcza na lekkich piaskowych glebach.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Dziękuję Alu! Chyba nie ma wyjścia, jutro rano jeszcze raz oprysk z żelaza i może siarczanu magnezu + saletra potasowa - bo mam i do ogrodniczego po magiczną siłę do róż, ciekawe co ma w składzie?
Pozdrawiam Eugenia
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Wszystko co potrzeba różom w takiej sytuacji.Mikro i marko-elementy.Bo to wskazuje na brak żelaza /młode liście/ i też manganu /starsze liście/.Dobre pomysł z siarczanem magnezu,Twoja ziemia pewno zasadowa ,więc musisz unikać przewapnowania.Może lepszy od saletry był by siarczan potasu.Ale jak dasz magiczną siłę to wystarczy.
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
Proszę o pomoc, nie wiem co jest mojej Rosarium Uetersen. liście to mozaika jak na poniższym zdjęciu gdzieś już o czymś takim na forum czytałam ale nie mogę tego odszukać. Czy to jest niedobór jakiegoś składnika może żelaza ?
Pozdrawiam Olga
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja nie jestem ekspertem od chorób róż, ale jak widzę takie przebarwienia na liściach, daję żelazo.
Chciałam zapytać, czy ktoś spotkał się z takim zniekształceniem pąków kwiatowych:
Pąki nie mogły się rozwinąć więc je ścięłam.
Chciałam zapytać, czy ktoś spotkał się z takim zniekształceniem pąków kwiatowych:
Pąki nie mogły się rozwinąć więc je ścięłam.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od spodu liść obejrzyj od kątem przędziorka.olga-s1 pisze:Proszę o pomoc, nie wiem co jest
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- olga-s1
- 100p
Miłka na zdjęciach widać że róża ma pełno mszyc, musisz się ich pozbyć i nie obcinaj pąków.
Maryann na mojej rosarium nie ma skoczków, to chyba jednak jakiś grzyb bo ta mozaika żółto-zielona na liściach zmienia się w czerwone plamy.Czekam może ktoś jeszcze zechce mi pomóc będę bardzo wdzięczna.
, , ,
Maryann na mojej rosarium nie ma skoczków, to chyba jednak jakiś grzyb bo ta mozaika żółto-zielona na liściach zmienia się w czerwone plamy.Czekam może ktoś jeszcze zechce mi pomóc będę bardzo wdzięczna.
, , ,
Pozdrawiam Olga
- olga-s1
- 100p
Zapomnałam dodać że 2 dni temu popryskałam swoją Rosarium preparatem Domark przeciw grzybowi. Czy czerwone przebarwienia mogły powstać na skutek tego oprysku?
,
,
Pozdrawiam Olga
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pąki obcięłłam już dawno, bo były tak zniekształcone, że nie mogły się rozwinąć przez wiele dni. Bez sensu zostawiać coś, co nie ma racji bytu. Wiedziałam, że ktoś zwróci uwagę na mszyce Wierz mi, że to nie przyczyna. Na wielu różach i daliach mam mszyce. Zrzucam je ręcznie codziennie, ale one nie robią zbytniego spustoszenia. Nie demonizowałabym ich obecności.
Liście pod pąkami były również zniekształcone, takie wąskie. Myslę, ze przycięcie jej nie zaszkodzi, tylko spowoduje, ze się rozkrzewi Tylko nadal nie wiem, co to mogło być!
Liście pod pąkami były również zniekształcone, takie wąskie. Myslę, ze przycięcie jej nie zaszkodzi, tylko spowoduje, ze się rozkrzewi Tylko nadal nie wiem, co to mogło być!
Miłka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 11:01
Proszę pomóżcie mi zidentyfikować problem, wszystkie moje róże chorują w tym roku. Nie wykształcają się nowe pędy, brązowieją, karłowacieją, wychodzą cienkie nitki zamiast liści które pózniej czarnieją i kruszą się jak po spaleniu.Róze nie mają zadnych kwiatów i wygladają tragicznie. Dodam ze po zauwazeniu problemu ściełam róze ponownie na początku czerwca, niestety to nic nie pomogło.Mieszkamy w Anglii tu nie ma takich preparatow jak w Polsce, róze psikamy uniwersalnym srodkiem na mszyce i grzyby.W tym roku uzylismy ten sam co w poprzednich więc nie sądze zeby to on popalił róze. Raczej wyglada mi to na chorobę, tylko pytanie na jaką...w tym roku kupilismy nową pnącą David Austeen, i jest tez chora, nic nie urosła.
Będę wdzieczna za wszelie sugestie,Płakać mi się chce jak na nie patrzę, ogród taki smutny
Będę wdzieczna za wszelie sugestie,Płakać mi się chce jak na nie patrzę, ogród taki smutny
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
natina0, miałam coś podobnego zobacz w tym wątku str 62 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=854 , już jest wszystko ok, nic nie robiłam oberwałam te okropne pędy a róża wypuściła nowe gałązki, gdzieś na dalszej stronie jest foto jak ładnie odbiła, teraz jest większa, zapączkowała właśnie kwitnie ale jeszcze nie zrobiłam zdjęć.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
@olga-s1 to; objawy niedoboru manganu.@takasobie, liście jak u wierzby i niedorozwinięte pąki kwiatowe to;objawy niedoboru cynku,@natina0, prawdopodobnie również brak tego mikroelementu.Pozdrawiam klakier.