Asiu miałam cebulę Tosca, na oko podobna do Tropea rossa lunga. Robiłam z niej rozsadkę. Ja z nasion każdej odmiany cebuli,jaka mi wpadnie w ręce to robię rozsadę i jeszcze się nie zawiodłam.
Telimenka, właśnie chodzi o to , ze nie bardzo mi się chce robić rozsady z tej cebuli.
Robię już z exibition i brak miejsca na parapetach niestety ogranicz mnie.
Na tej mojej napisane jest , ze to średnio wczesna cebula, dlatego chciałam ja posiać bezpośrednio do gruntu, na wzniesiona grządka , razem z marchewka. W sumie będę ja chciała jeść na bieżąco , razem ze szczypiorkiem
Natomiast Tosca, to średnio późna cebula….
Asia
Asiu masz wątpliwości czy siać wprost go gruntu? Myślę że warto, urośnie późniejsza niż z rozsadki. Przecież jak nie wiedziałam, że można z rozsady cebulę sadzić to siałam normalnie do ogrodu. I chyba wszyscy tak kiedyś siali.
Posadziłam, ( nie mogłam się powstrzymać)wsypałem na grządkę (podwyższona) kompostu i posadziła cebulkę.
Cześć większej , na szczypior i malutkie ,sopelek, na cebulę.
Jutro nasypie na druga kompostu i posieje groszek
Sezon rozpoczęty.
Posadziłam kilka dni temu szalotkę na szczypior . Wczoraj jedną sprawdziłam i już miała korzonki .
Zakwitła mi latem cebula zimująca . Zbiorę nasiona , nie mam pomysłu jak je wyczyścić i pewnie
wysieję . Bezpośrednio do gruntu , już mam dosyć obstawiania się doniczkami .
Ania ,ja po woli zaczynam , rozkręcam się z obstawianiem doniczek.
Ale ja nie mam dużych możliwości ,tzn do dyspozycji 5 parapetów i pół ,bo drugą połowę zajął pies....posiałam exibition do Muli palety po 4 nasionka ,do tych większych oczek, chyba 4 cmx 4 cm , a Alis do najmniejszych chyba 2 cm na 2 cm po dwa nasiona.
Bedę chciała jak najszybciej wynieść na działkę ,bo zaczynam z paprykami a potem z pomidorami.
Dymki posadziłam też nie wiele, kupiłam 20 dkg.
W naszym ulubionym 'owadowym" sklepie pojawiła się dymka. Odmiana Stuttgarter Riesen. Odmiana średnio późna, dobrze się przechowuje, cebule duże, spłaszczone. Od dawna nie uprawiałam cebuli ale się skusiłam
Piękna cebula. Powiedz czy to jest jakaś konkretna odmiana czy po prostu dymka? Czy widzisz różnicę w zależności od terminu sadzenia(lepiej wcześniej,później)?
Jest to cebula zimowa z dymki odmiany Senshyu yellow. Co do terminu sadzenia, to raczej też loteria w sensie pogody. Dlatego staram się zawsze sadzić w conajmniej dwóch lub trzech terminach. Zawsze to rozciąga zbiór. A w sezonie to przynajmniej dla mnie korzystne.
Dzięki. Mi to najbardziej chodzi o taki wczesny wiosenny szczypiorek. Wiem że można w domu cebulę wsadzić i też będzie, ale satysfakcja że już mam swoje bezcenna. W tym roku na pewno spróbuje.