Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Etam, pociepli się to i wylezą;) Do doniczek warto głównie te, które długo dojrzewają.. Też sieję część do gruntu.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O rany, ja jeszcze dosiewanie uskuteczniam, a wy już o gruncie... Ja bym się nie spieszyła, warto poczekać aż pogoda się ustabilizuje, ziemia ociepli i przeschnie, nie wiem jak u Was, ale u mnie na zewnątrz błoto. Od wtorku zapowiadają dobrą pogodę i wtedy będę wynosiła doniczki na balkon, w gruncie wylądują jak będą optymalne warunki.
Loeb, jak Ci wzeszły "Honey Bear"? Ja testowo wsadziłam 2 sztuki, jedna wylazła parę dni temu (z 16 kwietnia), a drugiej nie widać rekordzistką jest chyba delicata, sprawdziłam, korzonek jest, ale nie spieszy się do góry...
Loeb, jak Ci wzeszły "Honey Bear"? Ja testowo wsadziłam 2 sztuki, jedna wylazła parę dni temu (z 16 kwietnia), a drugiej nie widać rekordzistką jest chyba delicata, sprawdziłam, korzonek jest, ale nie spieszy się do góry...
-
Moje testowe już w gruncie zdążyły 2-3 razy się przymrozić i odbić.. Także nie śpieszyłabym się tak, ta pogoda dziwna jest;) W efekcie mam 2 dyniowe zwłoki i 2 kombatantów. Muszę przyznać, że dzielnie się trzymają.
Wegetarianka: pojęcia nie mam, pogubiłam się ja mam ok 20 odmian samych dyń w tym roku posianych w tej chwili, ale z tego co pamiętam coś tam wyszło z tego. Chyba sobie zacznę spisywać co jak wyłaziło, mniej stresu na przyszłość, bo widzę, że styl mają bardzo różny co poniektóre. Delikata powoli wyłaziła a później jak już wylazła dostała kopa, także spokojnie;)
Wegetarianka: pojęcia nie mam, pogubiłam się ja mam ok 20 odmian samych dyń w tym roku posianych w tej chwili, ale z tego co pamiętam coś tam wyszło z tego. Chyba sobie zacznę spisywać co jak wyłaziło, mniej stresu na przyszłość, bo widzę, że styl mają bardzo różny co poniektóre. Delikata powoli wyłaziła a później jak już wylazła dostała kopa, także spokojnie;)
-
- 200p
Ja z notesem w tym roku wzięłam się za dynie i z przyklejanymi etykietkami z datą siewu i odmianą. Wyszło dużo więcej niż planowałam, a wciąż oglądam inne, które też chętnie bym uprawiała
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie dynie posiane 15 kwietnia wzeszły następująco :
Dynia:
Marina wzeszły 2 na 2
Delicata wzeszła 1 (w dodatku z uszkodzonymi liścieniami) na 3
Jumbo wzeszły 3 na 3
Hokkaido wzeszło 8 na 9
Muscate wzeszło 2 na 2
Olbrzymia wzeszły 2 na 2
Acorn wzeszły 3 na 3
Justyna wzeszła 1 na 3
Atlantic Giant wzeszła 1 na1 .
Zastanawiam się też nad wsadzeniem już do gruntu po w prognozach długoterminowych przymrozków nie widać (ale też te dłuższy prognozy zwykle nie są dokładne)
Dynia:
Marina wzeszły 2 na 2
Delicata wzeszła 1 (w dodatku z uszkodzonymi liścieniami) na 3
Jumbo wzeszły 3 na 3
Hokkaido wzeszło 8 na 9
Muscate wzeszło 2 na 2
Olbrzymia wzeszły 2 na 2
Acorn wzeszły 3 na 3
Justyna wzeszła 1 na 3
Atlantic Giant wzeszła 1 na1 .
Zastanawiam się też nad wsadzeniem już do gruntu po w prognozach długoterminowych przymrozków nie widać (ale też te dłuższy prognozy zwykle nie są dokładne)
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mam nasiona dyni, ale nie wiem co to za odmiana - sama wydłubałam z dyni. Jak wysieję na kompost teraz, to zdąży dojrzeć?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
z reguły, dynie do gruntu sieje się po 15 maja, tak więc ta Twoja, teraz posiana, spokojnie powinna dojrzeć
-
- 200p
Kompost to dobre miejsce dla dyni, czasu wystarczy, tylko jeśli chodzi o smak trochę ryzykownie, jeśli skrzyżowała się w trakcie uprawy z jakąś inną (co przenosi z nasionami), to może wypaść ciekawie lub bardzo źle, Twój wybór.
Chudziaku, u mnie też 2 roślinki wylazły nadpsute, usunęłam je, podobnie jak 1 z podkręconymi listkami.
W temacie wysadzania do gruntu już pisałam, ziemia dla dyni powinna być ciepła i przesuszona słońcem, mnie byłoby szkoda- zbyt ryzykownie, teraz za oknem znowu leje :/
Wszystkim dyniomaniakom bardzo nie polecam ;) książki Amy Goldman "The compleat sguash...", można dostać jeszcze większego świra niż do tej pory
Chudziaku, u mnie też 2 roślinki wylazły nadpsute, usunęłam je, podobnie jak 1 z podkręconymi listkami.
W temacie wysadzania do gruntu już pisałam, ziemia dla dyni powinna być ciepła i przesuszona słońcem, mnie byłoby szkoda- zbyt ryzykownie, teraz za oknem znowu leje :/
Wszystkim dyniomaniakom bardzo nie polecam ;) książki Amy Goldman "The compleat sguash...", można dostać jeszcze większego świra niż do tej pory
Nigdy nie robiłem rozsady dyni w domu zawsze bezpośredni siew. Nie mam na to miejsca. A ciepło już na placu dziś popadało to trzeba wykorzystać okazjęforumowicz pisze:Nie wiem ,czy to jest dobry pomysł. Osobiście wolałbym posiać ją do doniczek, bo wtedy masz szanse zapewnić podłożu optymalną temperaturę do wschodów.
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Mam pytanie..
Moje dynie już mają pączki..
Pytanie mam..
Czy mogę je wysadzić jak już będą miały kwiaty..czy trzeba wcześniej..
Boję się zimna..
Moje dynie już mają pączki..
Pytanie mam..
Czy mogę je wysadzić jak już będą miały kwiaty..czy trzeba wcześniej..
Boję się zimna..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
wegetarianko właśnie zmierzyłam temperaturę gleby u mnie i na głębokości ok 7-8 cm jest od 10,7 do 11,5 st C .Jaką temperaturę ziemi preferują dynie.
-
... Dynie preferują dodatnią na powierzchni ziemi, to na pewno;) Jeśli nie macie ich jak przykryć na noc a później na dzień odkryć, to ja bym na waszym miejscu nie wysadzała sadzonek. Posiać już można spokojnie.
Mam niestety tę samą dolegliwość;) Ja mam opisane na doniczkach co jest co, dat siewu nie zapisuje bo to i tak różnie wychodzi.. A Ty jeszcze Amy Goldman czytasz, to już prawie masochizm;P Arbuzową jej też masz?wegetarianka pisze:Ja z notesem w tym roku wzięłam się za dynie i z przyklejanymi etykietkami z datą siewu i odmianą. Wyszło dużo więcej niż planowałam, a wciąż oglądam inne, które też chętnie bym uprawiała
Hej. Założyłam pracę badawczą nt. uprawy dyni olbrzymiej Hokkaido. Z różnych źródeł wyczytałam, że warte są nawozy: saletra amonowa, siarczan potasu i superfosfat. Te dwa pierwsze mogę znaleźć w ogrodniczych i na Internecie, ale problem pozostaje z superfosfatem. Czy wiecie może gdzie mogę go kupić? (ewentualnie może polecacie jakieś inne nawozy sztuczne do uprawy dyni?)
Jeżeli ktoś stosował w/w nawozy sztuczne do uprawy dyni, to może podzieli się informacją nt. proporcji tych nawozów? W Internecie wyszukałam info o proporcjach w skali hektara, natomiast moja działka będzie wynosić tylko 32 m2 (20 dyń).
Różne źródła mówiły co innego, jednak ze źródła bardziej wiarygodnego wyliczyłam proporcje:
saletra amonowa- 1.5 kg
superfosfat potrójny- 1.5 kg
siarczan potasu- 1 kg
Czy według bardziej doświadczonych ogrodników, te proporcje wydają się logiczne?
Także z pewnych źródeł wywnioskowałam, że nawozy te należy rozłożyć na glebie przed wsadzeniem siewek- czy dobrze myślę?
Bardzo cenne by były jakieś wskazówki
Jeżeli ktoś stosował w/w nawozy sztuczne do uprawy dyni, to może podzieli się informacją nt. proporcji tych nawozów? W Internecie wyszukałam info o proporcjach w skali hektara, natomiast moja działka będzie wynosić tylko 32 m2 (20 dyń).
Różne źródła mówiły co innego, jednak ze źródła bardziej wiarygodnego wyliczyłam proporcje:
saletra amonowa- 1.5 kg
superfosfat potrójny- 1.5 kg
siarczan potasu- 1 kg
Czy według bardziej doświadczonych ogrodników, te proporcje wydają się logiczne?
Także z pewnych źródeł wywnioskowałam, że nawozy te należy rozłożyć na glebie przed wsadzeniem siewek- czy dobrze myślę?
Bardzo cenne by były jakieś wskazówki