Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
Odetnij tą odnogę przy pniu, musiała wejść w nią infekcja. Posyp albo po zrób papkę cynamonu z wodą i tym posmaruj miejsce cięcia.
Oprysk możesz ponowić.
Oprysk możesz ponowić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 sie 2019, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam odciąć wszystkie 3 pióropusze? Na każdym coś było. Nie lepiej zobaczyć co będzie po oprysku?
- norbert76
Twój wybór, ew. możesz jeszcze poczekać, ale to zawsze jest ryzyko. Może to dotyczyć tylko jednego, najstarszych liści, ale może coś siedzi głębiej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cześć wszystkim!
Na wstępie muszę zaznaczyć, że w temacie roślin jestem bardzo początkująca, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jakiś czas temu dostałam Jukkę, wtedy miała za małą donicę, została przesadzona do większej donicy. W sklepie ogrodniczym nie mieli odpowiedniego podłoża, ale pracownik polecił, aby kupić uniwersalne podłożę i po kilku tygodniach nawieźć odpowiednim nawozem. Wydaje mi się, że był to błąd, ponieważ z czasem jukka wygląda coraz gorzej. Załączam fotografię. Dodam, że po przesadzeniu została obficie podlana, nie wiem czy nie za bardzo, ponieważ od tamtego czasu (minęły dwa tygodnie) podłoże jest cały czas wilgotne. Jukka stoi w najbardziej nasłonecznionym miejscu w mieszkaniu, przy oknie.
Co zrobić żeby ją uratować? Mogę jakoś jej pomóc?
Z pozdrowieniami,
Cyntia
Na wstępie muszę zaznaczyć, że w temacie roślin jestem bardzo początkująca, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jakiś czas temu dostałam Jukkę, wtedy miała za małą donicę, została przesadzona do większej donicy. W sklepie ogrodniczym nie mieli odpowiedniego podłoża, ale pracownik polecił, aby kupić uniwersalne podłożę i po kilku tygodniach nawieźć odpowiednim nawozem. Wydaje mi się, że był to błąd, ponieważ z czasem jukka wygląda coraz gorzej. Załączam fotografię. Dodam, że po przesadzeniu została obficie podlana, nie wiem czy nie za bardzo, ponieważ od tamtego czasu (minęły dwa tygodnie) podłoże jest cały czas wilgotne. Jukka stoi w najbardziej nasłonecznionym miejscu w mieszkaniu, przy oknie.
Co zrobić żeby ją uratować? Mogę jakoś jej pomóc?
Z pozdrowieniami,
Cyntia
- norbert76
No cóż, juka może rosnąć w uniwersalnej ziemi, ale musi być mocno przepuszczalne, czyli mieszasz ją ze żwirkiem o frakcji 2 - 4 mm w proporcji ok. 2:1.
Dodanie rozluźniacza dotyczy w zasadzie praktycznie wszystkich roślin doniczkowych za wyjątkiem storczyków.
Czyli musisz przesadzić jeszcze raz i wtedy sprawdzisz stan korzeni. Jak będą jakieś pogniłe, odcinasz je i posypujesz sproszkowanym węglem. Po tym zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin.
Dodanie rozluźniacza dotyczy w zasadzie praktycznie wszystkich roślin doniczkowych za wyjątkiem storczyków.
Czyli musisz przesadzić jeszcze raz i wtedy sprawdzisz stan korzeni. Jak będą jakieś pogniłe, odcinasz je i posypujesz sproszkowanym węglem. Po tym zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Topsin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy jeśli znajdę podłoże do Jukk i palm to również wymieszać je ze żwirkiem czy nie ma takiej konieczności?
- norbert76
Zawsze mieszamy z rozluźniaczem. Ziemia do palm to taka ziemia uniwersalna zwykle z dodatkiem piasku. Niemniej i tak powinno dać żwirek albo perlit.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź. Przesadziłam i czekam na poprawę
Witam. Norbert76 dzięki Tobie uratowałam kilka moich roślinek, a mój cykas który żółkł w zeszłym roku, kilka dni temu wypuścił nowe listki . Dzis kupiłam nowego członka mojej roślinnej brygady-jukke . Zaraz zaraz lecę go przesadzać. Nie wiem dlaczego, ale jak ja kupiłam, to od razy pomyślałam o tobie i że, za jakiś czas znów będę potrzebowała twojej pomocy.
"Płacząca" juka
Czesc,
od kilku dni jestem posiadaczem juki, jest mocno przechylona lisciami na dol. Czy sa sposoby by juke jakos formowac tu tez "wyprostowac"? myslalem by ja podwiesic by regularnie nabierala ksztaltu ale nie wiem czy to zaskutkuje. Pewnie mozna tez przez odciecie odnogi w miejscu zakrzywienia ale troche mi jej szkoda, mam nadzieje ze jest jakis inny sposob jeśli nie to w jakim miejscu powinienem uciac juke zeby zrobic z niej nowa rosline? Jak to zrobic?
Zalaczam tez zdjecie juki
Pisownia. Proszę używać wszystkich polskich liter/N.
od kilku dni jestem posiadaczem juki, jest mocno przechylona lisciami na dol. Czy sa sposoby by juke jakos formowac tu tez "wyprostowac"? myslalem by ja podwiesic by regularnie nabierala ksztaltu ale nie wiem czy to zaskutkuje. Pewnie mozna tez przez odciecie odnogi w miejscu zakrzywienia ale troche mi jej szkoda, mam nadzieje ze jest jakis inny sposob jeśli nie to w jakim miejscu powinienem uciac juke zeby zrobic z niej nowa rosline? Jak to zrobic?
Zalaczam tez zdjecie juki
Pisownia. Proszę używać wszystkich polskich liter/N.
- norbert76
Jak się nie da naprostować do pionu za pomocą palika bambusowego to trzeba uciąć.
Przede wszystkim trzeba zapewnić jej słoneczne stanowisko przy oknie.
Przede wszystkim trzeba zapewnić jej słoneczne stanowisko przy oknie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam
Czy rozjaśnione liście jukki na zdjęciach są efektem chłodu jaki cały czas panuje nocami (w nocy 5-7 stopni), czy może od słońca ? Dodam że póki co nie nawoziłem. Rośliny po zimie dwa tygodnie temu wystawiłem na dwór (zimowały w jasnym pomieszczeniu temp 8-18 stopni, może doznały szoku jak je wystawiłem z tej temp.? Teraz na dworze zmienne temp od 5 stopni w nocy do 23 w dzień bywało)...?
Czy rozjaśnione liście jukki na zdjęciach są efektem chłodu jaki cały czas panuje nocami (w nocy 5-7 stopni), czy może od słońca ? Dodam że póki co nie nawoziłem. Rośliny po zimie dwa tygodnie temu wystawiłem na dwór (zimowały w jasnym pomieszczeniu temp 8-18 stopni, może doznały szoku jak je wystawiłem z tej temp.? Teraz na dworze zmienne temp od 5 stopni w nocy do 23 w dzień bywało)...?
- norbert76
No cóż, tak się kończą ewidentne błędy uprawowe...
Po pierwsze każdą roślinę, którą można wystawić na zewnątrz trzeba bezwzględnie aklimatyzować zarówno do temperatury otoczenia, a przede wszystkim do słońca. Nie ma tutaj znaczenia dotychczasowe jasne stanowisko. Szyba działa jak filtr, więc wystawienie nagle na słońce kończy się poparzeniami słonecznymi, które już nie cofną.
Druga sprawa, jeśli przez kilka miesięcy trzymasz roślinę w temperaturze pokojowej, to również nie możesz nagle wystawić na tak niskie temperatury, bo w ten sposób narażasz na szok termiczny. Z tego co pamiętam, nie uprawiasz roślin od wczoraj...
Te liście mocno trzymają się w roślinie, czy po lekkim pociągnięciu łatwo wychodzą?
Po pierwsze każdą roślinę, którą można wystawić na zewnątrz trzeba bezwzględnie aklimatyzować zarówno do temperatury otoczenia, a przede wszystkim do słońca. Nie ma tutaj znaczenia dotychczasowe jasne stanowisko. Szyba działa jak filtr, więc wystawienie nagle na słońce kończy się poparzeniami słonecznymi, które już nie cofną.
Druga sprawa, jeśli przez kilka miesięcy trzymasz roślinę w temperaturze pokojowej, to również nie możesz nagle wystawić na tak niskie temperatury, bo w ten sposób narażasz na szok termiczny. Z tego co pamiętam, nie uprawiasz roślin od wczoraj...
Te liście mocno trzymają się w roślinie, czy po lekkim pociągnięciu łatwo wychodzą?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta