![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wpadłam na ten watek i już tu zostanę i będę korzystać z przepisów , ![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
juda jak zrobiłaś? a może Twoje lepsze?
to dawaj, pomidorów mam jeszcze mnóstwo do zagospodarowania, a przetworom mówię już stanowcze NIE!
a o jakiej rzodkwi i w czym Ty piszesz? coś nie nadążam za Wami![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
a o jakiej rzodkwi i w czym Ty piszesz? coś nie nadążam za Wami
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nic rewelacyjnie jeżeli chodzi o placki: pomidory, pory, troszkę szczypiorku ,ser żółty, papryczkę chili i dołożyłam fasolki szparagowej ze słoika(z cebulą marchewką ) + mąka jajka..nie dodaję różnych przypraw bo nie mam młodziezy a my mamy oporne kubki smakowe a szczególnie mój M
Zastanawiam się nad dodaniem dyni bo u mnie jest hitem i dodaję do wszelkiego rodzaju placuszków .
Mam zamiar robić drożdżak dyniowy z kruszonka . na mleku to codziennie sobie gotuję i dodaję albo makaron albo kaszę jaglaną albo robię kluski kladzione.
A w wersji obiadowej to smakuje nam zupa dyniowo-porowa z ziemniakami.
Rzodkiew; to długa biała i teraz muszę z niej kombinować![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Mam zamiar robić drożdżak dyniowy z kruszonka . na mleku to codziennie sobie gotuję i dodaję albo makaron albo kaszę jaglaną albo robię kluski kladzione.
A w wersji obiadowej to smakuje nam zupa dyniowo-porowa z ziemniakami.
Rzodkiew; to długa biała i teraz muszę z niej kombinować
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to wariacje na temat placków pomidorowych
ja dodałam porządnie zblanszowanego utartego kalafiora do tych placków, też dobre
A myślałam, że już coś wykombinowałaś z rzodkwi. Rzadko jadaliśmy i najczęściej surówkę. Ale jak poczytałam co to można z nią zrobić
to stwierdzam, że nasza kuchnia jest jakby uboga w pomysły z prostych warzyw
Wczoraj w ramach eksperymentu rzodkiew została utarta na cienkie paski i przysmażona na oleju z solą i pieprzem i ociupinką bulionu drobiowego, smak świetny, zupełnie nie rzodkwi.
No to się wzięłam za przetłumaczenie przepisu na to chińskie cóś z rzodkwi na parze, a potem przysmażane. Tylko ta kleista mazia z mąki mnie jakoś nie przekonuje...nie wiem.
Dokładnie to tak wygląda jak niżej, ale już kombinuję co by tu podmienić
żeby to było nasze, z naszych produktów które są pod ręką. Jak macie jakiś pomysł to może coś nam razem wyjdzie
Chińskie ciasto na parze z białej rzodkwi
Składniki na patelnię:
- 50 g krewetki suszone - umyte i drobno pokrojone (no niby w sklepie są i nawet nie takie drogie)
- 4 kiełbaski (wieprzowe, podsuszane, wędzone z przyprawami) ? dobno pokrojone (typu śląska/myśliwska)
- 20 średnich grzybów (shitake/boczniak/pieczarka/ a może opieńki??) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min, drobno pokrojone (wody po moczeniu nie wylewać)
- 5 przegrzebek (małże) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min drobno pokrojone w paseczki (wody po moczeniu nie wylewać) (drogie jak jasny gwint
może by tak świeży łosoś/karp??)
- 1 kg rzodkwi białej ? obrana, utarta na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- cukier
- sól
- bulion drobiowy instant
- pieprz mielony
Ciasto:
- 25 g skrobi zbożowej (kukurydziana/pszenna/ost. ziemniaczana)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 ml wody po moczeniu przegrzebek i obgotowywaniu grzybów
Do wykonania potrzebny:
Garnek do gotowania na parze
Tortownica ? spód tortownicy wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia (papier położyć na dno i spiąć, będzie wystawać na zewnątrz), wewnątrz całość tortownicy wysmarować olejem
Papier do pieczenia
Oliwa/olej
Wykonanie:
? Na patelnię z gorącym olejem wrzucić po kolei stale mieszając: krewetki, kiełbaskę, grzyby, przegrzebki. Po dodaniu ostatniego składnika smażyć jeszcze 5 minut. Przerzucić do miski.
? Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić rzodkiew, smażyć 6 minut mieszając, dodać imbir. Zostawić na małym ogniu.
? W międzyczasie zrobić ciasto: wsypać do czystej miski mąkę i skrobię, wymieszać, powoli wlać wodę po moczeniu grzybów i przegrzebek jednocześnie mieszając.
? Do rzodkwi która się smaży na patelni wsypać ciągle mieszając: 1,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki suchego bulionu drobiowego, 0,5 łyżeczki pieprzu
? Do przyprawionej gorącej rzodkwi wlać całe ciasto z miski, wyłączyć ogień pod patelnią, dobrze wymieszać i dodać garść drobno pokrojonego młodego szczypiorku (z cebulki). Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zawartość miski z pkt 1 ? krewetki, grzyby.., dobrze wymieszać. Usmażyć, żeby trochę odparowało. Masa ma być gęsta. Wyłączyć ogień.
? Do tortownicy wrzucić gorącą masę, wyrównać
? Wstawić tortownicę do garnka na parze, gotować od 1do 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patykiem czy ciasto jest ok. (nie lepi się do patyka po przekłuciu).
? Po wyjęciu i ochłodzeniu, ciasto pokroić na kawałki i usmażyć na patelni z olejem.
Zamiast typowego garnka do gotowania na parze może być zwykły garnek z podkładką nad wodą, tortownica do środka, garnek przykryty pokrywką; zamiast tortownicy mogą być foremki keksówki
Coś z tego w najbliższym czasie będę chciała wymodzić![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
A myślałam, że już coś wykombinowałaś z rzodkwi. Rzadko jadaliśmy i najczęściej surówkę. Ale jak poczytałam co to można z nią zrobić
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Wczoraj w ramach eksperymentu rzodkiew została utarta na cienkie paski i przysmażona na oleju z solą i pieprzem i ociupinką bulionu drobiowego, smak świetny, zupełnie nie rzodkwi.
No to się wzięłam za przetłumaczenie przepisu na to chińskie cóś z rzodkwi na parze, a potem przysmażane. Tylko ta kleista mazia z mąki mnie jakoś nie przekonuje...nie wiem.
Dokładnie to tak wygląda jak niżej, ale już kombinuję co by tu podmienić
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![;:4](./images/smiles/grouphug.gif)
Chińskie ciasto na parze z białej rzodkwi
Składniki na patelnię:
- 50 g krewetki suszone - umyte i drobno pokrojone (no niby w sklepie są i nawet nie takie drogie)
- 4 kiełbaski (wieprzowe, podsuszane, wędzone z przyprawami) ? dobno pokrojone (typu śląska/myśliwska)
- 20 średnich grzybów (shitake/boczniak/pieczarka/ a może opieńki??) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min, drobno pokrojone (wody po moczeniu nie wylewać)
- 5 przegrzebek (małże) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min drobno pokrojone w paseczki (wody po moczeniu nie wylewać) (drogie jak jasny gwint
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
- 1 kg rzodkwi białej ? obrana, utarta na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- cukier
- sól
- bulion drobiowy instant
- pieprz mielony
Ciasto:
- 25 g skrobi zbożowej (kukurydziana/pszenna/ost. ziemniaczana)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 ml wody po moczeniu przegrzebek i obgotowywaniu grzybów
Do wykonania potrzebny:
Garnek do gotowania na parze
Tortownica ? spód tortownicy wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia (papier położyć na dno i spiąć, będzie wystawać na zewnątrz), wewnątrz całość tortownicy wysmarować olejem
Papier do pieczenia
Oliwa/olej
Wykonanie:
? Na patelnię z gorącym olejem wrzucić po kolei stale mieszając: krewetki, kiełbaskę, grzyby, przegrzebki. Po dodaniu ostatniego składnika smażyć jeszcze 5 minut. Przerzucić do miski.
? Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić rzodkiew, smażyć 6 minut mieszając, dodać imbir. Zostawić na małym ogniu.
? W międzyczasie zrobić ciasto: wsypać do czystej miski mąkę i skrobię, wymieszać, powoli wlać wodę po moczeniu grzybów i przegrzebek jednocześnie mieszając.
? Do rzodkwi która się smaży na patelni wsypać ciągle mieszając: 1,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki suchego bulionu drobiowego, 0,5 łyżeczki pieprzu
? Do przyprawionej gorącej rzodkwi wlać całe ciasto z miski, wyłączyć ogień pod patelnią, dobrze wymieszać i dodać garść drobno pokrojonego młodego szczypiorku (z cebulki). Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zawartość miski z pkt 1 ? krewetki, grzyby.., dobrze wymieszać. Usmażyć, żeby trochę odparowało. Masa ma być gęsta. Wyłączyć ogień.
? Do tortownicy wrzucić gorącą masę, wyrównać
? Wstawić tortownicę do garnka na parze, gotować od 1do 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patykiem czy ciasto jest ok. (nie lepi się do patyka po przekłuciu).
? Po wyjęciu i ochłodzeniu, ciasto pokroić na kawałki i usmażyć na patelni z olejem.
Zamiast typowego garnka do gotowania na parze może być zwykły garnek z podkładką nad wodą, tortownica do środka, garnek przykryty pokrywką; zamiast tortownicy mogą być foremki keksówki
Coś z tego w najbliższym czasie będę chciała wymodzić
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika
Ja Tobie do pięt nie dorastam ...
dla mnie wyższa szkoła jazdy
pewnie zostanę na surówkach już po troszku mieszam różne warzywka na bazie jogurtu, no i z serem jak proponowała lobuzka nawet niezłe robię małe ilości i nawet smakuje a przynajmniej urozmaicenie
Za bardzo z potrawami nie szaleje ale warzyw owoców z własnych "plonów" przejadamy ogromne ilości i pewnie dobrze nam to słuzy bo omijamy apteki
tylko tak sporadycznie
Ja Tobie do pięt nie dorastam ...
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
pewnie zostanę na surówkach już po troszku mieszam różne warzywka na bazie jogurtu, no i z serem jak proponowała lobuzka nawet niezłe robię małe ilości i nawet smakuje a przynajmniej urozmaicenie
![taniec :tan](./images/smiles/taniec.gif)
Za bardzo z potrawami nie szaleje ale warzyw owoców z własnych "plonów" przejadamy ogromne ilości i pewnie dobrze nam to słuzy bo omijamy apteki
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
juda co Ty mówisz
ja właściwie mam pierwszy raz w życiu warzywniak z prawdziwego zdarzenia. Ta ilość ogóków, pomidorów, dyń (na szczęście mogą poleżeć), a teraz rzodkwi mnie przerosła, bo ile można tego zjeść bez przetwarzania. Dlatego ro....zwijam się kulinarnie
Jak zrobiłam surówkę z rzodkwi to hmm...drugi raz tak szybko nie wcisnę, długie zęby moi mają jak są w odwodzie ogórki kiszone np.
No i kombinuję z tą rzodkwią. Na razie spróbowałam usmażyć i jest na prawdę świetna. Zupełnie jak nie rzodkiew. Na pewno będzie do niej pasowć jakaś wędzonka i grzyby, może nawet i suszone ugotowane.
Ja korzystam z tego co mam pod ręką, więc spróbuję dać - może się zdziwisz - purchaweczki chropowate których jest u mnie mnóstwo. Jaki to jest dooobry w smaku grzybek
Żadna tam bezpłciowa opieńka do pięt mu nie sięga. Kto nie spróbował ten nie wie
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![kuchnia ;:137](./images/smiles/chef.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Jak zrobiłam surówkę z rzodkwi to hmm...drugi raz tak szybko nie wcisnę, długie zęby moi mają jak są w odwodzie ogórki kiszone np.
No i kombinuję z tą rzodkwią. Na razie spróbowałam usmażyć i jest na prawdę świetna. Zupełnie jak nie rzodkiew. Na pewno będzie do niej pasowć jakaś wędzonka i grzyby, może nawet i suszone ugotowane.
Ja korzystam z tego co mam pod ręką, więc spróbuję dać - może się zdziwisz - purchaweczki chropowate których jest u mnie mnóstwo. Jaki to jest dooobry w smaku grzybek
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika... Co Ty z tych purchawek robisz? Ona ma kolce, wyglądające mało apetycznie, chociaż wiem, że ten niby stworek jest jadalny. Chyba trzeba ją najpierw wydepilować
, ale jak?
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to jestem ogromnie zdziwiona ... obok purchawek przechodzimy obojętnie , ale nie skusiłabym się , tak bywa ze może i dobre ale to uprzedzenie..
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
wiedziałam
No ale do ciasta chińskiego dam płachetkę kołpakowatą, przypomniałam sobie, że mam zamrożonego gotowca, to i nie będę sobie dokładać roboty. Trzymajcie kciuki - dzisiaj robię tą rzodkiew![;:58](./images/smiles/smile062.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
No ale do ciasta chińskiego dam płachetkę kołpakowatą, przypomniałam sobie, że mam zamrożonego gotowca, to i nie będę sobie dokładać roboty. Trzymajcie kciuki - dzisiaj robię tą rzodkiew
![;:58](./images/smiles/smile062.gif)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Trzymamy
Pochwal się potem efektem koniecznie ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no i zrobiłam
Całkiem zgrabnie to szło, zwłaszcza, że miałam mrożone grzyby i szczypiorek i jakąś resztkę mrożonych krewetek, robiłam tak z ok. połowy porcji z przepisu, ale i tak wyszło 'na bogato'. Na zdjęciach składniki, ciasto przed gotowaniem i moje dzieło
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1830/9d8062716d979b7bm.jpg)
![Obrazek](http://images48.fotosik.pl/469/5aa6484a9efa1733med.jpg)
Na zimno może być, ale dopiero po podsmażeniu znakomite, i ładniej wyglądają takie przyrumienione kostki. A już z ajvarem Slawgosa http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=14 rewelacja. Wyjmuje się z foremki i kroi na kawałki świetnie - cieniutko, grubo jak kto woli.
Kompletnie nie wiem jak opisać smak
Rzodkwi w ogóle nie czuć, co już wcześniej zauważyłam jak się ją podsmaży. Czosnku też i imbiru też
Wszystkie smaki się zlały i jest coś w rodzaju 'bloku' mięsno-jarzynowo-grzybowego, bez wyraźnego wskazania na konkretny składnik. Może to tak ma być.
Gdybym robiła drugi raz po naszemu to w zupełności wystarczy boczek wędzony (ja dałam jeszcze polską kiełbaskę i kawałeczek śląskiej), z grzybów dałabym może jednak surowe pieczarki albo jakieś suszone ugotowane o wyrazistym smaku, krewetki chyba bym sobie darowała. Na taką ilość dodatków jaką dałam to jednak dałabym więcej rzodkwi i mąki. Aaa i dałam mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą jakby kto pytał. W każdym razie Lo Bak Gou w wersji 'na bogato' uważam za bardzo udane jedzonko, wszystkim smakowało. a ja pozbyłam się trzech rzodkwi
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Całkiem zgrabnie to szło, zwłaszcza, że miałam mrożone grzyby i szczypiorek i jakąś resztkę mrożonych krewetek, robiłam tak z ok. połowy porcji z przepisu, ale i tak wyszło 'na bogato'. Na zdjęciach składniki, ciasto przed gotowaniem i moje dzieło
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/1814/f818db372af56c19m.jpg)
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1830/9d8062716d979b7bm.jpg)
![Obrazek](http://images48.fotosik.pl/469/5aa6484a9efa1733med.jpg)
Na zimno może być, ale dopiero po podsmażeniu znakomite, i ładniej wyglądają takie przyrumienione kostki. A już z ajvarem Slawgosa http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=14 rewelacja. Wyjmuje się z foremki i kroi na kawałki świetnie - cieniutko, grubo jak kto woli.
Kompletnie nie wiem jak opisać smak
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Gdybym robiła drugi raz po naszemu to w zupełności wystarczy boczek wędzony (ja dałam jeszcze polską kiełbaskę i kawałeczek śląskiej), z grzybów dałabym może jednak surowe pieczarki albo jakieś suszone ugotowane o wyrazistym smaku, krewetki chyba bym sobie darowała. Na taką ilość dodatków jaką dałam to jednak dałabym więcej rzodkwi i mąki. Aaa i dałam mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą jakby kto pytał. W każdym razie Lo Bak Gou w wersji 'na bogato' uważam za bardzo udane jedzonko, wszystkim smakowało. a ja pozbyłam się trzech rzodkwi
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
brzydkie co nie?
bo jakoś nikt się nie odzywa, nie szkodzi, smaczne
Cały czas nie dawało mi spokoju gdzie ja jadłam cóś podobnego...i z czym mi się to kojarzy..
I już chyba wiem
to jest zbliżone do włoskiej polenty, czy mamałygi. Oczywiście mąki inne, inny sposób przyrządzania, ale generalnie podobne i jakieś wspólne korzenie mają..albo potrzeba matką wynalazku..
Tak czy siak włoska polenta jak też chińskie ciasto z rzepy podawane są tradycyjnie na Nowy Rok i mają symbolizować 'dobrobyt'
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Cały czas nie dawało mi spokoju gdzie ja jadłam cóś podobnego...i z czym mi się to kojarzy..
I już chyba wiem
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Tak czy siak włoska polenta jak też chińskie ciasto z rzepy podawane są tradycyjnie na Nowy Rok i mają symbolizować 'dobrobyt'
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jakie tam brzydkie, wyszło Ci dokładnie tak samo jak tej pani na filmiku
Na zdjęciu wygląda trochę jak serowa terrina![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Na zdjęciu wygląda trochę jak serowa terrina
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam, Dorota