Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
No to teraz musisz czekać ,może jeszcze sie podniesie. Daj znać ,czy dało sie go uratować
Asia
Asia
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Może po prostu jest przekarmiony i nie wytrzymał takiego dogadzania florovitem ;), albo przelewania wodą? Pewnie ma jeszcze do tego dużo nawozu w podłożu..
A jakby ciachnąć go u dołu, oberwać ze dwa dolne liście i włożyć do wody, by puścił świeże korzenie?
Ja bym tak ewentualnie ratowała..
ale niech się wypowiedzą fachowcy
A jakby ciachnąć go u dołu, oberwać ze dwa dolne liście i włożyć do wody, by puścił świeże korzenie?
Ja bym tak ewentualnie ratowała..
ale niech się wypowiedzą fachowcy
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Donoszę Wam, że akcja reanimacji chyba zakończy się sukcesem Pan Pomidor powoli zaczyna odzyskiwać liście i powstawać z martwych w porównaniu z poprzednim zdjęciem jest o wiele lepiej:D do jutra rana powinien wstać cały
Pozdrawiam, Kamila
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
cuxia to fajnie że reanimacja się udała Powiedz w jaką ziemie wsadzałaś krzaczek pomidora ? Czy to była zwykła ziemia czy z nawozem ?
Proponuję przez najbliższy czas nie podlewać i nie pryskać pomidora żadnym nawozem poczekać aż przetrawi to co ma w podłożu
I jeszcze jedno nie podlewaj nadmiernie bo pomidor nie lubi przesady
Proponuję przez najbliższy czas nie podlewać i nie pryskać pomidora żadnym nawozem poczekać aż przetrawi to co ma w podłożu
I jeszcze jedno nie podlewaj nadmiernie bo pomidor nie lubi przesady
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Witam, chciałbym potwierdzić swoją diagnozę:
Przekarmienie?, tzw baranie rogi. Krzaki się bardzo rozgałęziają, wręcz ciężko nad nimi zapanować
Za mało żelaza? (Bawole serce), ale to chyba z powodu ochłodzenia
Właśnie widzę że nie zrobiłem jeszcze jednego zdjęcia, gdzie liście się składają na pół, co by znaczyło przenawożenia potasem (tak jest na Czekoladzie)
Wszystkie pomidory nawożone są z linii kroplującej, więc dokładnie tak samo. Widać więc jak na dłoni różne zapotrzebowanie i wymagania pomidorów. Takiego efektu spodziewałem się jak się okazało że będzie w tunelu 18 odmian. Będę musiał do standardowego podlewania (z nawozem) dodać jeszcze jakieś indywidualne zabiegi.
Pozdrawiam
Przekarmienie?, tzw baranie rogi. Krzaki się bardzo rozgałęziają, wręcz ciężko nad nimi zapanować
Za mało żelaza? (Bawole serce), ale to chyba z powodu ochłodzenia
Właśnie widzę że nie zrobiłem jeszcze jednego zdjęcia, gdzie liście się składają na pół, co by znaczyło przenawożenia potasem (tak jest na Czekoladzie)
Wszystkie pomidory nawożone są z linii kroplującej, więc dokładnie tak samo. Widać więc jak na dłoni różne zapotrzebowanie i wymagania pomidorów. Takiego efektu spodziewałem się jak się okazało że będzie w tunelu 18 odmian. Będę musiał do standardowego podlewania (z nawozem) dodać jeszcze jakieś indywidualne zabiegi.
Pozdrawiam
Marcin
Obawiam się, że jednym z tych dodatkowych zabiegów będzie wykopanie i utylizacja pomidora z drugiego zdjęcia
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Moje też tak klapły jak sadziłem .Ale to normalne , nie trzeba się przejmować ,pomidor musi odchorować swoje
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
Oj forumowicz, ty to potrafisz pocieszyć. A dlaczegóż to mam go utylizować? Z takim pojaśnieniem liści się już spotkałem i oprysk helatem żelaza pomagał.forumowicz pisze:Obawiam się, że jednym z tych dodatkowych zabiegów będzie wykopanie i utylizacja pomidora z drugiego zdjęcia
Marcin
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
forumowicz taki niestety jest ;) Potrafi być uszczypliwy ;)
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Czas pokaże czy to chloroza żelazowa czy mozaika pomidora.
-
- 100p
ok, na razie się będę przyglądał i zobaczymy co z tego będzie. Nasiona były z wymiany, a takie objawy są tylko na bawolich sercach
Marcin
-
- 100p
Mam jeszcze takie zdjęcie
Czy te igiełki na uschniętej części liścia to grzybnia?
Czy te igiełki na uschniętej części liścia to grzybnia?
Marcin
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mwapisz przeczytaj co napisała kozula o baranich rogach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Niektóre moje pomidory dostają baranich rogów po podlewaniu wodą. Po jakimiś czasie prostują się.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
Niektóre moje pomidory dostają baranich rogów po podlewaniu wodą. Po jakimiś czasie prostują się.