Janku , nie wiem od czego to zależy .Dzielić trzeba gdy się zbyt zagęszczą ,albo wyrodzą - małe liście , grube gołe kłacza . Może zbyt dobrze maja u Ciebie , podkarmiasz je. U mnie muszą radzić sobie same , bo w tym roku jeszcze nie zdążyłam sypnąć obornikiem grnulowanym ani niczym . Nawet nie są odchwaszczone tak jak powinny . Niektóre odmiany nie są chętne do nadmiernego rozrastania się . Natomiast odmiany australijskie ciężko się przyzwyczajają do naszych warunków . Tak było z irysem EXPOSE - istne cudo , zakwitło i przepadło . Ponieważ tam gdzie go posadziłam miał dość sucho , w tamtych okolicach nie zdążyłam podziabać ,nie wtrąciłam się , więc po roku zebrał się w sobie i zakwitł na dwóch badylkach , w tym roku jest jeszcze ładniejszy . Tak na moje oko , to podstawowa zasada z roślinami - nie przeszkadzać.
Marysiu jestem przerażona , bo jeszcze nie zdążyłam opisać sobie wszystkich narcyzów , już zakwitły irysy , piwonie , a jakie wielkie pąki mają liliowce . Nie nadążam

Eliza52 witam serdecznie

Iwonko u nas maj tak wystrzelił kwiatami ,że nie mogę ogarnąć ogrodu . Chwast chwastem pogania .
Peonia ATHENA

Peonia EARLY SCOUT

Cypripedium

Iris INFINITY RING

pierwszy irys syberyjski nn

Ramonda myconi

Veronica

Allium

Aquilegia pyrenaica alba

Lewisia

Androsace himalaica

Oxalis IONE HECKER