Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
Madziu zawsze możesz posiać lawendę. Ja swoją siałam dość późno a na prawdę ładnie rośnie mam tylko nadzieje, że przetrwa zimę i nasionka kupione w biedronce za złotówkę. W następnym roku też będę siała a może wiecie czy jest możliwość kupienia nasionek lawendy białej i różowej.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, lawenda po pierwsze kocha słońce, po drugie alkaliczną glebę (dobrze jej robi podsypywanie dolomitem, popiołem drzewnym lub zmielonymi skorupkami jajek) i nie lubi zbyt wilgotnej gleby - lepiej będzie rosła na suchej patelni, na skalniaku, niż na ziemi przysypanej korą i często podlewanej . I tu jest chyba pies pogrzebany, że ci zmarniała .
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stasiu dziękuję za podpowiedzi odnośnie pomidorków.
Pati u mnie lawenda rośnie i w korze, i samotnie na trawce i wśród kamieni.
Aniu , Jolu kora nie wymordowała moich lawend. Te rosnące w korze świetnie się trzymają. Zdechły te w skalniaku. Rosnące w pełnym słońcu. Czyli tak jak pisałam. Teoretycznie w odpowiednich warunkach.
Anitko aż tak na razie nie jest mi ta lawenda potrzebna. Na skalniak i tak muszę coś innego posadzić. Bo widocznie tam coś tej lawendzie nie pasuje. Nie wiem jak się zbiera nasiona. Niby to nic trudnego. Ale poluję na nasiona naparstnicy sąsiadki no i czekam na swoje kosmosy. A nie umiem zbierać nasion. Gdybym umiała, mogłabym zebrać ze swojej białej lawendy nasionka dla Ciebie.
Pati u mnie lawenda rośnie i w korze, i samotnie na trawce i wśród kamieni.
Aniu , Jolu kora nie wymordowała moich lawend. Te rosnące w korze świetnie się trzymają. Zdechły te w skalniaku. Rosnące w pełnym słońcu. Czyli tak jak pisałam. Teoretycznie w odpowiednich warunkach.
Anitko aż tak na razie nie jest mi ta lawenda potrzebna. Na skalniak i tak muszę coś innego posadzić. Bo widocznie tam coś tej lawendzie nie pasuje. Nie wiem jak się zbiera nasiona. Niby to nic trudnego. Ale poluję na nasiona naparstnicy sąsiadki no i czekam na swoje kosmosy. A nie umiem zbierać nasion. Gdybym umiała, mogłabym zebrać ze swojej białej lawendy nasionka dla Ciebie.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Madziula Ty tu nie czaruj tylko gadaj szybko! Ptaszki mi ćwierkały, że dostałaś dziś powojniki. Skąd, jakie i jaki w gratisie?
Madziu to dawaj do sąsiadki bo już nasionka są dobre ja ze swojej już zebrałam wystarczy potrząsnąć tymi pałkami gdzie są nasionka i same lecą.
Wczoraj w nocy oglądałam "Maję w Ogrodzie". Cały odcinek poświęcowny jest lawendzie. Ten sam odcinek powtarzają codziennie o 1.00 w nocy na TVN Meteo. najpardziej podobały mi się kolorowe pałeczki zapachowe wyrabiane z kwiatów i wstążki. Pokazują jak się je robi. Naprawdę warto zobaczyć.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Wiosna się dawno skończyła, a ja w niej tkwiłam. Czas na lato Zapraszam :
Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą.
Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą.