Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Drodzy Ogrodnicy,
kupiłem ostatnio kilka kaktusów, jedne lepiej, inne gorzej opisane. Mam prośbę o rozpoznanie lub weryfikację trzech gatunków.
Pierwszy to Notocactus, wygląda mi na gatunek Mueller-Melchersii, lecz pewności nie mam:
Drugi to Lobivia/Echinopsis, opisany jako Leucomalla (czy trafiają się odmianki tak włosiste i z długimi cierniami?). Czy pełna nazwa to nie Lobivia/Echinopsis aurea v. leucomalla?
A ten kupiłem jako Lobivia aurea var. fallax, ale na fallax mi nie wygląda (choć trzeba przyznać, że doświadczenie kaktusowe mam żadne, ale na większości zdjęć znalezionych w internecie fallax wygląda zupełnie inaczej):
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
PS: przy okazji pytanie z innej beczki (za co przepraszam) - czy rozkruszona cegła może być użyta do drenażu i/lub jako dodatek do podłoża?
kupiłem ostatnio kilka kaktusów, jedne lepiej, inne gorzej opisane. Mam prośbę o rozpoznanie lub weryfikację trzech gatunków.
Pierwszy to Notocactus, wygląda mi na gatunek Mueller-Melchersii, lecz pewności nie mam:
Drugi to Lobivia/Echinopsis, opisany jako Leucomalla (czy trafiają się odmianki tak włosiste i z długimi cierniami?). Czy pełna nazwa to nie Lobivia/Echinopsis aurea v. leucomalla?
A ten kupiłem jako Lobivia aurea var. fallax, ale na fallax mi nie wygląda (choć trzeba przyznać, że doświadczenie kaktusowe mam żadne, ale na większości zdjęć znalezionych w internecie fallax wygląda zupełnie inaczej):
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
PS: przy okazji pytanie z innej beczki (za co przepraszam) - czy rozkruszona cegła może być użyta do drenażu i/lub jako dodatek do podłoża?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsza lobiwka bardziej wygląda na L.aurea v.quinesensis. L.a.v.leucomalla to nie jest. Pewnie jest to jakaś hybryda wewnątrz gatunku L.aurea. Druga lobiwka to L.aurea v.fallax też nie jest. Jest to coś z kręgu L.aurea ale raczej też hybryda, może z innym gatunkiem lobiwii.
Możesz używać pokruszonej cegły w sposób jaki pisałeś. Przed użyciem możesz ją wymoczyć w jakimś lekkim kwasie, by zmienić jej odczyn, bo typowa cegła jest lekko zasadowa.
Możesz używać pokruszonej cegły w sposób jaki pisałeś. Przed użyciem możesz ją wymoczyć w jakimś lekkim kwasie, by zmienić jej odczyn, bo typowa cegła jest lekko zasadowa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
Panie Tomku, dziękuję serdecznie, potwierdził Pan moje przypuszczenia.
- tom_ek
Witam ponownie, mam dwa kolejne kaktusy do identyfikacji. Pierwszy to astrophytum, chyba ornatum?
a drugi - nie mam pojęcia, jakiś Eriocactus?
Z góry dziękuję za pomoc.
a drugi - nie mam pojęcia, jakiś Eriocactus?
Z góry dziękuję za pomoc.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jedynka to Astrophytum ornatum. Dwójka to jakiś kolumnowiec.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
Panie Tomku, dziękuję za potwierdzenie "tożsamości" pierwszego kaktusa. Co do drugiej odpowiedzi - bez urazy, ale że to "jakiś kolumnowiec", to widać, pytanie brzmi: jaki?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
I to jest najciekawsze pytanie. Kaktusy kolumnowe w młodym wieku trudno rozróżnić, bo często cechą decydującą o klasyfikacji są kwiaty, owoce i nasiona a i specjalistów od kaktusów kolumnowych brakuje bo mało kto je zbiera z uwagi na ilość miejsca, jakie zajmują. Ja specem od tych roślin nie jestem więc nie podejmuję się zadania identyfikacji tej rośliny. Na pewno Eriocactus to nie jest. Tu jest stronka, na której można spróbować własnych sił jeśli w identyfikacji marketowców: http://www.arianecactus.be/plantenlijst.php?taal=&id=1tom_ek pisze:Co do drugiej odpowiedzi - bez urazy, ale że to "jakiś kolumnowiec", to widać, pytanie brzmi: jaki?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
Panie Tomku, właśnie podaną przez Pana stroną sugerowałem się typując ten kaktus jako Eriocactus. Ale gdym tam ponownie zajrzał, to podobieństwa już nie dostrzegam, raczej bliżej mu do jakiego Pilosocereusa. Stronka rzeczywiście jest przydatna, jednak podstawowy jej problem jest taki, że rodzajów i gatunków zawiera stosunkowo mało. Cóż, dzięki za pomoc, kaktus pozostanie na razie po prostu cereusem, najważniejsze, że nawet nienazwana roślina mi się podoba.
kochampalmy - mnie on również trochę przypomina Stetsonię, zwłaszcza pędy, ale ciernie coś nie takie Jedna z moich Stetsonii wygląda tak:
Ale że doświadczenia kaktusowego nie mam na razie żadnego właściwie, to mam nadzieję, że pomogą Ci mądrzejsi ode mnie.
kochampalmy - mnie on również trochę przypomina Stetsonię, zwłaszcza pędy, ale ciernie coś nie takie Jedna z moich Stetsonii wygląda tak:
Ale że doświadczenia kaktusowego nie mam na razie żadnego właściwie, to mam nadzieję, że pomogą Ci mądrzejsi ode mnie.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Co to za kaktus?
Ja bym stawiał na Pilosocereusa. Wg powyżej strony może to P. pachycladus albo gounelli. Raczej na pewno to nie będzie Stetsonia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Bardzo proszę o identyfikacje poniższych roślinek. Gdyby ktoś mógł pomóc, będę wdzięczna:).
1:
2:
3:
Pozdrawiam gorąco!
Bardzo proszę o identyfikacje poniższych roślinek. Gdyby ktoś mógł pomóc, będę wdzięczna:).
1:
2:
3:
Pozdrawiam gorąco!
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
1. Crassula perforata
2. Crassula heterotricha
3. Pachyphytum - najprawdopodobniej, głowy nie mam i tym samym nazwy gatunkowej nie podam.
Może też być graptoveria. pachysedum lub pachyveria, czyli mieszańce.
2. Crassula heterotricha
3. Pachyphytum - najprawdopodobniej, głowy nie mam i tym samym nazwy gatunkowej nie podam.
Może też być graptoveria. pachysedum lub pachyveria, czyli mieszańce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Kochampalmy!
Zaczekaj spokojnie. Jak roślina zacznie normalnie rosnąć i osiagnie swój charakterystyczny wygląd, to przedstawisz ją ponownie do identyfikacji. W sumie na tym etapie nazwa nie ma znaczenia, choć fajnie ją znać. Decydując się na marketowe zakupy musisz być świadoma tego, że rośliny będą anonimowe.
No i przesadź kaktusa. To torfowe podłoże jest nie do zaakceptowania.
Zaczekaj spokojnie. Jak roślina zacznie normalnie rosnąć i osiagnie swój charakterystyczny wygląd, to przedstawisz ją ponownie do identyfikacji. W sumie na tym etapie nazwa nie ma znaczenia, choć fajnie ją znać. Decydując się na marketowe zakupy musisz być świadoma tego, że rośliny będą anonimowe.
No i przesadź kaktusa. To torfowe podłoże jest nie do zaakceptowania.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Raflezja bardzo dziękuję za odpowiedź:):)
Pozdrawiam gorąco!
Pozdrawiam gorąco!