Kosiarka - niedroga - jaka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2018, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
Znalazłem również kosiarki o mniejszej mocy, ale większej liczbie oborotów.
Czy warto kupić kosiarkę o większej liczbie obrotów a mniejszej mocy, czy odwrotnie?
Czy warto kupić kosiarkę o większej liczbie obrotów a mniejszej mocy, czy odwrotnie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2016, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a ryobi moze ktoś posiada?? teraz zabieram sie za szukanei czegoś, bo jednak zaraz ta trawa wystrzeli i będzie problem, bo kosiarka nie jets gotowa a tu właśnie w ofercie przeglądam, ze i fajny silnik ma i fajne wymiary są różne, można dopasować pod swoje otoczenie na podwórku. Zastanawiam sie czy jets lekka w prowadzeniu i jak jets z jakością noży, ktoś może się wypowiedzieć na temat tej marki ??
- mikas
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2018, o 11:29
Szukam dobrej kosiarki do 1000m2 trawnika. Zastanawiam się nad kosiarkami
Husqvarna LC 347VI (na plus waga i obudowa kompozytowa) (minus brak złączki do mycia i mulczowania)
Stiga Twinclip 50 SVEQ B (na plus dobre i solidne wykonanie, na minus waga)
Nie wiem czy kupić solidniejszą Stige ale ciężką czy lekką Husqvarne.
Zastanawia mnie tez czy mogę postawić w pionie tą Stige z paliwem i olejem w zbiorniku.
Husqvarna LC 347VI (na plus waga i obudowa kompozytowa) (minus brak złączki do mycia i mulczowania)
Zastanawia mnie tez czy mogę postawić w pionie tą Stige z paliwem i olejem w zbiorniku.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A ja nakręca się na Alko 4.65 - przeważa niesymetryczna obudowa.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
@maryann - Mam taką i polecam, pisałem w sąsiednim wątku.
W jaki sposób ta asymetryczna obudowa jest zaletą? Chodzi o przekładnię/pasek napędzający nóż?
W jaki sposób ta asymetryczna obudowa jest zaletą? Chodzi o przekładnię/pasek napędzający nóż?
- maryann
Nie, tylko można wykosić przy samej np. ścianie.
-- Wt 01 maja 2018 21:50 --
A tam jest przekladnia, tego nawet nie wiem?
-- Wt 01 maja 2018 21:50 --
A tam jest przekladnia, tego nawet nie wiem?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Balykan
- 200p
To chyba bez znaczenia, taką kosiarką z centrycznie położonym silnikiem można kosić tak samo blisko ściany. Koła są zazwyczaj najbardziej odstającymi elementami. Może jak trzeba kosić pod gałęziami jakiegoś krzaka, to faktycznie przesunięty silnik ciut pomaga.
Co do przekładni pasowej noża, to tak, jest w tej kosiarce, właśnie dlatego silnik nie jest centrycznie. Wał silnika nie jest dzięki temu tak narażony na przeciążenia, jak w kosiarkach z nożem bezpośrednio na przedłużeniu wału.
Co do przekładni pasowej noża, to tak, jest w tej kosiarce, właśnie dlatego silnik nie jest centrycznie. Wał silnika nie jest dzięki temu tak narażony na przeciążenia, jak w kosiarkach z nożem bezpośrednio na przedłużeniu wału.
- maryann
W tej właśnie nie. W opisie jest 'asymetryczna obudowa ułatwiająca koszenie obrzeży'. Poszukaj sobie zdjęcia od spodu. Inne wózki mają koła najszerzej, a tu najdalej z prawej (czy lewej)wystaje osłona noża, i mozna samą obudowa dojechać do sciany.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Balykan
- 200p
Ok, teraz załapałem o co chodzi z tą asymetrycznością, musiałem zerknąć na moją kosiarkę. Faktycznie z lewej strony krawędź osłony noża jest w linii z kołami, a z prawej jakieś 5cm mniej. Jakoś nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, ale u mnie nie ma takich miejsc, żeby to była jakaś wielka zaleta, jednak, jeśli ktoś ma trawę przy murku/ścianie, to ułatwia robotę.
Na pewno weż z silnikiem indukcyjnym,podaj modele kosiarek które cię interesują a zobaczymy co to za sprzętmarcinsgdz pisze:Witam serdecznie,
stałem się użytkwonikiem ROD o powierzchni 300m2, na której stoi domek.
Czy możecie mi polecić kosiarkę elektryczną?
Czy kupować NAC czy Stige? Czy 1200W wystarczy? Dodam, że w tym roku trawa nie była jeszcze koszona więc za niska nie jest.
Nie chciałbym wydawać majątku - jeśli jakość jest podobna.
Liczę na Waszą życzliwość i darzę Was z góry zaufaniem.
Jedna i druga to całkiem inne kosiarki więc za bardzo porównać się nie da ale jeśli już to w tym segmencie cenowym można lepiej wybrać,w obydwu firmach płacisz tak naprawdę chyba tylko za reklamę i nazwę, w Husqvarnie jedynym plusem jest obudowa z kompozytu o ile nie masz kamieni,kółka małe to duży minus,szer 47cm też jej uroku nie dodaje i z czasem za części trzeba słono zapłacić,Stiga ma tandetne wykonanie plastiku,jedyne co mi się w niej podoba to nóż i nic poza tym,dostępność części też pozostawia wiele do życzenia,poszukaj czegoś innego bo tu nie poszalejesz z sildnością,w tych cenach masz już kosiarki z obudowali Alumikas pisze:Szukam dobrej kosiarki do 1000m2 trawnika. Zastanawiam się nad kosiarkami
Potrzebuje niedrogiej kosiarki samobieżnej do wykoszenia 1000m2 trawnika. Do tej pory użytkowałem chińską kosiarkę z silnikiem B&S za 500 zł i muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła co chyba musi oznaczać, że jestem mało wymagający.. Po tych kilku sezonach jest już trochę zmęczona i zostanie rezerwistą. Szukam czegoś w podobnej klasie - bez napędu. Rozważam kilka konkretnych modeli. Budżet ~1000zł - oczywiście chciałbym rozsądnie wydać te pieniądze. Wiem, że w tej cenie nikt nie robi kosiarek na lata, ale chciałbym przynajmniej uniknąć wadliwej serii czy awaryjnego silnika, dlatego proszę znawców wszelakich o poradę, co wybrać. Do wyboru:
AL-KO 4.66 P-A Classic - OVH Al-ko PRO - 850zł
Makita PLM4817 - B&S 500E - 900zł
Oleo-Mac G 44 PK - EMAK K 500 OHV - 900 zł
Ewentualnie, jeżeli bezwzględnie warto przekroczyć budżet:
Oleo Mac GV 48 PK AllRoad4 - Emak K 600 OHV - 1190zł
Czy, któraś z powyższych pozycji jest atrakcyjniejsza od pozostałych?
AL-KO 4.66 P-A Classic - OVH Al-ko PRO - 850zł
Makita PLM4817 - B&S 500E - 900zł
Oleo-Mac G 44 PK - EMAK K 500 OHV - 900 zł
Ewentualnie, jeżeli bezwzględnie warto przekroczyć budżet:
Oleo Mac GV 48 PK AllRoad4 - Emak K 600 OHV - 1190zł
Czy, któraś z powyższych pozycji jest atrakcyjniejsza od pozostałych?
- maryann
Makita nie ma kosza, a Olek bez centralnej wysokości koszenia.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.