Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 2

Post »

Witajcie.
Dziękuję za pochwały skalniaka. Najwięcej czasu pochłania mi wyrywanie ciągle rosnącego tam skrzypu. :evil: Wiem, wiem... sytuacja walki z nim jest beznadziejna... ;:145

Ostatnimi czasy zaczęłam poważnie zastanawiać się, gdzie ja powsadzam te swoje cebule. :oops: Horror istny. Nakupić jak oszołom a potem beczeć z braku miejsca. Nawet jak wykopię wszystkie dalie i kanny to i tak na to miejsce nie upchnę wszystkich cebulowych. :oops:
No więc stało się. Zrobiliśmy z mężusiem przez weekend nową rabatę. Miała powstać dopiero wiosną ale moje cebule?! ;:202 O jest ona w tym miejscu:

Obrazek

Zaczyna się od kanny co to bokiem na foto się załapała. Ma szerokość 2m (pod sam płot z boku) i dalej zakręca przy Limelight do ścieżki wejściowej z prawej strony. W najwęższym miejscu ma ok 1,30m. A długości gdzieś z 6 metrów. Na cebulowe idealnie. Siedzą tam hortensje bukietowe, co wiosną będą przycinane, więc tulipany pokażą w tym czasie swe piękno a potem zaczną rozrastać się hortensje. ;:138 Wszystko to ma być pokryte agro i chyba kamieniem i może gdzieś dorzucę poletko kory czy szyszek. Zobaczę. W każdym bądź razie doradźcie co jeszcze obok tych tulipanów wsadzić, by tych liści nie było tak widać. Hosty? Żurawki? Jakieś trawy? Coś innego? Podrzućcie pomysł. Stanowisko pół cieniste.
Fotki przekopanej rabaty nie zdążyłam zrobić. Wrzucę jutro, jak pojadę.
Będą kwitnąć kolejno:
marzec i kwiecień -tulipany i inne cebulowe
maj, czerwiec -CO MOŻNA kwitnącego w tym czasie? Niewielkich rozmiarów, tak do 50-60cm wysokości i niezbyt rozłożystego na szerokość. Kępa czegoś...
lipiec, sierpień, wrzesień -hortensje bukietowe, dosadzę też powojnik rurkowaty Cassandra (krzak dorastający do metra).
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szalona, szalona......Ale będzie pięknie wiosną. Ja już zaczynam przeglądać wątki ogrodów właśnie z pory wiosennej,, wtedy widać najpiękniejsze zestawienia. Kończysz sezon pięknymi widokami.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żurawki. A ja ogólnie to tez nie wiem, co posadze
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Aneczko a to dalia z ostatniego zdjęcia to czasem nie z Biedronki bo moja Mama kupiła podobną? Trzymam kciuki za nową rabatę ;:333 Wiosną będą piękne widoki,byle Ci tylko starczyło sił do sadzenia ;:159
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rety... ;:110 rąk nie czuję tak się nachapałam tej darni... ;:110
Witaj Nyna -Aniu. Ja już przeleciałam cały wątek o tulipanach. Piękne są. Niestety nie mogę go już oglądać, bo stale bym coś dokupowała a ja naprawdę nie mam już miejsca na cebule. Mąż prędzej rozwód ze mną weźmie niż zacznie ze mną ryć kolejną rabatę pod nie. ;:131

Mateuszu na pewno posadzę dwie żurawki o ciemnych liściach, które nawiążą do pęcherznicy Diablo posadzonej z tyłu rabaty.

Aniu tak, to dalia z Biedry. Jest piękna. I rzekłabym, że prawdziwy potwór z niej zarazem. Zdominowała i stłamsiła wszystko co rośnie w około niej, przede wszystkim jeżówki. Urosła gigantyczna, przede wszystkim na szerokość. ;:oj Muszę ją wydać w dobre ręce. Nie będę mieć w przyszłym sezonie tyle miejsca dla dalii co one potrzebują. Zostawię sobie białą i ze dwie w odcieniach różu. Także bordowa zostanie wyautowana, jak i część różowych. ;:131
A cebule będę sadzić na początku października. :D Dam radę! :D ...chyba... :oops:
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu pomyśl o bodziszkach jest mnóstwo wspaniałych odmian, polecam też kocimiętkę,tawułki i hosty, także niskie trawy jak kostrzewy i turzyce, zdobią cały sezon ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Wiem, że brzmi to głupio, ale zakochałam się w Twoim dzbanku :lol:

Co rośnie pod kratką z powojnikami?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi ja też. :wink:
Pod powojnikami rosła firletka kwiecista. Wyglądała szałowo. Teraz małe sadzonki polazły w inne miejsce, też pod powojniki. A tam siedzą teraz dwie sztuki perowskiej, kłosowiec fenkułowy i drakiew. Zobaczymy w przyszłym sezonie jak to się zgra. :wink:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , skalniak w moim guście ;:333 , jeno jakby nieco mały . Choć wiem , że pracy z nim dużo. A na skrzyp chyb nie ma środka. Pogadam z bratem , coś ostatnio nadmienił , że słyszał o czymś , co niszczy niesforne ''ziółko''. ;:124
Za pęcherznica Diabolo pasują żurawki o ciemnych liściach , ale nie zapomnij ''odciąć'' jasnym kolorem.
A z mężem nie przesadzaj , nie weźmie rozwodu , powoli systematycznie urabiaj , zgodzi się na nową rabatę . ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Nie wiedziałam jak wygląda firletka, chociaż nazwa obiła mi się o uszy. Muszę wysiać w przyszłym sezonie u siebie bo bardzo ładnie wygląda.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Tak, zdecydowane tak dla hortensji na rondzie ;:138 I jeszcze dorzuciałabym jeżówek :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nie doradzałabym agro na cebulowe.
Gryzonie będą miały ciepło i przytulnie a do tego jedzonka co niemiara.
Możesz wiosną być zdziwiona gdzie podziały się cebulki.
Co do doradzania, to kwestia gustu i upodobań, więc sama musisz zdecydować. :uszy
Roślin do półcienia jest mnóstwo, jest w czym wybierać a skoro już jest tam tak zielono, to może coś z kolorowymi liśćmi ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Aniu
Oj pracusiu wymyślasz tylko i pracujesz , ale hortensje ;:333
Ja też muszę w okół nich wykopać trawy i wymyśliłam posadzę liliowce i i żurawki w koło ;:108
Dalie masz śliczne i kolorek budlei piękny ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”